![]() |
25.07.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Cand un conglomerat din Hong Kong si-a anuntat intentia in acest an de a-si vinde reteaua internationala de porturi catre un grup de investitii condus de o entitate americana, doua facilitati din Panama au captat cea mai mare parte a atentiei. Actiunea reala se petrece insa in Europa, unde chinezii acumuleaza de decenii participatii in porturi, scrie The Wall Street Journal.
CK Hutchison a fost de acord in martie sa vanda peste 40 de porturi din 23 de tari catre un grup de investitori condus de firma financiara americana BlackRock, iar partile vizasera incheierea unui acord definitiv legat de tranzactia de 23 miliarde de dolari la sfarsitul lunii. Acum, Beijingul incearca sa-si faca loc in tranzactie si sa obtina o participatie pentru colosul sau din transportul maritim Cosco.
Facilitatile de manipulare a containerelor detinute de Hutchinson de la ambele capete ale Canalului Panama au stat sub semnul politicii inca de cand conglomeratul a inceput sa le opereze in anii '90. Planul de vanzare a fost pus la punct dupa angajamentul lui Trump de a aduce canalul sub control american.
Cel mai substantial impact asupra ambitiilor chinezilor in urma acordului privind porturile ar putea fi in Europa, un continent vital pentru ambitiile comerciale si diplomatice ale Beijingului. Aproape jumatate din facilitatile scoase la vanzare sunt in Europa sau Africa de Nord. Intre timp, in contextul tarifelor comerciale ale lui Trump, Europa se pregateste pentru un val de bunuri chinezesti redirectionate dinspre SUA.
Daca tranzactia se va incheia, grupul de investitori condus de americani ar castiga o cota de piata semnificativa pe un continent unde prezenta chineza s-a extins puternic in ultimii ani. Conform planului anuntat, divizia Global Infrastructure Partners a BlackRock cumpara porturile Hutchinson cu un partener de investitii, familia Aponte din Italia, care administreaza gigantul MSC Mediterranean Shipping Company si divizia sa Terminal Investment Ltd.
Indiferent daca tranzactia va fi incheiata conform planului sau cu participarea Cosco, prezenta Chinei in sectorul portuar din Europa ar fi concentrata sub managementul unor companii de stat similare cu Cosco, pe care autoritatile americane o considera aliniata armatei.
Din regiune ar iesi Hutchison, o companie privata controlata de familia capitalistului miliardar Li Ka-shing din Hong Kong in varsta de 96 de ani, care nu s-a inteles mereu cu Beijingul.
China si-a accelerat investitiile in porturi dupa lansarea initiativei noului drum al matasii. Schimbarea controlului asupra unui port poate schimba rutele comerciale si indica putere economica, nu in ultimul rand pentru ca mai putin de 10 grupuri de transport maritim gestioneaza aproape toate containerele lumii.
Porturi cu investitii chineze exista acum la nivelul intregului glob, iar Spania ilustreaza cum si-au extins chinezii detinerile portuare in Europa, si ce se intampla acum.
Strategia Chinei de extindere in sectorul portuar al Europei a inclus in primul rand achizitii oportuniste, un posibil motiv pentru care vanzarea de catre Hutchison pare atragatoare pentru Cosco.
In tarile aflate in curs de dezvoltare din Africa si Asia, si mai recent in tari sud-americane ca Peru si Brazilia, companii de stat chineze si-au infiintat porturi de transport maritim cu totul noi. Unele dintre acordurile de constructie au impovarat tarile gazda cu datorii mari.
Cosco a patruns in Europa ca investitor portuar in 2004 cu o participatie minoritara intr-o facilitate de containere din Belgia. Mai apoi, din 2008, compania chineza a achizitionat o concesiune de gestionare a unor facilitati din portul Pireu, pe care l-a transformat intr-un port de talie mondiala.
In anii '80, Valencia a adoptat rapid transportul containerizat, crucial pentru stimularea comertului mondial si care a contribuit la transformarea Chinei in cel mai mare exportator mondial timp de 16 ani.
Beijingul a castigat controlul asupra Portului din Valencia in timpul crizei financiare europene. Criza din 2008 a provocat probleme majore legate de datorii pentru companiile europene, inclusiv pentru gigantul spaniol de constructii ACS Group.
In 2010, ACS si-a vandut participatiile din cadrul porturilor spaniole Valencia si Bilbao, plus diverse operatiuni logistice, catre un grup condus de JPMorgan Asset Management pentru 720 milioane de euro. Cu un interes redus in detinerea de porturi pe termen lung, JPMorgan a contactat Cosco pentru vanzarea acestora, in parte gratie succesului inregistrat de companie in Grecia, potrivit unui fost executiv.
Cosco a platit in 2017 200 milioane de euro pentru 51% din porturile din Valencia si Bilbao. Cosco a considerat Valencia potrivita pentru planurile sale de dezvoltare a unui portofoliu global de terminale.
Astazi, Valencia se afla in centrul unei retele europene de porturi detinute de Cosco.
Europa ilustreaza cum companiile chineze au acumulat cota de piata pentru a alimenta exporturile tarii.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
25.07.2025, 17:42