×

Banci si asigurari

McKinsey, una din marile firme de consultanta din lume, atentioneaza: Romania se confrunta cu un...

McKinsey, una din marile firme de consultanta din lume, atentioneaza: Romania se confrunta cu un deficit structural de creditare a firmelor de sub 20% din PIB fata de 33% in tarile din Europa Centrala. De ce?

07.12.2023, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romania se confrunta cu un deficit structural de creditare a companiilor, ponderea finantarilor corporate fiind sub 20% din PIB fata de 33% in tarile din Europa Centrala, atentioneaza McKinsey, una dintre cele mai influente firme de consultanta din lume. Adaptarea la un nivel de risc in crestere este una dintre cele patru oportunitati de care bancile romanesti pot profita pentru a se reinventa, potrivit McKinsey. "In contextul macroeconomic definit de inflatie si dobanzi mari, impozite in crestere si incetinire a cresterii economice, bancile vor avea o provocare in a creste creditarea catre persoane fizice si companii, fara sa creasca si ponderea creditelor neperformante (NPL). In plus, Romania se confrunta cu un deficit structural de creditare a firmelor (19% din PIB fata de 33% in tarile din Europa Centrala)", a transmis ieri McKinsey in contextul lansarii editiei 2023 a McKinsey Global Banking Annual Review. Romania este la coada clasamentului european in privinta intermedierii financiare. Ponderea mare a firmelor subcapitalizate, indisciplina de plata in economia reala, preferinta mare a companiilor pentru imprumuturi de la actionari si credit comercial, marjele mari practicate de banci, alfabetizarea financiara scazuta a debitorilor, precum si nivelul nu foarte inalt de pregatire profesionala a angajatilor din sistemul financiar sunt cateva motive aduse in discutie de bancheri pentru nivelul scazut al intermedierii financiare. Imprumuturile in valuta luate de firmele din Romania au continuat in acest an sa fie motorul creditarii totale, dar ritmul de crestere anual a incetinit in octombrie la sub 20%, de la 40-50% in prima parte a anului. Pe de alta parte, creditele corporate in lei cresc anemic, ritmul anual fiind de doar 1% in octombrie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare