×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Mugur Isarescu, BNR: Cursul valutar leu/euro este stabil, dar nici aceasta stabilitate pe un termen...

Mugur Isarescu, BNR: Cursul valutar leu/euro este stabil, dar nici aceasta stabilitate pe un termen atat de lung nu cred ca este lucrul cel mai bun

29.04.2025, 16:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a spus marti ca stabilitatea cursului valutar leu/euro este un obiectiv urmarit de Banca Nationala, dar a mentionat ca nici aceasta stabilitate pe un termen atat de lung "nu cred ca este lucrul cel mai bun".

El a precizat ca cresterea rezervelor valutare la care se adauga aurul a permis aceasta stabilitate in ultimii ani, pentru ca rezerva valutara si de aur acopera numerarul din circulatie. La finalul lunii martie, rezervele internationale ale Romaniei, administrate de BNR (valuta si aur), erau de 71,5 mld. euro, dintre care rezervele valutare erau de 61,9 mld. euro. La inceputul anilor 2000, rezerva valutara a Bancii Nationale nu depasea 2 mld. dolari.

In ultimii 5 ani, desi Romania s-a confruntat cu mai multe crize- COVID-ul, inceperea razboiului din Ucraina, cresterea preturilor la energie, explozia inflatiei, cresterea dobanzilor, la care se adauga particular in cazul Romaniei deteriorarea finantelor publice - cresterea deficitului bugetar, cresterea datoriei publice - cresterea deficitului comercial si a deficitului de cont curent - cursul valutar leu/euro parca a fost batut in cuie.

Din 2020 incoace, cursul a crescut cu numai 4%, in timp ce inflatia a fost de 34%. In ultimii 2 ani, cursul valutar nu s-a miscat de la 4,97 lei/ euro.

Banca Nationala a marcat marti 145 de ani de la infiintare, iar Mugur Isarescu a facut o trecere in revista a unor repere din istoria bancii. El a spus ca Banca Nationala (care la infiintare era o banca privata), a finantat cu o treime implicarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, care in final a avut ca rezultat Marea Unire din 1918.

BNR a finantat mai multe obiective economice, culturale din Bucuresti si din principalele orase din tara.

Isarescu a spus ca Banca Nationala a finantat dezvoltarea depozitelor agricole de la inceputul anilor 1900, care au permis ulterior exporturi mai mari de cereale cu plati in aur, ceea ce a facilitat cresterea rezervelor de aur ale BNR si implicit pozitia bancii din piata.

In perioada comunista, BNR a fost o banca comerciala, politica monetara fiind stabilita de catre Ministerul Finantelor. Dupa Revolutie, Banca Nationala a preluat atributiile unei banci centrale, iar legea data in anii '90 a permis o independenta a BNR cum numai FED- Banca Centrala Americana si Bundesbank - o aveau, a spus Isarescu.

Spre exemplu, Banca Frantei raporta ministerului de Finante, care stabilea nivelul dobanzii.

La inceputul anilor '90, cand inflatia era 100-300%, iar cursul leu/dolar crestea in fiecare zi, politicienii de atunci cereau ca dobanda si cursul sa fie stabilite in Parlament.

Isarescu a mentionat ca o contributie importanta in realizarea legilor care guverneaza Banca Nationala, adica independenta ei, au avut-o expertii americani care au oferit o expertiza extrem de valoroasa.

"Aici as vrea sa ii amintesc pe mai multi experti straini, dar in mod special pe Kathy, care a venit de la FED - Kansas in Romania si care ne-a ajutat foarte mult in perioada anilor 90.

Dupa 2000, dupa ce Romania a intrat in NATO si UE, lucrurile s-au schimbat fundamental, iar BNR a trecut la proiectul de politica monetara de tintire a inflatiei, care intr-adevar a dus la scaderea inflatiei, la scaderea dobanzilor, dar si la scaderea cursului, care nu a ajutat deloc Romania.

Daca in anii 90 nu aveam investitori straini, nu aveam capital, nu aveam valuta, dupa 2004 ne-am trezit ca suntem inundati de valuta, ceea ce a pus o presiune enorma pe scaderea cursului, a spus Isarescu.

De la 4 lei pentru un euro, cursul a scazut la 3 lei pentru un euro, dar evolutia economiei Romaniei nu justifica acest lucru, ci doar intrarile de capital.

"E greu cu seceta, dar mai greu a fost cu inundatia de valuta cu care ne-am confruntat atunci", a spus Isarescu.

El a precizat ca BNR a cumparat valuta la 3 lei pentru un euro, pe care a vandut-o ulterior la 4 lei pentru un euro, atunci cand piata s-a intors.

El a mentionat ca BNR nu se poate juca cu cursul valutar, asa cum poate se joaca bancile comerciale, arbitrajistii si dealerii.

Anul acesta se implinesc 20 de ani de la denominarea leului, atunci cand Banca Nationala a taiat 4 zerouri din coada leului, o operatiune care a rezistat in timp.

Isarescu a mentionat ca BNR incearca sa explice tot timpul politicile pe care le urmeaza si deciziile pe care le adopta, explicatii care de multe ori au succes, sau altele care nu au succes.

BNR pare ca pregateste piata pentru cresterea cursului valutar dupa terminarea alegerilor prezidentiale peste 5 lei/euro (care este mai degraba un prag mediatic decat unul semnificativ), avand in vedere riscurile care sunt in crestere

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare