×

Accesează
contul existent

Burse

Bursa: Cele mai mari piete de obligatiuni din lume sunt afectate de vanzari agresive. Randamentul...

Bursa: Cele mai mari piete de obligatiuni din lume sunt afectate de vanzari agresive. Randamentul titlurilor de stat americane, la 5% pentru prima oara din 2007. In Germania, unde la inceput de 2022 randamentele pe 10 ani erau negative acum sunt la 3%

04.10.2023, 14:01 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

O vanzare agresiva pe pietele mondiale de obligatiuni guvernamentale a dus miercuri randamentul titlurilor de stat americane pe 30 de ani la 5% pentru prima data din 2007, iar costurile de imprumut pe 10 ani ale Germaniei la 3%, miscari care ar putea accelera o incetinire a economiei mondiale, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Sentimentul din ce in ce mai puternic ca ratele dobanzilor din marile economii vor ramane mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a diminua inflatia, datele economice din SUA - cea mai mare economie din lume - din ce in ce mai rezistente si o reducere brusca a pozitiilor traderilor pentru o revenire a obligatiunilor au lovit puternic pietele.

Randamentele pe 30 de ani din SUA au atins miercuri nivelul psihologic de 5% pentru prima data de la criza financiara globala, iar randamentul Bund pe 10 ani din Germania a atins 3%, o noua borna intr-o piata in care randamentele au fost negative la inceputul anului 2022.

Titlurile de stat americane au fost supuse unor presiuni puternice in ultimele saptamani, deoarece datele economice mai bune decat se asteptau in ultima vreme i-au incurajat pe oficialii Fed sa continue retorica lor de tip hawkish, insistand ca este posibil ca ratele dobanzilor sa fie nevoite sa creasca din nou si sa ramana la niveluri ridicate pentru mai mult timp decat sperau investitorii pana de curand. Datele privind locurile de munca vacante publicate marti au exacerbat aceste temeri.

Costurile imprumuturilor guvernamentale influenteaza totul, de la ratele creditelor ipotecare pentru proprietarii de locuinte pana la ratele imprumuturilor pentru companii, iar viteza de retragere a obligatiunilor a starnit ingrijorare pe pietele de actiuni, determinand in acelasi timp cresterea dolarului, care este un refugiu sigur, ceea ce, la randul sau, a cauzat probleme pentru alte monede, cum ar fi yenul japonez.

Analistii care acopera instrumentele cu venit fix se asteapta in continuare la scaderea randamentelor si la cresterea pretului acestora, pe masura ce economia globala slabeste. Insa ei adauga ca tendinta este de slabire in continuare a preturilor, mai ales ca investitorii care au pastrat pariurile pentru o revenire arunca prosopul.

"In momentul de fata exista un impuls urias in spatele vanzarii, deoarece pozitionarea pe piata a fost gresita", spune Juan Valenzuela, manager de portofoliu la Artemis. "O multime de oameni au crezut ca, deoarece Rezerva Federala atingea varful cresterilor de rate, a venit momentul sa cumpere obligatiuni guvernamentale, ceea ce inseamna ca majoritatea pietei a avut pozitie de long".

O noua crestere a costurilor de imprumut este, de asemenea, o bataie de cap pentru bancile centrale, deoarece acestea pun in balanta necesitatea de a mentine ratele ridicate pentru a limita inflatia si deteriorarea perspectivelor economice.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare