×

Eveniment

Curtea Penala Internationala solicita mandate de arestare pentru premierul Netanyahu si Yahya...

Curtea Penala Internationala solicita mandate de arestare pentru premierul Netanyahu si Yahya Sinwar - liderul Hamas. Acuzatiile sunt de crime de razboi si crime impotriva umanitatii

20.05.2024, 21:04 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

UPDATE Ce spun oficialii din SUA

Presedintele american Joe Biden a denuntat cu fermitate decizia procurorului Curtii Penale Internationale de a solicita mandate de arestare impotriva liderilor israelieni, calificand-o drept ,,scandaloasa".

,,Permiteti-mi sa fiu clar: indiferent ce ar putea insinua acest procuror, nu exista nicio echivalenta - niciuna - intre Israel si Hamas", a scris presedintele. ,,Vom fi intotdeauna alaturi de Israel impotriva amenintarilor la adresa securitatii sale", noteaza CNN .

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat ca SUA ,,respinge in mod fundamental" anuntul de astazi al procurorului CPI privind mandatele de arestare pentru inalti oficiali israelieni ,,impreuna cu" liderii Hamas. Acesta a afirmat ca un asemenea lucru ,,ar putea pune in pericol" eforturile in curs de a ajunge la un acord de incetare a focului si de eliberare a ostaticilor intre Israel si Hamas, scrie CNN.

"Respingem echivalarea de catre procuror a Israelului cu Hamas. Este rusinos. Hamas este o organizatie terorista brutala care a comis cel mai grav masacru de evrei de la Holocaust incoace si care inca tine ostatici zeci de oameni nevinovati, inclusiv americani", a declarat Blinken intr-un comunicat.

UPDATE Reactiile oficiale la nivel international, diverse

Mai multi oficiali la nivel international au avut o prima reactie la anuntul CPI privind mandatele de arestare pentru premierul Netanyahu si alte persoane politice importante din Israel.

Ministrul belgian de Externe a declarat ca ,,Solicitarea procurorului de a emite mandate de arestare este un pas important pentru investigarea situatiei din Palestina".

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al guvernului britanic nu impartaseste aceeasi parere: ,,Nu credem ca emiterea de mandate va ajuta la eliberarea ostaticilor, la aducerea de ajutor sau la o incetare durabila a focului. Aceasta ramane o prioritate pentru Marea Britanie. Dupa cum am spus de la inceput, nu credem ca ICC are jurisdictie asupra acestui caz. Marea Britanie nu a recunoscut inca Palestina ca stat, iar Israelul nu este parte la Tratatul de la Roma.", a afirmat acesta.

Prim-ministrul Cehiei condamna decizia CPI: ,,Propunerea procurorului-sef al Curtii Penale Internationale de a emite un mandat de arestare pentru reprezentantii unui guvern ales democratic impreuna cu liderii unei organizatii teroriste islamiste este ingrozitoare si complet inacceptabila."

Senatorul republican Lindsey Graham a avut o reactie dura in legatura cu acest caz: ,,Decizia procurorului general este rusinoasa si o palma asupra justitiei independente din Israel. Voi lucra cu colegii mei din Congres pentru a impune sanctiuni dure Curtii Penale Internationale", a afirmat acesta.

Cancelarul Austriei: ,,Respectam pe deplin independenta CPI. Totusi, este de neinteles faptul ca liderul organizatiei teroriste Hamas, al carei scop declarat este anihilarea Statului Israel, este mentionat in acelasi timp cu reprezentantii alesi democratic ai unei tari."

UPDATE Unii oficiali din Israel reactioneaza la anuntul facut de Curtea Penala Internationala

Ministrul Securitatii Nationale din Israel, Itamar Ben Gvir: "Declaratia procurorului sef de la Haga, care ii pune pe prim-ministru si pe ministrul apararii pe aceeasi pagina cu liderii Hamas, arata ca trimiterea reprezentantilor Israelului la Tribunalul Antisemit a fost o greseala grava de la inceput. Prim-ministrul si ministrul Apararii trebuie sa-l ignore pe procurorul antisemit al Curtii Antisemite si sa dispuna escaladarea atacului impotriva Hamas, pana la decizia sa absoluta", a afirmat acesta.

Liderul opozitiei, Yair Lapid, a reactionat la inceputul intalnirii fractiunii Yesh Atid: ,,Benny Gantz a pus o intrebare sambata seara, a primit un raspuns clar si clar. Trebuie sa paraseasca guvernul astazi, altfel este complet complice la esecul acestuia. Gantz nu poate astepta trei saptamani. Ne arde toata sesiunea de vara. Avem nevoie de acest timp pentru a face un efort suprem pentru a rasturna acest guvern teribil cat mai curand posibil.", a declarat oficialul.

La randul sau, Benny Gantz a avut o prima reactie: ,,A pune liderii unei tari care poarta o lupta pentru a-si apara cetatenii pe picior de egalitate cu teroristii este orbire morala. Acceptarea cererii Curtii Penale Internationale ar constitui o crima istorica care nu va fi stearsa."

Ministrul de externe Israel Katz a reactionat cu privire la decizia procurorului general al Curtii Penale de la Haga de a emite mandate de arestare impotriva primului ministru si a ministrului apararii: "Decizia scandaloasa a Procurorului General al Curtii Penale de la Haga este un atac frontal neingradit impotriva victimelor din 7 octombrie si a celor 128 de rapiti ai nostri din Gaza.

In timp ce ucigasii lui Vansi Hamas comit crime impotriva umanitatii impotriva fratilor si surorilor nostri, procurorul general ii mentioneaza in aceeasi suflare pe primul ministru si pe ministrul apararii statului Israel alaturi de abominabilii monstri nazisti ai Hamas - o rusine istorica care va sa fie amintit pentru totdeauna.

Am dispus infiintarea imediata a unui comitet special la Ministerul Afacerilor Externe, cu toate elementele profesionale, cu scopul de a lupta impotriva deciziei care era menita in primul rand sa lege statul Israel de maini si sa-i interzica dreptul de autoaparare.

Nicio forta din lume nu ne va impiedica sa returnam toti rapitii nostri si sa prabusim regimul terorist al Hamas", este afirmatia acestuia.

Isaac Herzog, presedintele Israelului, a condamnat decizia procurorului general al CPI: ,,Declaratia CPI este un pas unilateral luat cu rea-credinta si incurajeaza teroristii din intreaga lume. Ne asteptam ca toti liderii lumii libere sa condamne direct acest pas si sa il respinga cu fermitate."

STIREA INITIALA:

Acuzatiile sunt de crime de razboi si crime impotriva umanitatii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului si razboiul care a urmat in Gaza, a declarat luni, intr-un interviu exclusiv pentru CNN Christiane Amanpour, procurorul-sef al Curtii, Karim Khan.

Khan a declarat ca Curtea Penala Internationala (CPI) solicita, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al Apararii, Yoav Gallant, precum si pentru alti doi lideri de top ai Hamas - Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigazilor Al Qassem si mai bine cunoscut sub numele de Mohammed Deif, si Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Mandatele impotriva politicienilor israelieni marcheaza prima data cand Curtea Penala Internationala (CPI) il vizeaza pe liderul de varf al unui aliat apropiat al Statelor Unite. Decizia il plaseaza pe Netanyahu in compania presedintelui rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare in legatura cu razboiul Moscovei in Ucraina.

Atunci cand luna trecuta au aparut informatii potrivit carora procurorul-sef al CPI ia in considerare acest curs de actiune, Netanyahu a declarat ca orice mandat de arestare al CPI impotriva unor inalti oficiali guvernamentali si militari israelieni "ar fi un scandal de proportii istorice" si ca Israelul "are un sistem juridic independent care investigheaza riguros toate incalcarile legii".

Un grup de judecatori ai CPI va analiza acum cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare