×

Zf 24

Batranul continent ar putea sparge gheata prin demararea campaniei de relaxare a ratelor dobanzilor...

Batranul continent ar putea sparge gheata prin demararea campaniei de relaxare a ratelor dobanzilor in 2024: Investitorii prevad o serie de sase reduceri ale ratelor in Europa anului viitor, pana la nivelul de 2,5%. Pietele estimeaza inceputul ciclului de reduceri in primul trimestru din 2024

06.12.2023, 15:22 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Investitorii pariaza ca Europa va conduce cele mai mari banci centrale din lume in ceea ce priveste reducerea ratelor dobanzilor, dupa ce unul dintre cei mai aprigi factori de decizie din regiune a calificat drept "incurajatoare" o incetinire a inflatiei, potrivit Bloomberg.

Pietele estimeaza in totalitate sase reduceri de dobanda de un sfert de punct care vor fi adoptate de Banca Centrala Europeana in 2024, o masura care ar duce rata cheie la o scadere de 150 de puncte de baza, pana la 2,5%. Exista, de asemenea, o probabilitate de aproape 90% ca ciclul de relaxare sa inceapa in primul trimestru al anului viitor, un scenariu care parea aproape imposibil in urma cu doar trei saptamani.

In timp ce pietele din intreaga lume pariaza pe mai multe reduceri ale ratelor, aceasta opinie a capatat o patina substantiala in Europa, dupa ce Isabel Schnabel a declarat marti ca inflatia comporta o incetinire "remarcabila" si ca o noua majorare a costurilor de imprumut este "destul de putin probabila". Pietele au respins de mult timp sansele unei noi inaspriri, dar Schnabel avertizase ca este prea devreme pentru a exclude alte majorari.

Daca traderii au dreptate, BCE va fi prima dintre marile banci centrale care va reduce ratele anul viitor, oferind cel mai agresiv ciclu de relaxare. Cu toate acestea, unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street avertizeaza ca este deocamndata mult prea devreme pentru a stabili o proiectie concreta pentru viitorul apropiat.

Se asteapta ca Rezerva Federala sa faca prima sa miscare in luna mai, reducand ratele, in cursul anului 2024, cu 125 de puncte de baza. In Marea Britanie, pietele estimeaza in prezent trei reduceri de un sfert de punct incepand cu luna iunie, cu o sansa de 40% pentru o a patra reducere in cursul anului viitor. In urma cu o luna, se estimau doar doua reduceri.

Opinia ca marile banci centrale vor trebui sa relaxeze conditiile monetare pentru a-si sustine economiile in cursul anului viitor a stimulat obligatiunile, facand din noiembrie o luna a recordurilor. Randamentele obligatiunilor americane si germane pe 10 ani au scazut cu peste 45 de puncte de baza in ultima luna.

Rata echivalenta a obligatiunilor de stat a scazut cu peste 30 de puncte de baza.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare