![]() |
03.07.2025, 11:06 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Decizia Guvernului de a majora acciza la bere cu 10% in luna august a acestui an, dupa o crestere de 4,3% in ianuarie, risca sa provoace efecte negative majore pentru industria de profil, in ciuda unui castig bugetar limitat, arata asociatia Berarii Romaniei.
La aceasta se adauga impactul semnificativ al majorarii TVA, de la 19% la 21%, dar si al cresterii acesteia in sectorul ospitalitatii.
In acest context, producatorii cred ca piata berii se poate contracta cu pana la 10% in acest an, in conditiile in care se afla deja la minimul ultimilor 20 de ani.
Cresterea cumulata de 15% a accizei la bere, in 2025, este cea mai agresiva de pana acum si vine intr-un context economic fragil.
Potrivit estimarilor actuale, majorarea din luna august ar aduce un plus de 15 milioane de lei (3 milioane de euro) la buget in acest an. Insa acest castig, unul marginal raportat la contributia in ansamblu a sectorului berii, va crea o presiune semnificativa asupra pietei, aflata deja la pragul critic de 15 milioane de hectolitri in 2024.
Un nivel mai redus al pietei berii a fost inregistrat doar in 2014, de 14,9 milioane de hectolitri. Astfel, in perioada 2013 - 2014, intr-un context similar de majorare agresiva a taxarii berii, piata s-a contractat cu 18%, cu efecte negative asupra locurilor de munca, a investitiilor si a incasarilor la buget.
"Nu credem ca un sector sau o economie pot creste in conditiile unei predictibilitati care, in Romania, nu reuseste sa depaseasca sase luni. Aceasta abordare contraproductiva va avea efecte negative de durata pentru producatori, consumatori si bugetul public, in ciuda asteptarilor din prezent ale autoritatilor", a declarat Constantin Bratu, Director General Berarii Romaniei.
Sectorul berii sustine direct si indirect peste 60.000 de locuri de munca si contribuie anual cu aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul de stat. Reprezentantii asociatiei spun ca o scadere a consumului, generata de taxe mai mari, va afecta mai ales producatorii mici, distribuitorii, cultivatorii de materii prime si segmentul HoReCa. Totodata, consumul va migra in zona ilicita, a produselor nefiscalizate din alcool si cu riscuri majore pentru sanatatea consumatorilor.
In piata berii, productia locala reprezinta in mod constant 97% din consum. In 31 din cele 41 de judete ale Romaniei, plus Capitala, exista cel putin o fabrica de bere. Totodata, sectorul berii este recunoscut pentru comportamentul fiscal onest, validat de autoritatile din Romania, cu zero evaziune fiscala pe intregul lant de productie.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
03.07.2025, 16:16