×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Bloomberg: Inflatia din Romania creste pe masura ce riscurile politice persista

Bloomberg: Inflatia din Romania creste pe masura ce riscurile politice persista

15.03.2025, 17:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Inflatia din Romania a crescut in mod neasteptat luna trecuta, consolidand probabil abordarea expectativa a bancii centrale privind relaxarea monetara din cauza presiunilor asupra preturilor si a riscurilor politice inaintea alegerilor prezidentiale din mai, informeaza Bloomberg.

Preturile de consum au crescut cu o rata anuala de 5,02% in februarie, fata de 4,95% in ianuarie, a anuntat joi Institutul de Statistica din Romania. Aceasta este peste estimarea mediana de 4,7% intr-un sondaj Bloomberg realizat in randul economistilor. Preturile au crescut cu 0,9% fata de luna precedenta.

Potrivit lui Vlad Ionita, economist la Erste Group Bank AG din Bucuresti, cresterea a fost o "surpriza negativa" pentru banca centrala si a fost in principal rezultatul unor preturi mai mari decat se asteptau la gazele naturale.

Ionita a declarat ca continua sa creada ca prima reducere de 25 de puncte de baza a dobanzii cheie va avea loc in august, dar "rata finala de 5,75% pentru acest an ar putea risca sa se incheie mai sus".

Romania se straduieste sa iasa dintr-o criza politica declansata de decizia fara precedent din decembrie de a anula rezultatele alegerilor prezidentiale in urma victoriei din primul tur a unui candidat pro-rus. Candidatului, Calin Georgescu, i s-a interzis saptamana aceasta sa candideze la reluarea scrutinului din 4 mai, o masura care ar putea contribui la atenuarea tulburarilor politice.

Banca centrala se asteapta ca cresterea preturilor sa scada in acest an la 3,8%, ceea ce ar depasi totusi limita superioara a intervalului sau tinta. Factorii de decizie au mentinut rata dobanzii de referinta la 6,5%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, la egalitate cu cea a Ungariei, pentru a contribui la limitarea inflatiei.

Se estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va atinge 7%. Desi dupa alegerile prezidentiale sunt asteptate modificari fiscale menite sa reduca deficitul, acestea ar putea provoca o crestere pe termen scurt a ratei inflatiei, iar perspectivele raman neclare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare