![]() |
30.04.2025, 11:54 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Doua treimi (66%) dintre reprezentantii companiilor la nivel global spun ca angajatii recrutati recent sunt insuficient pregatiti pentru rolurile pe care le ocupa, iar lipsa de experienta este principala cauza a esecului, in timp ce angajatii (aproape 60%) afirma ca organizatia din care fac parte pune un accent mai mare pe experienta si pe studii decat pe abilitati si pe potential, potrivit studiului Deloitte 2025 Global Human Capital Trends .
Decalajul de experienta subliniat in studiu este accentuat si de faptul ca tehnologiile bazate pe inteligenta artificiala (AI) preiau sarcinile aferente posturilor de incepatori si reduc, astfel, posibilitatile celor aflati la inceput de cariera sa dobandeasca abilitatile practice necesare. Din aceste considerente, aproape trei sferturi dintre lideri (73%) si angajati (72%) considera ca angajatorii ar trebui sa ofere mai multe oportunitati pentru acumularea experientei.
In aceste conditii, aproape trei sferturi dintre angajati si reprezentanti ai companiilor sustin ca este important ca abilitatile umane (curiozitate, inteligenta emotionala etc.) sa fie tratate cu prioritate.
Conform studiului, organizatiile care reusesc sa stimuleze capacitatea angajatilor de a se dezvolta profesional, de a-si folosi imaginatia si de a realiza analize complexe au sanse aproape duble (de 1,8 ori) sa raporteze rezultate financiare solide, de 1,4 ori mai mari sa creeze valoare extinsa pentru clienti si societate si de 1,6 ori mai multe sa ofere experiente profesionale relevante.
"Prin integrarea capitalului uman in strategia de business, organizatiile isi pot asigura succesul pe termen lung, demonstrand ca a investi in oameni si in performanta lor nu reprezinta doar o obligatie morala, ci si una de business. Angajatii care percep stabilitate si se simt conectati la locul de munca au mai multe sanse sa aiba incredere in organizatia lor si sa contribuie in mod semnificativ la imbunatatirea rezultatelor financiare. Pe de alta parte, evolutiile din tehnologie sunt incontestabile, iar beneficiile generate in diverse activitati nu pot fi ignorate. Dar cele doua componente ale fortei de munca - solutiile informatice si personalul uman - sunt complementare si trebuie doar sa se gaseasca varianta optima de integrare, astfel incat sa creasca productivitatea, pe de o parte, si, pe de alta parte, sa fie stimulata creativitatea, inovarea si implicarea angajatilor in activitatea de zi cu zi", a declarat Raluca Bontas, Partener, Deloitte Romania.
De altfel, studiul releva faptul ca utilizarea inteligentei artificiale poate contribui la cresterea productivitatii, dar poate crea si incertitudine in randul angajatilor cu privire la siguranta locului de munca si la reducerea oportunitatilor de invatare. In plus, mai mult de jumatate (54%) dintre angajati si lideri sunt ingrijorati de estomparea granitelor dintre munca realizata de oameni si cea efectuata de tehnologie.
Conform studiului, organizatiile au de sase ori mai multe sanse sa obtina beneficii financiare din utilizarea AI atunci cand angajatii sunt cei care genereaza valoare prin intermediul unor astfel de tehnologii. In plus, 56% dintre participanti spun ca este foarte important ca beneficiile obtinute de angajator prin intermediul AI sa se reflecte in recompensele acordate angajatilor. Cu toate acestea, cele mai multe organizatii (77%) nu fac nimic in acest sens.
In aceste conditii, aproape 70% dintre liderii participanti la studiu recunosc importanta revizuirii criteriilor de atragere si de mentinere a angajatilor ( employee value proposition ) pentru a reflecta modul de colaborare dintre oameni si tehnologie, insa doar 6% au facut progrese semnificative in aceasta directie.
Totodata, organizatiile (73%) constientizeaza necesitatea redefinirii rolului de manager, astfel incat cei aflati in astfel de pozitii sa se concentreze pe oameni, pe regandirea modului de lucru si pe abordarea provocarilor intr-o maniera strategica. In prezent, managerii aloca aproape 40% din timp rezolvarii aspectelor curente si sarcinilor administrative si doar 13% pentru dezvoltarea membrilor echipei. De altfel, studiul evidentiaza faptul ca un management puternic este corelat cu o performanta financiara superioara cu pana la 15%.
"Per ansamblu, studiul scoate in evidenta noi paradigme ale relatiei dintre organizatii si oameni. Intr-o era in care incertitudinea si schimbarea au devenit permanente, companiile care investesc strategic in performanta umana reala vor deveni liderii de maine. Cred ca echilibrul dintre rezultatele economice si cele umane nu mai poate fi tratat superficial sau optional, ci devine o prioritate esentiala pentru supravietuirea si succesul organizatiilor pe termen lung. Provocarea reala este sa avem curajul sa renuntam la paradigme traditionale si sa adoptam solutii creative si sustenabile pentru viitorul muncii", a declarat Doina Patrubani, Senior Advisor, Human Capital, Deloitte Romania.
Cu privire la factorii care ii motiveaza sa performeze la cel mai inalt nivel in jobul actual, angajatii plaseaza pe primul loc recompensele financiare (32%), urmate de siguranta locului de munca (21%) si munca de echipa (18%), la egalitate cu flexibilitatea relatiei cu angajatorul.
Raportul Deloitte 2025 Global Human Capital Trends a fost efectuat in randul a 10.000 de lideri de business si de resurse umane din diferite industrii si sectoare din 93 de tari, inclusiv Romania.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
30.04.2025, 21:47