×

Accesează
contul existent

Burse

Final de poveste pentru Rosia Montana: actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni la bursa de...

Final de poveste pentru Rosia Montana: actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni la bursa de valori din Canada, cu victime si in Romania. Compania anunta ca mai are doar 2 mil. dolari fonduri disponibile care se vor epuiza pana in luna mai. "Vom avea nevoie de finantare"

12.03.2024, 00:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ "Cand exista un dosar de asemenea complexitate, oricare dintre parti cand isi evalueaza sansele in mod onest le evalueaza ca fiind mici. De ce? Pentru ca aceasta complexitate este atat de mare, in momentul in care discuti de decenii de acte, de documente, de intamplari, de situatii pe care trebuie sa le explici este o varietate foarte mare de probleme de drept, aspecte care tin de autoritati centrale si asa mai departe". ¬ Actiunile au fost suspendate luni dimineata la tranzactionare pentru doua ore si au revenit la pretul de 0,055 dolari, minus 94%. Volumul a fost de circa 1 milion de actiuni in cateva minute (55.000 de dolari).

Actiunile Gabriel Resources (GBU), companie canadiana care intentiona sa dezvolte in vestul Romaniei la Rosia Montana cea mai mare mina de aur din Europa, s-au prabusit luni la bursa de valori din Toronto in contextul in care investitorii au penalizat compania pentru infrangerea in disputa cu Romania.

Astfel, actiunile GBU s-au depreciat masiv la 0,05 dolari canadieni pe unitate inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare, fata de 0,87 dolari la inchiderea precedenta, ceea ce inseamna ca circa

850 milioane de dolari s-au evaporat din capitalizarea companiei in doar cateva zile. La aceste preturi capitalizarea bursiera a Gabriel Resources este de circa 41 mil. dolari. Saptamana trecuta, guvernul a castigat procesul de arbitraj intentat de Gabriel Resources, care dorea despagubiri dupa ce planul sau de a exploata resursele de la Rosia Montana a esuat. Compania solicita despagubiri de 6,7 mld. dolari.

"Cand exista un dosar de asemenea complexitate, oricare dintre parti cand isi evalueaza sansele in mod onest le evalueaza ca fiind mici. De ce? Pentru ca aceasta complexitate este atat de mare, in momentul in care discuti de decenii de acte, de documente, de intamplari, de situatii pe care trebuie sa le explici este o varietate foarte mare de probleme de drept, aspecte care tin de autoritati centrale si asa mai departe", spune Crenguta Leaua de la casa de avocatura locala LDDP - Leaua Damcali Deaconu Paunescu -, care a reprezentat Romania la Curtea de arbitraj de la Washington in acest proces.

"Exista posibilitatea, statistic vorbind, cu cat este mai mare complexitatea, cu atat sa existe eroare, neintelegere, lipsa de comunicare corecta sau lipsa de intelegere corecta din partea tribunalului pe un aspect si evident, daca acest lucru se petrece, exista riscul ca intreaga pozitie sa se sa se prabuseasca."

Pe piata reglementata de la Toronto tranzactiile cu actiuni GBU au fost suspendate pentru primele doua ore ieri dupa-amiaza, acestea revenind la tranzactionare la ora locala 11:30, adica 17:30 ora Romaniei. La 10:45, Gabriel Resources a publicat pe site-ul Bursei de valori de la Toronto un comunicat in care anunta ca dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (2,0 milioane de dolari americani) si ca se asteapta ca acest sold sa fie epuizat in cursul normal al activitatii pana in mai 2024.

"Gabriel intentioneaza sa efectueze o revizuire imediata a obligatiilor sale financiare actuale si viitoare si a capacitatii de a obtine fonduri pentru a achita sumele de platit. Compania isi va anunta concluziile in timp util. In pofida acestei revizuiri, Gabriel va avea nevoie de finantare suplimentara in al doilea trimestru al anului 2024 pentru a continua activitatile pe termen mai lung (care pot include, dupa caz, costurile oricarei proceduri potentiale de anulare) si pentru scopuri generale de capital de lucru. Exista un risc semnificativ ca o finantare suplimentara suficienta sa nu fie disponibila pentru societate in conditii acceptabile sau deloc. Imposibilitatea de a strange fonduri in functie de necesitati ar avea un impact negativ asupra situatiei financiare a societatii si asupra capacitatii acesteia de a-si continua activitatea".

Vineri, cand era asteptat verdictul in cazul Rosia Montana iar actiunile Gabriel suspendate de la tranzactionare, societate de brokeraj BRK Financial Group a anuntat la Bursa de Valori Bucuresti ca "detine in portofoliul sau 1,26 milioane de actiuni emise de Gabriel Resources".

In raportul publicat la Bursa de Valori, BRK - a carei detinere la Gabriel era echivalentul a 0,1% din capitalul social al companiei canadiene, mentiona ca a achizitionat aceste actiuni la pretul de 0,39 dolari la finalul lui 2023.

Actiunile BRK s-au apreciat in sedinta de vineri cu 15% dat fiind faptul ca randamentul investitiei la GBU atunci era de circa 120%. Ieri dupa-amiaza insa actiunile BRK scadeau cu 14% pe tranzactii de circa 702.000 de lei.

In toamna anului 2023 ZF scria ca in clasamentul celor mai mari 10 investitii in functie de valoare din portofoliul clientilor societatii de brokeraj TradeVille, cea mai mare pe retail, se gaseste Gabriel Resources.

Printre actionarii Gabriel Resources se numara grupul de investitii Kopernik Global Investors, cu sediul in Statele Unite, cu un pachet de 17,11%, Tenor Capital Management, infiintata in urma cu 20 de ani in New York, SUA (16,3%), Electrum Global Holdings din New York cu 13,25%, fondul de hedging Paulson & Co (12,5%).

Gabriel Resources a incercat timp de un deceniu sa sa construiasca mina de la Rosia Montana, pe un complex minier aurifer roman antic, care este acum inclus in patrimoniul mondial UNESCO. Compania a fost aproape de a obtine unda verde pentru proiect in 2013, dupa ce guvernul Romaniei a aprobat un proiect de lege prin care mina era declarata de "interes national exceptional". Cu toate acestea, pe masura ce se apropia votul de sustinere parlamentara, protestatarii au iesit in strada in Bucuresti, determinandu-l pe premierul de atunci, Victor Ponta, sa ii indemne pe legislatori sa respinga planul, noteaza Bloomberg.

O mare parte din opozitia fata de mina s-a datorat utilizarii cianurii, care este folosita pentru a dizolva si a separa aurul din minereu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare