×

Accesează
contul existent

Companii

GNP Guia Naghi si Partenerii obtine la Inalta Curte anularea definitiva a unei decizii de...

GNP Guia Naghi si Partenerii obtine la Inalta Curte anularea definitiva a unei decizii de sanctionare emisa de Consiliul Concurentei impotriva unui important furnizor din sectorul alimentar

21.07.2025, 11:09 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Casa de avocatura GNP a obtinut o solutie definitiva la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in favoarea unui important furnizor din sectorul de retail alimentar. Hotararea a fost data intr-un litigiu de anvergura impotriva Consiliului Concurentei. Decizia marcheaza inchiderea unui dosar cu durata de peste un deceniu si reconfirma expertiza tehnica si strategia juridica riguroasa a echipei GNP in litigii de concurenta de inalta complexitate.

Mandatul a fost gestionat de o echipa interdisciplinara formata din Manuela Guia - Managing Partner, Octavian Adam - Partener Litigii, Otilia Vilcu - Partener Concurenta, Violeta Geru - Managing Associate si Cristina Badea - Senior Associate.

Litigiul isi are originea in 2009 cand Consiliul Concurentei a declansat din oficiu mai multe investigatii privind posibile incalcari ale legislatiei in domeniul concurentei in sfera retailului alimentar. In urma acestora, in 2014, Consiliul a emis o decizie de sanctionare impotriva a 25 de societati (4 retaileri si 21 de furnizori), aplicand amenzi totale de aproximativ 35 de milioane de euro.

Investigatia a vizat presupuse intelegeri verticale privind fixarea preturilor de revanzare (preturi de raft) si conditiile aplicabile promotiilor dintre retaileri si furnizori, pentru perioada 2005-2009. Consiliul a retinut existenta unor acorduri privind stabilirea unor preturi minime sau fixe in campaniile promotionale, precum si angajamente ale furnizorilor de a nu desfasura promotii similare in retele concurente, in paralel.

Echipa GNP a construit o strategie juridica solida, sustinand argumente privind nelegalitatea procedurii administrative, lipsa probelor directe ale unei intelegeri restrictive, interpretarea regulilor privind prescriptia, standardul de proba aplicabil in materie de concurenta si natura preturilor recomandate. Dosarul s-a aflat la intersectia unor domenii juridice deosebit de tehnice - dreptul concurentei, dreptul administrativ si dreptul Uniunii Europene - si a ridicat o serie de probleme complexe, atat de fond, cat si de procedura.

Respingerea de catre instanta a cererii Consiliului Concurentei de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), care invoca un potential risc sistemic de impunitate, a fost un moment-cheie al litigiului. Instanta a respins aceasta solicitare, ca urmare a argumentelor sustinute de GNP. In paralel, pentru a proteja interesele clientului, echipa a pregatit propriile intrebari preliminare, in eventualitatea in care sesizarea CJUE ar fi fost considerata necesara, vizand interpretarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si standardele europene de legalitate a procedurilor administrative.

Potrivit raportului anual al Consiliului Concurentei din 2024, 94% din hotararile Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt favorabile autoritatii. Castigarea definitiva a unui litigiu impotriva autoritatii de concurenta ramane o provocare majora, in conditiile in care investigatiile sunt riguros documentate si analizate, iar solutia obtinuta confirma intreprinderilor ca o strategie juridica solida si o abordare tehnica atent calibrata pot convinge instanta sa valideze o perspectiva diferita asupra aplicarii regulilor de concurenta, in urma unei analize individuale a fiecarui caz.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare