×

Business international

Dupa SUA, nebunia medicamentelor de slabit cuprinde incet si Europa. Firmele farma profita din...

Dupa SUA, nebunia medicamentelor de slabit cuprinde incet si Europa. Firmele farma profita din plin, iar piete intregi sunt perturbate

20.11.2023, 22:31 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Producatorul farma Eli Lilly a anuntat recent ca-si construieste prima unitate de productie din Germania ca raspuns la cererea exploziva de medicamente pentru reducerea greutatii corporale, scrie Reuters.

Lilly va investi 2,3 miliarde de euro pentru a construi fabrica high-tech din Alzey, Germania.

S-a dovedit ca medicamentul injectabil antidiabet Mounjaro al companiei ajuta pacientii sa slabeasca, in timp cu un al doilea medicament, Zepbound, care contine ingredientul activ din Mounjaro, a primit autorizatia FDA din SUA pentru a fi folosit ca tratament pentru slabit.

Cu fabrica din Alzey, Lilly va avea sase unitati de productie in Europa. Compania a anuntat investitii de 11 miliarde de dolari la nivel mondial pentru urmatorii trei ani.

Cu putin timp in urma, producatorul farma danez Novo Nordisk anuntase la randul sau ca va investi 6 miliarde de dolari pentru a-si extinde unitatile de productie in incercarea de a-si mentine pozitia dominanta de pe piata medicamentelor pentru slabit asteptata sa atinga 100 miliarde de dolari pana in 2030.

Lucrari de constructie vor incepe in acest an la o noua fabrica de 170.000 de metri patrati in cadrul facilitatilor existente ale companiei din Kalundborg, Danemarca.

Unitatea va fabrica produse pentru portofoliul de boli cronice grave a companiei, care include tratamentele de pierdere in greutate si diabet Wegovy si Ozempic, cele care au adus Novo in centrul atentiei si i-au castigat titlul de cea mai valoroasa companie din Europa, noteaza Bloomberg.

"Cererea este atat de semnificativa, incat nu o vom putea acoperi in viitorul apropiat", a declarat CEO-ul companiei Lars Fruergaard Jorgensen.

Cererea din SUA este deosebit de intensa, iar Novo a declarat recent ca cel putin 50 milioane de americani ar putea avea nevoie de acces la medicamente impotriva obezitatii in acest moment.

Startup-urile s-au prins de asemenea in cursa pentru aducerea medicamentelor de slabit in Europa, conform Sifted. Embla cu sediul in Copenhaga a atras recent 10 milioane de euro pentru a cuceri piata britanica.

Spre deosebire de autoritatile americane, cele europene sunt mai prudente cu privire la astfel de medicamente, insa acestea isi croiesc totusi drum si catre pietele europene. Wegovy de exemplu a fost deja aprobat in Danemarca, Norvegia si Germania, in timp ce Saxenda este deja disponibil la scara mai larga.

Germania analizeaza introducerea unei interdictii la export pentru medicamentele de slabit ale Novo in conditiile in care tarile europene incearca sa-si protejeze aprovizionarea pe fondul unei penurii globale. Nebunia legata de aceste medicamente provoaca penurii chiar pentru pacientii carora li se adreseaza: cei care sufera de diabet, scrie Bloomberg. Anterior, Belgia a inasprit reglementarile legate de prescrierea de Ozempic si alte medicamente similare.

In timp ce firmele farma transforma lupta impotriva obezitatii in cea mai recenta sursa majora de profit, alte industrii, cum ar fi cea alimentara, se afla in fata unei provocari majore venite din partea medicamentelor pentru slabit, potrivit El Pais.

Acestea sunt acum fortate sa-si reformuleze produsele pentru a fi mai sanatoase fara a-si pierde gustul, ceea ce va implica investitii semnificative.

Ingrijorati sunt si producatorii de dispozitive medicale. Si alte industrii, cum ar fi cea a asigurarilor, sanatatii si de fitness isi vad modelele de business de baza perturbate de medicamentele anti-obezitate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare