×

Accesează
contul existent

Eveniment

Christine Lagarde, presedinta BCE: Asistam la o schimbare profunda a ordinii mondiale - pietele...

Christine Lagarde, presedinta BCE: Asistam la o schimbare profunda a ordinii mondiale - pietele deschise si regulile multilaterale se destrama, iar chiar si rolul dominant al dolarului american. Acesta este momentul "euro global" al Europei, dar nu se va intampla de la sine, ci trebuie castigat

17.06.2025, 10:14 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Asistam la o schimbare profunda a ordinii globale: pietele deschise si regulile multilaterale se destrama, iar chiar si rolul dominant al dolarului american - piatra de temelie a sistemului - nu mai este o certitudine. Protectionismul, gandirea de tip suma zero si jocurile de putere bilaterale le iau locul. Incertitudinea afecteaza economia Europei, profund integrata in sistemul comercial global, cu 30 de milioane de locuri de munca in joc, a scris Christine Lagarde, presedinta BCE, intr-o opinie publicata in Financial Times.

Totusi, aceasta schimbare aflata in desfasurare ofera si oportunitati pentru ca Europa sa isi asume un control mai mare asupra propriei sale traiectorii si pentru ca euro sa castige un rol mai important pe scena globala. In prezent, euro este a doua cea mai utilizata moneda din lume, reprezentand 20% din rezervele valutare globale, comparativ cu 58% pentru dolarul american.

Cresterea statutului global al euro ar aduce beneficii concrete: costuri mai mici de imprumut, expunere redusa la fluctuatii valutare si o mai mare protectie fata de sanctiuni si presiuni coercitive.

Dar un asemenea pas catre o mai mare vizibilitate internationala a monedei noastre nu se va produce automat: el trebuie castigat. La fel ca in alte perioade, ingrijorarile legate de moneda dominanta nu au declansat inca o tranzitie majora catre alternative. In schimb, ele se reflecta intr-o cerere in crestere pentru aur.

Pentru ca euro sa isi atinga intregul potential, Europa trebuie sa consolideze trei piloni fundamentali: credibilitatea geopolitica, rezilienta economica si integritatea juridica si institutionala.

In primul rand, statutul global al euro se bazeaza pe rolul Europei in comert. UE este cel mai mare comerciant din lume - este principalul partener pentru 72 de tari, reprezentand aproape 40% din PIB-ul global. Acest lucru se reflecta in ponderea euro ca moneda de facturare, care este de aproximativ 40%. UE trebuie sa valorifice aceasta pozitie prin incheierea de noi acorduri comerciale.

"Privilegiul exorbitant" al unei monede de rezerva internationale, invocat de Valery Giscard d'Estaing in anii 1960, vine cu responsabilitati.

Pentru a preveni lipsa de lichiditate in euro in strainatate, BCE ofera linii de swap si repo catre parteneri-cheie pentru a asigura buna transmisie a politicii sale monetare.

Totusi, increderea reala se bazeaza pe fapte concrete. Investitorii cauta regiuni care isi respecta aliantele. S-a demonstrat ca astfel de garantii pot creste ponderea unei monede in rezervele valutare cu pana la 30 de puncte procentuale. Europa trece printr-o transformare majora spre reconstruirea puterii sale dure (hard power), ceea ce ar trebui sa contribuie si la consolidarea increderii globale in euro.

In al doilea rand, forta economica este fundamentul oricarei monede internationale. Emitentii de succes ofera de obicei trei elemente esentiale: crestere economica solida, pentru atragerea investitiilor; piete de capital profunde si lichide, pentru a sustine tranzactii mari; si o oferta suficienta de active sigure.

Dar Europa se confrunta cu provocari structurale. Cresterea economica ramane persistent scazuta, pietele de capital sunt inca fragmentate si - in ciuda unei pozitii fiscale agregate solide, cu un raport datorie/PIB de 89% fata de 124% in SUA - oferta de active sigure de calitate superioara ramane deficitara. Estimarile recente arata ca obligatiunile suverane in circulatie cu rating de cel putin AA reprezinta sub 50% din PIB-ul UE, comparativ cu peste 100% in SUA.

Pentru ca euro sa isi creasca statutul, Europa trebuie sa ia masuri decisive: sa finalizeze piata unica, sa reduca poverile de reglementare si sa construiasca o uniune solida a pietelor de capital. Industriile strategice, precum tehnologiile verzi si apararea, ar trebui sprijinite prin politici coordonate la nivelul intregii UE. Finantarea comuna a bunurilor publice - cum ar fi apararea - ar putea genera mai multe active sigure.

In al treilea rand, increderea investitorilor intr-o moneda este, in cele din urma, legata de puterea institutiilor care o sustin. Desigur, UE nu este usor de inteles din exterior. Dar procesul sau decizional structurat si incluziv ofera echilibru, stabilitate si previzibilitate politica. Respectul pentru statul de drept si independenta institutiilor-cheie, cum este BCE, reprezinta avantaje competitive esentiale pe care UE ar trebui sa le valorifice.

Pentru a consolida aceste avantaje, trebuie reformata si structura institutionala a Europei. Un singur veto nu ar mai trebui sa poata bloca interesele colective ale celorlalte 26 de state membre. Mai mult vot cu majoritate calificata in domenii critice ar permite Europei sa vorbeasca pe o singura voce.

Istoria ne invata ca regimurile par durabile - pana cand nu mai sunt. Schimbarile in dominatia valutara globala s-au intamplat si in trecut. Acest moment de transformare este o oportunitate pentru Europa: este un moment al "euro-ului global". Pentru a-l valorifica si pentru a consolida rolul euro in sistemul monetar international, trebuie sa actionam decisiv, ca o Europa unita, care isi asuma mai mult control asupra propriului viitor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare