×

Accesează
contul existent

Zf 24

EY Romania: Romania a urcat trei pozitii in topul global al atractivitatii pe zona de energie...

EY Romania: Romania a urcat trei pozitii in topul global al atractivitatii pe zona de energie regenerabila, pana pe locul 36. Mihai Draghici, Partener: Exista un potential semnificativ de crestere, prin obtinerea certificarii europene a garantiilor de origine si facilitarea stocarii energiei in baterii

24.06.2024, 11:20 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Romania a urcat trei pozitii in topul global al atractivitatii pe zona de energie regenerabila realizat de EY, ajungand pe locul 36, evolutie sustinuta de programele de finantare anuntate si legislatia privind energia eoliana offshore, spune Mihai Draghici, Partener, Consultanta, EY Romania.

"Exista un potential semnificativ de crestere in continuare, prin obtinerea certificarii europene a garantiilor de origine si facilitarea stocarii energiei in baterii, aspecte care ar putea contribui la o clasare si mai buna in editiile viitoare ale raportului".

Primele pozitii in topul "Renewable Energy Country Attractiveness Index" sunt ocupate de SUA, China si Germania.

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia se afla anul acesta pe locul 18, in coborare de pe 15, si Austria pe 28, la fel ca in editia anterioara a topului.

In pofida cresterii investitiilor de anul trecut, de 1.800 de miliarde USD in energie verde, inclusiv 660 de miliarde USD in energii regenerabile, investitiile raman sub nivelul necesar pentru a indeplini obiectivul COP28 de triplare a capacitatii de energie regenerabila pana in 2030. Blocajul retelelor si costurile ridicate de capital ar putea sa intarzie progresul, chiar atunci cand este mai mare nevoia de o accelerare, potrivit EY.

Stocarea energiei, inclusiv sistemele de stocare a energiei in baterii (BESS), poate juca un rol esential in depasirea provocarii legate de blocajul retelelor, care a atins acum proportii acute pe multe piete mature. Aceasta editie a RECAI analizeaza indeaproape BESS, explorand modul in care acesta poate oferi oportunitati profitabile pentru investitorii exigenti.

Statele Unite, sustinute de un credit fiscal de 30%, in temeiul Legii privind reducerea inflatiei, ocupa primul loc in noul clasament EY al celor mai atractive piete din lume pentru investitiile in BESS. China, cu un sprijin guvernamental puternic, subventii si planuri de reducere a costurilor BESS cu 30% pana in 2025, se afla pe locul al doilea, la mica distanta. Urmeaza Marea Britanie pe locul al treilea, cu o conceptie sofisticata a pietei energetice si o noua lege a energiei care clasifica BESS ca activ de productie.

Se preconizeaza o crestere de patru ori a implementarii BESS la nivel mondial intre 2023 si 2030, ajungand la 572 GW/1.848 GWh.

In aceasta editie a indexului RECAI, primele locuri sunt pastrate de SUA (pozitia 1), China (pozitia 2) si Germania (pozitia 3), unde investitorii sunt atrasi atat de cererea clara de energie regenerabila, cat si de valoarea stabilita pentru proiecte.

Constrangerile generate de retele din Spania (locul 12) au facut ca piata sa iasa din top 10, iar Canada (locul 9) si Japonia (locul 10) au intrat in top 10, datorita intentiei clare de a maximiza potentialul eolian offshore. Printre cele mai importante evolutii in index se numara Belgia, care a urcat patru pozitii, ajungand pe locul 17, deoarece intentioneaza sa isi tripleze capacitatea eoliana offshore pana in 2040. Argentina, care se afla acum pe locul 26, in urcare cu trei pozitii datorita angajamentului noului guvern de a redinamiza economia. Modificarile aduse tarifelor de alimentare cu energie solara au facut ca Vietnamul (pozitia 39) sa coboare sase locuri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare