×

Accesează
contul existent

Business international

Lectii pentru Europa din colapsul energetic din Spania. In ziua penei de curent, energia solara...

Lectii pentru Europa din colapsul energetic din Spania. In ziua penei de curent, energia solara reprezenta 53% din energia furnizata tarii, cea eoliana 11%, iar cea produsa prin arderea gazelor doar 5%

29.04.2025, 22:52 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Luni, la ora 12:33 p.m., din reteaua de energie electrica a Spaniei, un campion european al energiei regenerabile, au disparut in doar 5 secunde 15 GW de electricitate, echivalentul a 60% din consumul national in acea perioada, spun autoritatile. Conexiunile Peninsulei Iberice cu restul Europei au fost intrerupte. Reteaua spaniola a cazut. Cu nici doua saptamani inainte energia solara stabilise un nou record, acoperind aproape 79% din cererea de electricitate.

A fost nevoie de doar 5 secunde pentru ca haosul sa se dezlantuie in Spania si parti din Portugalia si in mai mica masura din Franta. Tot ce depindea de curentul electric de la reteaua nationala s-a oprit. Ieri dimineata furnizarea de electricitate fusese reluata in proportie de peste 90%. La amiaza, cota ajunsese la aproape 100%. Insa din haos s-au nascut speculatii, mai ales in privinta cauzelor uriasei pene de curent, iar din criza de energie spaniola trebuie invatate lectii.

In timpul penei de curent, retailerii din Spania si Portugalia care aveau generatoare le-au pornit, dar nu toti au mai primit clienti, justificand acest lucru prin dorinta de a impiedica oamenii sa faca cumparaturi din panica si de a se asigura ca toata lumea este in siguranta. Reuters scrie ca Lidl si Ikea se numara printre cei care nu si-au deschis usile pentru consumatori. Au procedat corect? In Barcelona, magazinele Mercadona au fost deschise, putand functiona multumita generatoarelor. Alti retaileri au deschis, dar au functionat la cota de avarie, cu consumul de electricitate la minimum.

Unii s-au concentrat pe vanzarea de alimente si produse de care este nevoie in astfel de crize. Garile din marile orase au fost blocate deoarece trenurile n-au mai putut circula. Ce poate face un un turist sau un navetist aflat in tranzit intr-o gara supraaglomerata? Pot face fata serviciile publice dintr-o gara, inclusiv cele sanitare, unei multimi nervoase, nepregatite si poate panicate? Este pregatit un cetatean al unui mare oras sau un turist sa strabata pe jos

7, 8 sau 10 kilometri pentru a ajunge de la locul de munca acasa in conditiile in care traficul rutier este blocat?

Sunt pregatite autoritatile municipale sau centrale sa recupereze sau sa transporte zeci de mii de navetisti sau calatori acasa in localitatile aflate la zeci de kilometri de marele oras sau in locuri de adapost? Serviciile de urgenta nationale au spus ca au recuperat 35.000 de pasageri ramasi in trenuri blocate intre statii sau in tunelurile de metrou. Multi oameni care lucreaza in Madrid s-au trezit luni ca singurul mod de a scapa din metropola este pe jos. "Fara Google Maps, esti pierdut", a explicat pentru El Pais o persoana aflata in aceasta situatie. Insa Google Maps si alte aplicatii de orientare nu functioneaza fara internet, iar in Madrid in timpul penei de curent unii operatori de telecomunicatii nu au mai avut acoperire.

Insa exista si aplicatii de telefon mobil care nu au nevoie de internet sau de operator de telefonie, ci doar de conexiune la satelit. Luni, in Barcelona multe servicii care aveau nevoie de electricitate si internet nu au functionat. Spre exemplu, nu s-au putut inchiria masini sau retrage bani de la bancomate. Madrilenii s-au dus la somn fara lumina pe strazi. Revenirea curentului a fost o sarbatoare. Oamenii au iesit pe balcoane si au aplaudat. Marti, lanturile mari de magazine functionau normal. Scolile s-au redeschis. Cele din Madrid au raportat ca la cursuri au venit doar jumatate din copiii care veneau de obicei. In capitala, metroul a fost repornit la ora 8 dimineata.

Autoritatile Tarii Bascilor a anuntat ca vor cumpara o cantitate record de combustibil pentru a reface rezervele consumate luni de generatoare pentru tinerea in functiune a serviciilor principale si pentru a demonstra ca sunt pregatite pentru alte urgente. Una din primele tari care s-au oferit sa ajute la repunerea in functiune a retelei de electricitate a Spaniei este Ucraina, care are experienta in astfel de situatii deoarece una din tintele preferate ale atacurilor ruse este infrastructura de electricitate. Acolo, regula pana si pentru magazinele mici sau pentru cafenele sunt generatoarele de electricitate.

Pe masura ce viata isi revine la normal in Spania, in Europa se propaga speculatiile. In ultimele saptamani, atacurile cibernetice asupra Spaniei s-au intetit, tara devenind una din principalele tinte la nivel mondial. In acest context, una din primele speculatii privind cauza penei de curent a fost un atac cibernetic. Ieri, autoritatile centrale din Spania nu excludeau nicio varianta, insa operatorul retelei de electricitate spaniole a comunicat ca nu a gasit indicii ca ar fi existat un atac cibernetic asupra facilitatilor companiei.

O alta posibila cauza vehiculata este socul provocat retelei de variatii neobisnuite de temperatura. S-a mai intamplat asa in trecut in alte regiuni din Europa. Dar agentia meteorologica de stat din Spania a anuntat ca in tara nu a fost inregistrat "niciun fenomen meteorologic sau atmosferic neobisnuit si nici variatii bruste de temperatura" in ziua penei de curent. S-a mai scris de probleme la reteaua din Franta. Diverse publicatii, cum este The Telegraph, experti si traderi au gasit un alt vinovat: ponderea prea mare in productia de electricitate a energiei solare si eoliene, dependente de conditiile meteo, ceea ce a destabilizat reteaua.

In urma cu doua decenii, peste 80% din electricitatea Spaniei era produsa prin arderea combustibililor fosili si de reactoare nucleare. In 2023, ponderea energiei regenerabile ajunsese la 50,3%. In ziua penei de curent, energia solara reprezenta 53% din energia furnizata tarii, cea eoliana 11%, iar cea produsa prin arderea gazelor doar 5%. Expertii citati de The Telegraph spun ca doar instalatiile de generare cu componente grele care se invartesc, cum este cazul turbinelor centralelor pe gaze, pot echilibra suficient retelele de electricitate.

Operatorul retelei spaniole Red Electrica a indicat ca pana de curent a fost precedata de doua episoade de deconectare a unor capacitati de generare, cel mai probabil implicand energia solara. Spania este campion european la energie solara. 16 aprilie a fost prima data cand regenerabilele au adus toata electricitatea din retea. Cateva zile mai tarziu, energia solara a stabilit un nou record, acoperind aproape 79% din cererea de electricitate si contribuind cu 61,5% la mixul din retea. Pentru The Telegraph, un ziar tabloid din Marea Britanie, Spania este un avertisment si un exemplu de riscuri pe care le aduc tintele de felul emisii zero net.

Insa, pentru alti analisti, Spania este justificarea recomandarii facute de Comisia Europeana in urma cu o luna ca statele membre ale Uniunii Europene sa dezvolte un kit de supravietuire pentru 72 de ore de autosuficienta care sa ajute cetatenii sa se descurce in situatii de criza neprevazute. Kitul ar trebui sa contina, printre altele, copii ale actelor de indentitate, apa, alimente, medicamente, sursa de lumina, de electricitate, de foc, radio cu baterii, bani si jocuri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare