![]() |
02.05.2025, 11:01 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Electrica (EL), simbol bursier EL, singura companie romaneasca listata din domeniul distributiei, furnizarii si productiei energiei electrice, si la care statul roman este cel mai mare actionar, a anuntat ca a contractat un credit sindicalizat de 3,1 mld. lei de la un consortiu de banci care include cele mai mari institutii de credit din Romania, pentru investitii si refinantare.
Compania are o capitalizare de 4,4 mld. lei. In comunicatul de presa nu se mentioneaza dobanda si scadenta imprumutului. Aprobarea contractarii acestui credit a fost acordata de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din 8 noiembrie 2024.
Creditul va fi utilizat pentru refinantarea partiala a expunerii bancare existente la nivelul societatii-mama, Societatea Energetica Electrica S.A. ("ELSA) si a filialelor sale - Electrica Furnizare S.A. ("EFSA") si Distributie Energie Electrica Romania S.A. ("DEER"), precum si pentru dezvoltarea segmentului de productie energie electrica din surse regenerabile si pentru sustinerea investitiilor de capital aferente planului CAPEX 2025-2027 al filialei de distributie energie electrica.
Contractul este structurat in patru facilitati de credit: Credit revolving pentru ELSA - cu scopul de a refinanta un credit bilateral pe termen scurt; Facilitate de credit verde la termen pentru ELSA - cu obiectivul de a finanta proiecte verzi eligibile, respectiv proiecte de productie si stocare a energiei regenerabile solare si/sau eoliene, Credit revolving pentru EFSA - destinat refinantarii mai multor credite bilaterale pe termen scurt; Credit la termen pentru DEER - in vederea refinantarii unor credite bilaterale pe termen scurt si finantarii planului CAPEX 2025-2027 al filialei de distributie.
"Semnarea acestui contract de credit sindicalizat marcheaza un pas esential in strategia noastra de consolidare financiara si de sprijinire a investitiilor in energie regenerabila. Aceasta tranzactie ne permite nu doar sa optimizam structura de finantare a Grupului Electrica si sa asiguram stabilitatea operatiunilor noastre curente si viitoare, ci si sa ne concentram pe dezvoltarea proiectelor strategice care contribuie la sustenabilitatea energetica a Romaniei. Astfel, suntem astazi mai aproape de a atinge obiectivul nostru de a deveni un lider in sustenabilitate, creand performanta si valoare adaugata pentru actionarii si investitorii care ne acorda increderea lor", spune Alexandru Chirita, CEO Electrica.
Finantarea a fost coordonata de Banca Transilvania si BCR in calitate de Co-Aranjori Principali Mandatati. Bancile participante la sindicat si rolurile aferente au fost urmatoarele: Banca Transilvania - Aranjor Principal Mandatat Coordonator, Creditor, Agent de Structurare si Documentare, Agent de Garantii; Banca Comerciala Romana - Aranjor Principal Mandatat Coordonator, Creditor, Agent de Structurare si Documentare, Agent de Facilitate; Raiffeisen Bank - Creditor, Agent de Sustenabilitate; BRD - Groupe Societe Generale - Creditor; CEC Bank - Creditor; ING Bank - Creditor; Intesa Sanpaolo Bank Romania - Creditor.
Beneficiile la nivelul Grupului Electrica includ optimizarea structurii de finantare prin reducerea ponderii datoriei pe termen scurt din datoria totala, ceea ce consolideaza pozitia financiara a companiei si ii permite sa gestioneze mai eficient resursele disponibile. Sustinerea investitiilor strategice reprezinta un alt avantaj major prin facilitarea finantarii proiectelor verzi de energie regenerabila si infrastructura de distributie, contribuind astfel la dezvoltarea durabila si la atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale Grupului Electrica, potrivit companiei.
""Acest imprumut sindicalizat ne ofera flexibilitatea necesara pentru a gestiona eficient capitalul de lucru si pentru a finanta investitiile pe termen lung. Colaborarea cu sindicatul de banci, implicate activ in proces, ne asigura accesul la resursele necesare pentru a continua dezvoltarea si implementarea proiectelor noastre de energie regenerabila si le multumim atat lor, cat si tuturor partenerilor din aceasta tranzactie complexa pentru suportul acordat. Pentru companie, acest credit sindicalizat reprezinta o premiera, dar sunt convins ca, alaturi de echipa Electrica, este doar inceputul si un indicator al gradului de profesionalism de care dam dovada in abordarea unor astfel de tranzactii complexe, atat in prezent, cat si in viitor", spune Stefan Frangulea, Director Financiar Electrica.
Cosmin Calin - Director Executiv Mari Director Executiv Mari Clienti Corporativi, Banca Transilvania, a adaugat: "BT este una dintre principalele banci partenere ale Grupului Electrica si unul dintre cei mai importanti finantatori ai sectorului energetic din Romania. Astfel, suntem onorati ca am avut un rol definitoriu in structurarea si inchiderea cu succes a unei tranzactii care consolideaza si mai mult parteneriatul nostru strategic, avand totodata un rol important in dezvoltarea infrastructurii energetice din Romania. Grupul Electrica are planuri de crestere ambitioase, iar noi suntem determinati sa contribuim din rolul de partener financiar la aceasta poveste de succes".
Bogdan Cernescu, Managing Director, Head of Corporate Banking BCR, a declarat: "Ne bucuram sa fim parteneri in finantarea Grupului Electrica si sa contribuim la planurile de crestere si transformare ale companiei. BCR este unul dintre principalii sustinatori ai proiectelor energetice din Romania si consideram ca investitiile in acest sector sunt esentiale pentru dezvoltarea durabila a economiei. Ne folosim expertiza in structurarea finantarilor complexe din domeniu si vom continua sa sustinem dialogul despre rolul sectorului energetic in asigurarea continuitatii afacerilor, in adoptia noilor tehnologii si cresterea calitatii si fiabilitatii serviciilor pentru consumatori".
Casele de avocatura care au oferit asistenta juridica tranzactiei au fost Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA (pentru banci) si Dentons (pentru Grupul Electrica), iar componenta de sustenabilitate a fost structurata cu sprijinul Raiffeisen Bank.
Electrica (simbol bursier EL), jucator major pe piata de distributie si furnizare de energie electrica din Romania, a anuntat un profit net de 363,5 mil. lei in 2024, in scadere cu 41,4% comparativ cu rezultatul anului 2023, la venituri operationale de 11 mld. lei, minus 17,8%.
Principalul actionar al companiei este statul roman, prin Ministerul Energiei, cu 49,7% din actiuni.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
02.05.2025, 20:15