![]() |
22.06.2025, 18:45 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Intr-o lume globalizata, lanturile de aprovizionare au devenit o retea complexa in care costul, nu nation-alitatea, dicteaza deciziile. Dar ce s-ar intampla daca Apple ar incerca sa-si produca telefoanele exclusiv pe teren american?
Este imposibil de facut un iPhone "Assembled in USA" sau doar prea scump?
2012.
CEO-ul de la Apple, Timothy D. Cook, i-a anuntat la televizor pe americani ca emblematica sa companie de tehnologie isi propune sa construiasca un computer Mac in SUA. Ar fi fost primul produs Apple fabri-cat de muncitori americani dupa ani de zile. Iar un Mac Pro, un computer top-of-the-line, ar fi fost scos pe piata cu o inscriptie neobisnuita: "Assembled in USA". In cale i-a stat... un surub foarte mic.
Cand Apple a inceput sa produca computerul de 3.000 de dolari in Austin, Texas, a avut probleme in a gasi toate suruburile de care avea nevoie, au povestit pentru The New York Times trei persoane care au lucrat la proiect. Apple producea pe atunci in China, unde avea la dispozitie fabrici locale care puteau livra rapid cantitati vaste de suruburi de orice fel de marime. In Texas, desi se spune ca acolo totul este mare, oferta de suruburi nu era. Pentru aceste componente, colaboratorul Apple era o companie numita Caldwell. In urma cu un deceniu, adica in 2002, producatorul putea livra fara problemle suruburi de orice fel in cantitati mari, asa cum avea nevoie grupul de tehnologie. Dar cererea s-a redus pe masura ce in-dustria manufacturiera s-a mutat in China. Caldwell a trebuit sa-si inlocuiasca utilajele cu unele mai precise, destinate unei productii mai specializate. Apple si-a comandat in cele din urma suruburile din China. Dar acestea au fost doar una din problemele care au amanat timp de luni de zile lansarea vanzarilor cumputerului "Assembled in USA".
2019.
Presedintele Americii, Donald Trump, cere companiilor americane "sa inceapa sa-si construiasca nebuniile de calculatoare si alte chestii in tara". A fost vizat si Apple. Micul surub-problema din 2002 a fost dat ca exemplu de obstacol in calea productiei in SUA. Nicio tara, cu atat mai putin SUA, nu se putea compara cu China la avantajele pe care i le ofereau costurile, infrastructura, pregatirea muncitorilor si flexibilitarea fabricilor. Totusi, Apple incepuse in 2017 sa produca versiuni mai ieftine de iPhone in India.
Cititi continuarea pe www.businessmagazin.ro
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.07.2025, 13:48