![]() |
09.07.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Consiliul Fiscal (CF) apreciaza ca adoptarea unui pachet consistent de masuri pentru corectia dezechilibrului bugetar reprezinta o urgenta absoluta, in lipsa lui, riscul blocarii accesului la finantare si refinantare devenind iminent.
In paralel, Consiliul a inrautatit prognoza privind deficitul bugetar, in urma analizei executiei bugetare pe primele 5 luni ale anului 2025, la peste 8,5% din PIB (metoda cash) fata de 7,7% conform estimarilor anterioare, in lipsa adoptarii unor masuri de corectie a deficitului bugetar.
"Pachetul de corectie 2025-2026 poate evita retrogradarea riscului suveran al Romaniei. Nu exista alternativa la o corectie severa. Optimalitatea pachetului de masuri de corectie examinat este greu de evaluat, mai ales ca intervin aspecte distributionale (inclusiv de echitate) si efecte de runda a doua; nici nu exista timp pentru reglaj fin (fine tuning), cum se solicita uneori", se arata in opinia CF cu privire la masurile propuse de guvernul Bolojan pentru care executivul si-a angajat luni raspunderea in fata Parlamentului.
Analistii financiari estimeaza ca masurile prevazute in proiectul de lege pot avea un impact pozitiv asupra veniturilor bugetare, intr-o evaluare prudenta, de circa 0,5% din PIB in 2025.
Efectul masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare estimat de Ministerul de Finante este de circa 0,1% din PIB, in 2025, fara o reducere a investitiilor publice.
In ceea ce priveste 2026, impactul pozitiv al masurilor, pe partea de venituri bugetare, ar fi de circa 1,75% din PIB, iar impactul masurilor de ajustare a cheltuielilor de circa 1,6% din PIB.
Consiliul Fiscal precizeaza ca, pe langa masurile prevazute in cadrul acestui prim proiect de lege, este probabil ca in urmatoarele doua pachete de masuri de reducere a deficitului bugetar, anuntate de guvern, sa fie incluse si alte masuri de eficientizare a cheltuielilor din sectorul public si de prioritizare a proiectelor de investitii.
Proiectul de lege indica un impact bugetar de 0,6% din PIB in 2025 si de 3,35% din PIB in 2026, creand premise pentru reducerea deficitului bugetar sub 8% din PIB in 2025, respectiv, pentru respectarea tintei de deficit bugetar in 2026, conchide sursa citata.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.07.2025, 00:08