![]() |
23.06.2025, 21:28 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Un draft al programului de guvernare pe care si-l asuma Guvernul Bolojan include printre zecile de pagini de "directii", o propozitie legata de companiile cu pierderi: "Toate companiile cu pierderi mai mult de 2 ani trebuie auditate extern".
Atat. Nicio cifra. Nici cate sunt, nici ce pierderi au, nici pe cati ani se intind pierderile lor. O directie ale carei cifre nu sunt cunoscute sau cel putin nu sunt publicate. Cine lucreaza cu cifrele intelege insemnatatea lor, ele te ajuta sa cantaresti, sa stii, sa compari, sa estimezi.
Unde esti si unde vrei sa ajungi. Simplu.
Draftul de program, asa cum este el acum, pare o lista de dorinte in care s-au strans zeci de masuri posibil generatoare de venituri la buget, fara a le cunoaste impactul.
Revenind la "toate companiile cu pierderi mai mult de 2 ani trebuie auditate extern", cifrele extrase si analizate rapid ne arata exact cate sunt si ce pierderi au. Acum, pare totusi ca la acel capitol la care este indicata masura (Economie, antreprenoriat, turism/ Guvernanta corporativa companii de stat), documentul se refera la companiile de stat cu pierderi.
Dar cate firme din Romania merg pe acelasi model? Cate sunt in total?
Datele platformei Bridge to Information puse la dispozitia ZF pentru a raspunde la o simpla intrebare arata asa: in ultimii doi ani de raportare financiara (2023 si 2024) sunt 147.000 de firme care au pierderi in fiecare din cei doi ani, iar valoarea cumulata a pierderilor raportate este de 52 mld. lei in doi ani (peste 10 mld. euro).
Mergand mai departe cu cifrele: in ultimii trei ani (2024, 2023 si 2022) sunt 81.000 de firme care au pierderi in fiecare dintre acesti ani, cu valori de 16 mld. lei in 2024, 15 mld. lei in 2023 si 14 mld. lei in 2022, cumulat pe cei trei ani, un rezultat negativ de 45 mld. lei. In ultimii patru ani sunt 50.000 de firme cu pierderi in fiecare an, iar in ultimii cinci ani sunt in jur de 35.000 de firme.
Pare simplu de realizat un "zoom in" mai departe pe acest univers de companii, atunci cand il cunosti. Din ce sectoare vin cele mai multe firme cu pierderi, cate dintre ele au investitii in curs, deci isi asuma o perioada de pierderi, pentru cate dintre ele raportarea an de an a unui rezultat negativ este "sport national".
Daca ne uitam unde a ajuns statul astazi, hranindu-se cu o pizza mare platind doar una medie an de an (comparatia ii apartine presedintelui Nicusor Dan), te intrebi automat si cum poti sa livrezi an de an pizza, sa iti cresti veniturile din vanzarea ei, sa o produci cu un numar constant de oameni sau chiar mai putini si sa nu castigi niciun leu din asta? Ce te face sa pastrezi pizzeria deschisa atatia ani?
Dincolo de companiile de stat, multe dintre ele abonate la pozitiile de lider in orice top al pierderilor, sunt sectoare mari din economie, cu rulaje de ordinul miliardelor de lei unde cei mai mari jucatori raporteaza an de an pierderi.
In Romania sunt astazi in jur de 900.000 de firme care raporteaza rezultatele financiare, iar in ultimii patru ani pierderile totale consemnate de aceste firme variaza intre 40 si 50 mld. lei anual.
Daca ne uitam doar la ultimii doi ani, cele 147.000 de firme cu pierderi si in 2024, dar si in 2023 reprezinta 16% din universul total al firmelor, iar pierderea cumulata pe care au raportat-o in doi ani inseamna jumatate din totalul pierderilor din economie.
Poate o lupa atenta pe acest univers, acel audit extern propus ca directie in companiile de stat, ar aduce raspunsuri la intrebarile care se nasc zi de zi legate de marile firme cu pierderi.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.07.2025, 19:30