![]() |
23.06.2025, 00:57 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
De trei saptamani, partidele de coalitie care formeaza guvernul Bolojan - PSD, PNL, USR, UDMR - tot discuta pe marginea planului de reducere a cheltuielilor bugetare si majorarea veniturilor.
Luni ar trebui sa stim cu aproximatie care sunt masurile care vor ramane in vigoare.
In lista de masuri discutata intre partide , la unul dintre puncte se mentioneaza desfiintarea unor institutii. De exemplu - ARICE , AOSR, Institutul Levantului, Institutul Revolutiei, Academia de Stiinte Medicale, Academia de Stiinte Tehnice, Institutul Drepturilor Omului, Casa Unirea, ATOP.
Nu stiu ce inseamna ATOP, cred ca nici premierul Ilie Bolojan nu are idee ce inseamna ATOP, dar ce mi-a atras atentia este ARICE.
Daca nu stiti, ARICE este Agentia Romana pentru Investitii si Comert Exterior, o institutie care ar trebui sa atraga investitii straine in Romania si sa sprijine comertul exterior, adica exporturile Romaniei.
Agentia, care are 250 de posturi, include atasatii economici pe care ii are Romania la ambasadele noastre din intreaga lume, plus altii.
Intrebarea este cum de a ajuns ARICE pe lista de desfiintare.
ARICE s-a infiintat in 2023, preluand ceva de la Ministerul Economiei si probabil de la Ministerul de Externe.
Agentia ARICE ar fi trebuit sa fie una din institutiile cele mai cunoscute ale Romaniei pentru atragerea de investitii straine si pentru a sustine exporturile. Nu este nici una, nici alta: investitiile straine directe, de la zero, sunt in cadere libera, iar exporturile au o crestere anemica, nereusind sa faca fata exploziei importurilor. Daca la investitii straine - conform datelor publicate de BNR - am da deoparte profitul reinvestit si creditele intragrup, am vedea ca nu am ramane cu nimic.
Daca la nivelul exporturilor am da deoparte exporturile multinationalelor, unde nu prea avem vreo contributie, am vedea ca exporturile companiilor romanesti sunt la limita limitelor.
Nu cred ca ARICE (sau nicio alta insitutie publica, in frunte cu guvernul) are idee cat sunt strict exporturile companiilor romanesti, pentru a vedea evolutia lor de la an la an si ce ar trebui facut ca aceste exporturi sa creasca.
Statele Unite au politici intregi pentru a atrage investitii straine in Statele Unite si pentru a vinde cat mai mult produse americane in intreaga lume. Toate ambasadele americane, toti atasatii economici, au ca obiectiv, in primul rand, acest lucru.
Oricui investeste in America i se intinde covorul rosu, indiferent de unde vine, numai sa investeasca, sa creeze locuri de munca, sa faca business in America.
Donald Trump a declansat un razboi comercial planetar pentru a aduce investitii in America si pentru a vinde cat mai multe produse americane in afara.
La noi, niciun guvern, indiferent de numele lui, nu are ca obiectiv acest lucru, nu pe hartie, ci in practica.
Dovada este ca ARICE este pusa pe lista de desfiintare, adica nu conteaza decat ca un fel de sinecura.
Romania este o tara de import, iar guvernele care s-au perindat pe la palatul Vicoria au facut tot posibilul sa sustina importurile, care an de an da de lucru altora si mananca din cresterea economica interna.
De unde sa vina crestere economica daca acest gen de institutii - ARICE - nu are niciun fel de realizare in a aduce companii straine in Romania sa faca business aici, sa creeze locuri de munca, sa plateasca taxe si impopzite aici. Daca mai obtin sau raporteaza profit, este extraordinar.
Care este utilitatea ARICE daca exporturile nu reusesc sa acopere importurile?
Dintre tarile foste comuniste, Romania are cel mai mic raport intre exporturi raportate la PIB dintre toate tarile foste comuniste, sub 30% din PIB. Bulgaria si Polonia au exporturi de 80-100% din PIB.
Din punct de vedere al utilitatii, al rezultatelor concrete, ARICE nu ar trebui sa existe. Dar intrebarea fundamentala este daca guvernul Bolojan vrea sa faca ceva cu ARICE, daca vrea sa o desfiinteze sau o va mentine, avand in vedere interesele politice si de partid care guverneaza in jurul acestor institutii.
Toata lumea vrea si sustine din vorbe reducerea cheltuielilor statului, dar cand se vor pune pe masa decizii concrete, cum ar fi desfiintarea ARICE, s-ar putea sa nu se intample nimic, adica partidele sa-i gaseasca utilitatea.
Asa se intampla cand se trece la proba pratica privind restructurarea institutiilor de stat, toate agentiile, toate institutiile publice pot dovedi ca au o utilitate.
Toti liderii politici vor restructurare pana se va ajunge la masuri concrete. Si atunci nu exista niciun consens. Spre exemplu, la capitolul desfiintarii acestor institutii de topul ARICE, Institutul Levantului, ATOP, PNL, USR, UDMR au spus da, PSD a raspuns printr-un semn de intrebare.
Mai degraba PSD ar introduce impozitul progresiv decat sa desfiinteze agentiile care nu au rezultate.
Esenta unei guvernari este de a majora cheltuielile statului, de a angaja cat mai multi oameni la stat, si a finanta acecst lucru din imprumuturi, cum este cazul curent si cand se termina imaprumuturile, sa majoreze taxele si impozitele.
Cand premierul Bolojan va reusi sa desfiinteze ARICE pentru simplu fapt ca nu are rezulate, atunci sa stiti ca restructurarea statului a inceput.
Pana atunci, vor creste taxele si impozitele pentru ca nimeni nu vrea sa reduca cheltuielile statului, cheltuieli pe care se bazeaza partidele.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.