×

Banci si asigurari

Mihai Ion, Raiffeisen Bank: Dobanzile au inceput deja sa scada. Cea mai relevanta dobanda este cea...

Mihai Ion, Raiffeisen Bank: Dobanzile au inceput deja sa scada. Cea mai relevanta dobanda este cea de la facilitatea de depozit, de 6%. Si dobanzile de pe piata interbancara s-au ajustat in jos

17.06.2024, 20:12 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Dobanzile au inceput deja sa scada. Daca ne uitam in urma cu un an, prin faptul ca excedentul de lichiditate este nesterilizat in piata, dobanda de referinta este mai putin relavanta astazi. In prezent, cea mai semnificativa dobanda este cea de la facilitatea de depozit, stabilita la 6%. Si dobanzile de pe piata interbancara au inregistrat ajustari in jos. De exemplu, ROBOR a inregistrat o scadere de aproximativ jumatate de punct procentual in comparatie cu acum un an, a spus Mihai Ion, vicepresedinte, Raiffeisen Bank, prezent in cadrul primei zile a conferintei ZF Bankers Summit 2024.

"Mai departe, vedem inflatia care se ajusteaza, si cred ca au fost surprize pozitive in ultimile doua luni. Economistii nostri asteapta inflatie aproape de 4% la finalul anului. Mai ramane componenta inflatiei CORE cea mai elevata. Proabil ca pana la finalul anului poate sa fie de 3 scaderi. Asteptam continuarea trendului descendent in 2025. Cred ca prudenta pe care o vedem la nivelul bancilor centrale din tarile dezvoltate, poate sa fie un factor care sa limiteze din viteza cu care vedem reduceri si in Romania, dar si FED si BCE cu siguranta vor intreprinde pasi mai seriosi in trendul de scadere incepand cu anul viitor".

Alte declaratii:

¬ Cursul valutar nu va depasi 5 lei pentru un euro, cel putin pana la finalul anului Sunt multe argumente pentru stabilitatea cursului.

¬ Investitorii pot sa reactioneze in sens pozitiv sau negativ, si pot sa fie diversi factori declansatori care sa schimbe la un anumit moment situatia din piete. De exemplu, recent, dupa decizia presedintelui Frantei de a convoca alegeri anticipate, preturile companiilor frantuzesti listate la bursa au scazut destul de mult, premiul de risc pentru Franta a crescut substantial, iata ca sunt elemente care pot sa influenteze pietele, mai ales din sfera politica. Pe plan intern, cred ca mai departe de 2025 ar trebui sa urmarim traiectoria de ajustare fiscala si modul in care sunt calibrate deciziile fiscale astfel incat sa conduca la un deficit mai mic.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare