![]() |
22.07.2025, 10:37 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
In prima jumatate a anului 2025, clientii romani ai platformei de tranzactionare NAGA au realizat cele mai multe tranzactii cu actiunile Bancii Transilvania, BRD SocGen si Hidroelectrica, in timp ce, la nivel global, utilizatorii platformei s-au concentrat pe Nvidia, Tesla si MicroStrategy.
O analiza interna realizata de NAGA asupra activitatii de tranzactionare a peste 700 de clienti romani a aratat un interes ridicat pentru actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti, investitorii optand in special pentru companii mari, lichide, care ofera valoare pe termen lung si un flux constant de dividende, se arata intr-un comunicat.
Cele mai tranzactionate cinci companii romanesti pe platforma NAGA in perioada analizata au fost Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL). Acestora li se alatura in clasament Romgaz (SNG), Fondul Proprietatea (FP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wineries (WINE) si Aquila (AQ).
"Datele confirma ca investitorii romani abordeaza piata de capital cu tot mai multa incredere si cu o gandire mai strategica. Vedem un profil de investitor tot mai matur, care intelege cum sa echilibreze stabilitatea pietei locale cu oportunitatile oferite de tendintele globale precum AI-ul si inovatia digitala. Rolul nostru este sa continuam sa simplificam accesul atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si la pietele internationale, oferind in acelasi timp instrumentele si transparenta necesare astfel incat clientii nostri sa investeasca cu incredere," a declarat Horia Pacurar, branch manager, NAGA Romania.
Compozitia celor mai tranzactionate actiuni romanesti este in linie cu comportamentul general al investitorilor observat pe Bursa de Valori Bucuresti in ultimii ani. Investitorii individuali locali continua sa aloce capital catre companii cu vizibilitate ridicata, fundamente solide si politici constante de dividende. Clasamentul reflecta si o constientizare in crestere a importantei sectorului energetic din Romania in economia regionala, in special in contextul unor teme de durata precum tranzitia energetica si dezvoltarea infrastructurii.
In paralel, clientii romani ai NAGA si-au diversificat expunerea si catre pietele internationale, in special pe actiuni si ETF-uri listate in Statele Unite ale Americii. Cele mai tranzactionate instrumente internationale de catre investitorii romani in perioada ianuarie - iunie 2025 au fost FibroGen (FGEN), iShares Physical Gold ETF (IDUS), Meta Platforms (META), SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) si Tesla (TSLA). Urmeaza in clasament NVIDIA (NVDA), Apple (AAPL), Palantir Technologies (PLTR), Amazon (AMZN) si ProShares UltraPro QQQ (TQQQ). Aceasta selectie evidentiaza o dubla preferinta: pe de o parte, investitorii urmaresc expunerea pe termen lung catre giganti din tehnologie si indici diversificati, iar pe de alta parte, tranzactioneaza frecvent instrumente cu caracter tactic, influentate de volatilitatea pietei sau de tendinte precum inteligenta artificiala si mobilitatea electrica.
Activitatea de tranzactionare in ETF-uri precum SPY si TQQQ, dar si in instrumente corelate cu pretul aurului, cum este IDUS, sugereaza ca investitorii de retail din Romania nu urmaresc doar potentialul de crestere, ci si o gestionare activa a riscurilor prin instrumente diversificate si lichide. Prezenta unor ETF-uri cu expunere multiplicata, concepute pentru a intensifica variatiile de pret, impreuna cu actiuni volatile, precum FibroGen, indica existenta unui segment de utilizatori care adopta strategii de tranzactionare pe termen scurt, in paralel cu investitiile pe termen lung, scriu reprezentantii platformei.
La nivel global, NAGA a identificat cele mai tranzactionate actiuni in prima jumatate a anului pe baza unui esantion reprezentativ de aproximativ 400 de utilizatori. Acestia, activi in piete din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Asia de Sud-Est, au manifestat un interes ridicat pentru sectoare bazate pe inovatie, in special inteligenta artificiala, servicii financiare digitale si mobilitate electrica. Cele mai tranzactionate actiuni la nivel global au fost NVIDIA (NVDA), Tesla (TSLA), MicroStrategy (MSTR), Coinbase (COIN) si Palantir Technologies (PLTR), urmate de Meta Platforms (META), Apple (AAPL), Amazon (AMZN), C3.ai (AI) si Microsoft (MSFT).
Datele subliniaza faptul ca teme precum infrastructura AI (NVIDIA, C3.ai, Microsoft), expunerea pe crypto (MicroStrategy, Coinbase) si platformele digitale (Meta, Amazon, Apple) raman dominante in portofoliile investitorilor in 2025. Aceste nume sunt si printre cele mai volatile, dar si cele mai mediatizate actiuni de pe pietele globale de capital, oferind utilizatorilor NAGA niveluri ridicate de lichiditate, dinamism al pretului si relevanta tematica.
Acest comportament de tranzactionare este in linie cu tendintele globale observate in 2025, in care investitiile legate de AI, interesul reinnoit pentru actiuni corelate cu criptomonedele si cresterea continua a profiturilor in randul marilor companii tech au alimentat volumele si volatilitatea din piata. Multe dintre actiunile de top tranzactionate in cadrul platformei NAGA s-au numarat si printre cele mai discutate pe platformele media financiare si de social trading in perioada analizata.
La finalul lunii februarie a acestui an, NAGA a integrat actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti in platforma sa globala de investitii, devenind primul broker international care ofera acces direct la piata locala din Romania. In urma acestui demers, investitorii beneficiaza de comision 0% pentru tranzactionarea actiunilor romanesti pana la finalul anului 2025, mai reiese din comunicat.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.