×

Accesează
contul existent

Burse

Bursa. Premier Energy isi creste veniturile cu 72% in primul trimestru din 2025, la 481,1 de...

Bursa. Premier Energy isi creste veniturile cu 72% in primul trimestru din 2025, la 481,1 de milioane de euro. Profitul net a ajuns la 27,8 milioane de euro, de la pierderi de 5,8 milioane de euro

21.05.2025, 20:39 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Premier Energy Group (simbol bursier PE), raporteaza o crestere solida in primul trimestru al anului 2025. Veniturile normalizate au crescut cu 72% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 481,1 milioane de euro, iar EBITDA normalizata a inregistrat o majorare de 31%, pana la 42,5 milioane de euro.

Excluzand normalizarea, veniturile au crescut cu 91%, pana la 484,8 milioane de euro, in timp ce EBITDA ajustata a crescut cu 717%, ajungand la 46,2 milioane de euro. Profitul net a fost de 27,8 milioane de euro in primele trei luni, comparativ cu o pierdere neta de 5,8 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior.

"Suntem multumiti de rezultatele inregistrate in primul trimestru al anului 2025, care marcheaza un inceput solid de an si se aliniaza pe deplin asteptarilor noastre. Ne respectam angajamentele asumate fata de investitori in momentul IPO-ului si ne mentinem ferm directia stabilita. De asemenea, ne concentram in continuare pe stimularea cresterii, atat in mod organic, cat si prin achizitii, si pe crearea de valoare pe termen lung pentru actionarii nostri. Cresterea de 185% fata de anul anterior a productiei de energie regenerabila detinuta reflecta impactul activitatii noastre de M&A din ultimul an, alaturi de punerea in functiune cu succes a noilor proiecte. Ramanem agili si vigilenti in contextul modificarilor ce vizeaza cadrul de reglementare si fiscal existent pe pietele noastre principale si avem incredere in capacitatea noastra de a le gestiona eficient, sustinuti de fundamentele solide si rezilienta financiara a Grupului", a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy Group.

Productia de energie regenerabila din parcurile proprii a inregistrat o crestere de 185% fata de aceeasi perioada a anului trecut in T1 2025, fiind determinata, in principal, de achizitiile recente de active de energie eoliana si de punerea in functiune a centralei de cogenerare in a doua jumatate a anului 2024. Totusi, aceasta crestere a fost partial atenuata de conditiile de vant mai putin favorabile din Romania, care au condus la o scadere de 15% a productiei eoliene comparabile fata de T1 2024. Per ansamblu, segmentul de energie regenerabila a inregistrat venituri de 45,2 milioane de euro, in scadere cu 7% comparativ cu T1 2024, pe fondul unui nivel mai redus al preturilor din piata de energie electrica. Activitatea de administrare a productiei regenerabile a continuat sa creasca din perspectiva volumelor, dar a resimtit, la randul sau, presiunea aceluiasi context legat de preturi. EBITDA aferenta segmentului a scazut cu 17% fata de anul precedent, pana la 8,9 milioane de euro, fiind influentata de costuri mai mari de echilibrare, volatilitate accentuata a preturilor intrazilnice si o productie eoliana mai redusa.

Premier Energy Furnizare, al patrulea cel mai mare furnizor de energie electrica din Romania, cu peste 1,3 milioane de clienti, a generat venituri de 129,3 milioane de euro si o EBITDA de 4,3 milioane de euro in T1 2025, costurile de echilibrare incadrandu-se, in mare parte, in remunerarea limitata.

Divizia de gaze naturale a inregistrat o crestere de 37% a veniturilor, ajungand la 151,8 milioane de euro in T1 2025, comparativ cu 111 milioane de euro in T1 2024. Aceasta crestere a fost sustinuta de o majorare cu 7% a volumelor furnizate si de preturile mai ridicate din piata. EBITDA aferenta diviziei a crescut cu 41%, ajungand la 14,9 milioane de euro in T1 2025, sustinuta atat de cresterea volumelor, cat si de imbunatatirea marjelor.

Cresterea veniturilor din T1 2025 in Moldova a fost determinata, in principal, de tarifele de baza mai ridicate, legate de costurile mai mari de achizitie a energiei electrice, precum si de deviatiile tarifare aferente perioadei similare din anul precedent. Veniturile au fost sustinute si de contributia celor 28 MW DC din parcurile solare construite si puse in functiune in cursul anului 2024 si inceputul anului 2025. Astfel, veniturile din segmentul de energie electrica din Republica Moldova au crescut cu 68% in T1 2025, ajungand la 158,4 milioane de euro. Veniturile normalizate, ajustate pentru deviatiile tarifare si modificarile tarifelor pentru energia nefacturata, au crescut cu 28% fata de T1 2024, ajungand la 154,7 milioane de euro, iar EBITDA normalizata s-a ridicat la 14,9 milioane de euro, reflectand o crestere de 22% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul net din T1 2025 a fost de 27,8 milioane de euro, comparativ cu o pierdere neta de 5,8 milioane de euro in aceeasi perioada a anului 2024. Ajustat pentru deviatiile tarifare ilustrative dupa impozitare si impactul tarifelor asociate energiei furnizate dar nefacturate in T1 2024, profitul net normalizat in T1 2025 s-a ridicat la 24,5 milioane de euro, reprezentand o crestere de 37% fata de anul precedent.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare