×

Burse

Bursa. Cine a investit in Nvidia a dat lovitura: 10.000 de dolari investiti in actiuni la listarea...

Bursa. Cine a investit in Nvidia a dat lovitura: 10.000 de dolari investiti in actiuni la listarea din 1999 ar fi insemnat astazi 60 de milioane de dolari. Randament de 610.000%

24.06.2024, 08:35 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

10.000 de dolari investiti in actiuni Nvidia in anul 1999, mai exact in luna ianuarie a acelui an atunci cand compania a inceput tranzactionarea pe Wall Street la o evaluare bursiera de circa 100 de milioane de dolari, ar fi insemnat astazi dupa aproape 25 de ani o investitie de 61 de milioane de dolari, luand in calcul si dividendele reinvestite. Practic un randament de 610.000%, arata datele Bloomberg.

Compania are in prezent o capitalizare de 3.333 de miliarde de dolari, fiind cel mai valoros emitent de pe Wall Street. Inventarea GPU-ului de catre companie, in 1999, a declansat cresterea pietei jocurilor pe PC, a redefinit grafica pe calculator si a declansat era inteligentei artificiale moderne, noteaza presa externa.

Drumul parcurs de Nvidia de la 2.000 de miliarde de dolari la 3.000 de miliarde de dolari a durat doar 96 de zile, adica aproximativ trei luni. Microsoft a avut nevoie de 945 de zile, iar Apple, de 1.044 de zile. Compania a pornit cu o viziune de a oferi grafica de calcul 3D in 1993, iar astazi, 30 de ani mai tarziu, este pregatita sa revolutioneze lumea afacerilor prin inteligenta artificiala (AI).

Nvidia a fost fondata in 1993 de un trio din care face parte si Jensen Huang, presedintele si directorul general al companiei de la inceput. Odata cu debutul calculatoarelor personale, echipa si-a propus sa ofere grafica 3D in lumea jocurilor si a multimedia si a livrat primul sau cip grafic in 1995. Pana in 1999, compania a produs primul GPU (unitate de procesare grafica) din lume. Aceasta era cu 50% mai puternica decat cipul anterior si putea rula unele dintre cele mai bune jocuri pentru PC de la acea vreme.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare