×

Accesează
contul existent

Eveniment

Cum vede mediul de business masurile din pachetul fiscal si ce masuri ar fi necesare pentru...

Cum vede mediul de business masurile din pachetul fiscal si ce masuri ar fi necesare pentru continuarea investitiilor

04.07.2025, 09:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Berarii Romaniei : Asistam la cea mai agresiva majorare a taxarii

¬ Decizia guvernului de a majora acciza la bere cu 10% in luna august a acestui an, dupa o crestere de 4,3% in ianuarie, risca sa provoace efecte negative majore pentru industria de profil, in ciuda unui castig bugetar limitat. La aceasta se adauga impactul semnificativ al majorarii TVA, de la 19% la 21%, dar si al cresterii acesteia in sectorul ospitalitatii.

In 31 din cele 41 de judete ale Romaniei, plus Capitala, exista cel putin o fabrica de bere.

¬ Piata berii se poate contracta cu pana la 10% in acest an, in conditiile in care se afla deja la minimul ultimilor 20 de ani. Cresterea cumulata de 15% a accizei la bere, in 2025, este cea mai agresiva de pana acum si vine intr-un context economic fragil.

¬ Nu credem ca un sector sau o economie pot creste in conditiile unei predictibilitati care, in Romania, nu reuseste sa depaseasca sase luni. Aceasta abordare contraproductiva va avea efecte negative de durata pentru producatori, consumatori si bugetul public, in ciuda asteptarilor din prezent ale autoritatilor.

¬ In piata berii, productia locala reprezinta in mod constant 97% din consum. In 31 din cele 41 de judete ale Romaniei, plus Capitala, exista cel putin o fabrica de bere. Totodata, sectorul berii este recunoscut pentru comportamentul fiscal onest, validat de autoritatile din Romania, cu zero evaziune fiscala pe intregul lant de productie.

Alin Burcea , presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism: Pentru a stimula investitiile trebuie create diferite avantaje fiscale pentru investitori

¬ Principalul impact al cresterii TVA, si a preturilor in final, este ca se va reduce puterea de cumparare, mai ales ca va creste si TVA in HoReCa. Va scadea consumul, ceea ce ne duce inevitabil intr-o (mica, speram) criza economica. Va afecta practic toate domeniile.

¬ Pentru a stimula investitiile trebuie create diferite avantaje fiscale pentru investitori. Este greu, taxele au crescut, impozitul pe dividende creste, deci trebuie create avantaje clare pentru investitori, de tipul reducerilor de taxe.

Daniel Anghel, country managing partner, PwC Romania: Politica bugetara si fiscala trebuie sa nu fie o povara pentru economie

¬ Situatia fiscal-bugetara a Romaniei a ajuns in punctul in care numeroasele probleme acumulate in ani de zile au generat o criza ce trebuie corectata urgent. Lipsa de predictibilitate alimentata de modificari legislative si fiscale frecvente si fara studii de impact, cresterea nesustenabila a cheltuielilor publice, intarzierile foarte mari in modernizarea si dotarea cu tehnologie a administratiei fiscale sunt doar cateva dintre cauzele care au generat inechitate fiscala in economie si de remunerare in sistemul public, colectare insuficienta a veniturilor statului si deficite tot mai mari, mai greu de finantat si, implicit, o stare de nemultumire a multor categorii sociale.

¬ O multime de schimbari afecteaza si vor afecta si mai pregnant lumea si, implicit, Romania. Astfel, convulsiile din comertul global, razboiul tarifar, modificarea lanturilor de aprovizionare, relocarea productiei, toate au impact asupra industriei europene si mai ales a celei germane, de care Romania este dependenta in mare masura si trebuie analizate pentru a fi luate acele decizii care, pe termen mai lung, pot sprijini economia romaneasca sa se dezvolte.

¬ De asemenea, demografia este un alt factor de risc, din cauza imbatranirii populatiei si a nevoii de asigura pensii si asistenta medicala. Forta de munca este sub presiunea AI si a altor tehnologii, care nu vor "fura" neaparat locurile de munca, dar care le vor transforma dramatic in timp si vor impune noi competente si, deci, o alta piata a fortei de munca si un alt model educational.

¬ Politica bugetara si fiscala trebuie sa sprijine aceste demersuri si nu sa fie o povara pentru economie. Toate aceste schimbari necesita o viziune si, evident, investitii din fonduri publice, dar mai ales private care trebuie atrase, stimulate pentru a contribui la cresterea economica si pentru a evita ca Romania sa intre in capcana venitului mediu, adica a stagnarii economice.

Grigore Horoi , presedinte, grupul de firme Agricola: Consumatorii vor avea tendinta sa faca economii

¬ Cresterea cu 2 puncte procentuale a TVA, in principiu, nu va avea un impact major, avand in vedere ca in aceasta perioada cererea depaseste cu mult oferta noastra. In general, aceasta ar putea fi estompata prin scaderea marjei la producatori si/sau la comercianti, in functie de politica comerciala a fiecaruia.

¬ Pe de alta parte, inflatia, pretul combustibilului, al energiei si toata nesiguranta economica si politica din acest moment pot afecta psihologic consumul in urmatoarea perioada.

¬ Consumatorii vor avea tendinta sa faca economii, insa este aproape imposibil de estimat daca va fi afectata si categoria noastra.

Ady Hirsch , CEO, Alka Trading Co, unul dintre cei mai mari producatori de snackuri, cu doua fabrici si afaceri de 545 mil. lei in 2024

¬ Pentru a incuraja investitiile in primul rand statul trebuie sa creeze un context economic stabil. Oricare investitor cauta o stabilitate si o predictibilitate, altfel va prefera sa faca investitia la un alt loc. In aceasta privinta, statul trebuie sa fie hotarat sa scada deficitul bugetar pentru a demonstra ca lucrurile sunt stabile si sub control, iar modalitatea principala trebuie sa fie prin reducerea cheltuielilor. Este si un mesaj de leadership, ca mai intai se taie cheltuielile si numai apoi se aplica taxe suplimentare.

¬ O alta masura pentru a creste investitiile ar fi programe de stat care sa sustina investitiile in unitati de productie. Desi pe termen scurt creeaza inca o presiune asupra bugetului, o astfel de miscare este extrem de benefica pe termen mediu si lung, prin crearea locurilor de munca si cresterea PIB-ului. Astfel de investitii aduc mai multe venituri la bugetul statului. Orice economie sanatoasa are nevoie de unitati de productie.

¬ Iar orice crestere de TVA va majora preturile de raft, iar asta va duce la scaderea consumului. Aceasta scumpire este una suplimentara peste cativa ani consecutivi de scumpiri, care au erodat puterea de cumparare si increderea consumatorilor in viitorul lor economic. Consecinta este stagnarea sau o crestere foarte timida a consumului, care deja se vede in Romania. In domeniul nostru, in primele luni ale anului vedem o crestere foarte usoara a consumului.

Confederatia Patronala Concordia : Intelegem necesitatea echilibrarii bugetului, dar solutia nu poate fi din nou supraimpozitarea mediului privat

¬ Intelegem necesitatea echilibrarii bugetului si recunoastem gravitatea situatiei fiscale mostenite. Cu toate acestea, solutia nu poate fi din nou supraimpozitarea mediului privat si a cetatenilor, care au demonstrat rezilienta si capacitatea de a genera venituri pentru bugetul national, chiar si in cele mai dificile perioade. Mediul de afaceri romanesc a purtat in spate aceasta economie timp de decenii si a continuat sa contribuie masiv la bugetul national. Nu este corect ca din nou sa fim noi cei care platim pretul reformelor necesare, in timp ce reformele structurale ale aparatului bugetar raman superficiale.

Romania are nevoie de reforme, dar acestea trebuie sa fie echilibrate si durabile.

¬ Recunoastem experienta administrativa a premierului Ilie Bolojan si intelegem urgenta masurilor. Cu toate acestea, abordarea aleasa pune din nou o povara disproportionata pe sectorul privat, care este deja supraimpozitat si suprataxat comparativ cu multe tari din regiune.

¬ Romania are nevoie de reforme, dar acestea trebuie sa fie echilibrate si durabile. Mediul de afaceri nu poate continua sa duca singur povara unei economii nationale, in timp ce ineficientele structurale ale statului raman nerezolvate. Solicitam consultari clare si imediate pentru a gasi impreuna solutii care sa nu compromita viitorul economic al Romaniei."

Dinel Boromiz , actionar Boromir: Cresterea TVA poate duce la stagnarea sau scaderea companiilor din sectorul nostru

¬ Noi speram sa fie cota maxima de TVA care se aplica in Romania. Aceasta crestere in general afecteaza firmele in sensul ca unele pot avea stagnare iar altele o mica crestere.

¬ La noi in piata tendinta in ceea ce priveste consumului este de usoara scadere.

Daniel Donici , cofondator, Artesana: O colectare mai buna ar aduce venituri suplimentare fara a pune presiune exclusiv pe consumatorii corecti

¬ Cresterea cotei generale de TVA de la 19% la 21%, respectiv a cotelor reduse de la 5% la 11% pentru produse ecologice si de la 9% la 11% pentru alimente in general, va avea un impact direct asupra pretului final la raft.

¬ In mod normal, o majorare de 2% in preturi poate fi absorbita mai usor de catre consumatori, mai ales intr-un context in care inflatia anualizata in Romania a fost peste 5% in ultimele luni. Cu toate acestea, contextul economic general conteaza: cum o veste proasta nu vine niciodata singura - vorbim si de cresteri de accize, liberalizarea pietei de energie electrica, precum si de incertitudini pe lanturile de aprovizionare, cel mai probabil inflatia se va mentine la un nivel ridicat anul acesta.

¬ Daca aceasta majorare de TVA ar fi insotita de masuri eficiente de combatere a evaziunii fiscale si de o mai buna colectare a TVA - domeniu in care statul pierde sume importante - atunci, pe termen mediu, efectele negative asupra consumului ar putea fi mai bine echilibrate. O colectare mai buna ar aduce venituri suplimentare fara a pune presiune exclusiv pe consumatorii corecti si pe businessurile care isi platesc taxele la timp.

Bogdan Tudor , CEO si fondator, StarTech Team: E usor sa tai. E greu sa cresti. Dar exact aici se face diferenta

¬ La noi se taie bursele olimpicilor! Cand ma uit la o parte din ministrii nostri, vad ca o buna parte doar se plang si se lamenteaza. Taie arbitrar, vorbesc in lozinci, se ascund in spatele "grelei mosteniri". Analizeaza in loc sa faca. Iar adevarul este ca economia nu se guverneaza cu explicatii, ci cu profesionisti. Iar aceasta se vede in decizii clare, asumate, care dau directie, nu cu haos, schimbari bruste si discursuri defensive. Liderii buni pun pe masa un plan. Il explica. Il sustin cu cifre.

¬ Romania are tot ce ii trebuie: oameni muncitori, inteligenti si rezilienti. Dar are nevoie si de directie. De lideri care nu dau vina, ci dau exemplu. Care nu impart, ci inspira. Care nu se intreaba "cine a gresit", ci "cum iesim din asta mai puternici".

¬ E usor sa tai. E greu sa cresti. Dar exact aici se face diferenta. Cred ca e nevoie de competenta, dar pentru a ajunge aici, e nevoie si ca majoritatea sa acceptam ca e obligatoriu sa ne oprim din a-i alege doar pe cei care ne plac sau ne seamana, ci pe cei care sunt capabili sa ne conduca!

Alexandru Dobra , director general, Sorcani: Avem nevoie de predictibilitate fiscala pentru investitii

¬ Avem nevoie de predictibilitate fiscala, cum sa te dezvolti adica sa faci investitii, sa mergi la banci, care iti cer previziuni pe cash-flow, cand totul se schimba de la o zi la alta. (...) Ce se intampla la noi este ca statul da drumul cum s-ar zice la gaz pe foc si pune si mai mai mare presiune pe mediul antreprenorial.

¬ Cresterea economica a fost datorata consumului, or acest prim pachet va lovi fix acolo, in consum. Nu cred ca Romania mai poate avea crestere economica in acest an, si daca o sa fie, va fi de ordinul 0,3-0,5 %.

¬ Singurul lucru la care mai sper este sa accelereze accesarea de fonduri europene, sa se atinga jaloanele din PNRR ca sa putem beneficia de acesti bani. Masurile la acest moment lovesc direct partea de transporturi TVA / acciza / rovignete, toate pe crestere.

Radu Timis jr , CEO, Cris-Tim: Majorarea TVA poate duce la scaderea consumului in termeni cantitativi

¬ Majorarea TVA poate duce la scaderea consumului in termeni cantitativi, sau poate conduce la fenomenul de downtrading, in sensul in care consumatorii sa-si reorienteze consumul spre produse mai ieftine si de calitate mai slaba.

¬ Consumul anul acesta este anemic. Din perspectiva volumelor vandute, vedem o stagnare la nivelul pietei, luand in calcul toate canalele de distributie. Din perspectiva valorica, sigur ca exista o crestere, insa in principal pe fondul inflatiei.

Corina Martin , presedinte, Asociatia Patronala RESTO Constanta: Toti cei care platesc salarii, taxe si impozite si care reusesc sa faca si investitii nu se vor opri aici

¬ In absenta tichetelor de vacanta si cu un TVA marit, multe locatii de cazare se intorc sa lucreze la negru, iar in zona afacerilor de restaurante se anunta tot mai multe migrari spre mutarea firmelor in Bulgaria.

¬ De aceea, toti cei care muncesc 14 ore/zi, care platesc salarii, taxe si impozite si care lupta in fiecare zi, nedrept, cu concurenta neloiala si totusi reusesc sa faca si investitii nu se vor opri aici.

HORA : Majorarea taxelor ar trebui sa fie ultimul instrument utilizat, doar dupa epuizarea celorlalte solutii, pentru a proteja mediul de afaceri

¬ HORA sustine intentia Guvernului Romaniei de a asigura redresarea economica a tarii prin masuri responsabile precum reducerea cheltuielilor bugetare, combaterea evaziunii fiscale si cresterea veniturilor la buget. Consideram insa ca majorarea taxelor ar trebui sa fie ultimul instrument utilizat, doar dupa epuizarea celorlalte solutii, pentru a proteja mediul de afaceri, locurile de munca si competitivitatea economiei.

¬ Industria ospitalitatii din Romania, cu aproximativ 23.300 de firme si 40.000 de unitati, a traversat perioade extrem de dificile in ultimii ani. Dupa un varf al cifrei de afaceri de 3,5 miliarde euro in 2019, industria a inregistrat o scadere drastica in anii pandemiei (2,7-2,8 miliarde euro in 2020-2021). Revenirea recenta, cu o cifra de afaceri estimata la 6,5 miliarde euro in 2024, s-a datorat unor eforturi considerabile si unei politici fiscale relativ stabile, care a permis consolidarea si dezvoltarea industriei.

Industria ospitalitatii din Romania are aproximativ 23.300 de firme si 40.000 de unitati.

¬ In realitate, in industria HoReCa, aproximativ 70% din incasari provin din produse cu TVA redus (actual TVA de 9% la mancare) si 30% din incasari sunt cu TVA la cota generala de 19%. Aceasta structura face ca TVA-ul mediu efectiv in industrie sa fie in prezent de aproximativ 12%. Majorarea TVA de la 9% la 11% la mancare, coroborata cu cresterea cotei generale de TVA de la 19% la 21%, va ridica TVA-ul mediu la circa 14%, ceea ce reprezinta o crestere efectiva de aproape 17% a poverii fiscale in sector, cu impact semnificativ asupra consumului si competitivitatii.

¬ Romania, cu TVA de 9% la mancare (proiectata la 11%), se situeaza deja in zona mediana superioara a statelor europene privind TVA-ul aplicat restaurantelor, depasind tari precum Italia, Austria, Franta, Spania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Olanda, Bulgaria si Polonia, care aplica cote de 10% sau mai mici. Cresterea la TVA de 11% la mancare va amplifica dezavantajul competitiv al industriei romanesti.

¬ Majorarea TVA de la 9% la 11% la mancare va conduce la o crestere a preturilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%. Estimarile noastre indica o scadere a cifrei de afaceri cu circa 15% in 2025, pana la 5,5 miliarde euro, comparativ cu estimarea de 6,5 miliarde euro pentru 2024. Aceasta diminuare se va datora, pe de o parte, franarii consumului din cauza cresterii preturilor si a incertitudinii economice, iar pe de alta parte, cresterii evaziunii fiscale.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare