×

Accesează
contul existent

Burse

Bursa. Petrom raporteaza cel mai mic profit din T1 incepand cu 2021, dar investitorii mizeaza pe...

Bursa. Petrom raporteaza cel mai mic profit din T1 incepand cu 2021, dar investitorii mizeaza pe exploatarea din Neptun Deep pentru a duce businessul la urmatorul nivel, in pofida scaderii pretului petrolului

19.05.2025, 07:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

OMV Petrom (SNP), liderul pietei de carburanti din Romania, cu o cota de piata de 30%, si cea mai mare companie locala in functie de cifra de afaceri, a avut in T1/2025 cel mai slab inceput de an in termeni de profitabilitate din 2021 incoace, cu un rezultat net de 1,1 mld. lei, in scadere cu aproape 30% an la an din cauza ieftinirii petrolului si a volumelor mai mici vandute. Spre comparatie, in T1/2024 compania a avut un profit net de 1,4 mld. lei, la inceputul lui 2023 de 1,5 mld. lei, in 2022 de 1,7 mld. lei, iar in 2021 de 573 mil. lei. Asadar, 2025 este cel mai slab inceput de an pentru companie din 2021 incoace, arata datele agregate de ZF. Raportarea rezultatelor pe 30 aprilie a atras initial o reactie moderat negativa cu o scadere de 1,6% pe pretul actiunilor, dar spre dupa-amiaza, cand marile burse s-au corectat agresiv din cauza unor date negative din SUA, actiunile au avut minus 3,5%, cel mai abrupt declin din ultima luna. "Cred ca, in ciuda mediului dificil cand vine vorba de pretul petrolului, in trimestrul doi e aproape o certitudine ca vom avea un pret mediu mai scazut decat in primul trimestru. Evolutia actiunii va fi mai degraba influentata de asteptarile cu privire la inceperea exploatarii in perimetrul Neptun Deep in anii urmatori. Alti factori de influenta interni vor fi dinamica pietei de electricitate in a doua parte a anului, incluzand aici si cadrul de reglementare, precum si politica privind potentialul dividend special. Evident, peste toate acestea vine si influenta factorilor internationali, cu posibile schimbari in contextul geopolitic care ar putea produce efecte in toata regiunea. In acelasi timp, de interes va fi si dinamica razboiului comercial si impactul acestuia asupra cresterii economice globale, care se va rasfrange in final si in pretul petrolului", spune Adrian Negru, CEO al Raiffeisen AM. "Luand in calcul toti acesti factori, este de asteptat ca in trimestrele urmatoare dinamica lor - in special a celor locali - sa fie mai degraba pozitiva, ceea ce ar putea sa conduca la o evolutie stabila a profitabilitatii, cu efect si asupra pretului actiunii".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare