×

Accesează
contul existent

Eveniment

Numarul doi in NATO de 1 decembrie: Apartinem unei singure natiuni. Sa ne strangem randurile si...

Numarul doi in NATO de 1 decembrie: Apartinem unei singure natiuni. Sa ne strangem randurile si sa¬i dam sansa unui nou inceput

01.12.2023, 10:57 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Toti apartinem unei singure natiuni fata de care avem obligatia sa ne strangem randurile si sa¬i dam sansa unui nou inceput, transmite secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, de Ziua nationala a Romaniei.

"Puterea noastra interioara, a romanilor din tara sau din diaspora, este data de masura in care vom avea capacitatea ca, dupa peste 30 de ani de cand ne¬am castigat libertatea si la aproape 20 de ani de cand am intrat in lumea euroatlantica, sa reimbratisam Ideea Nationala si sa vedem cu luciditate ce ne impiedica sa ne atingem intreg potentialul. Toti apartinem unei singure natiuni fata de care avem obligatia sa ne strangem randurile si sa¬i dam sansa unui nou inceput", scrie pe Facebook secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana.

El aminteste de apartenenta Romaniei la Alianta Nord-Atlantica.

"Niciodata de-a lungul existentei Romaniei moderne nu am avut ca astazi, mai mult decat o alianta militara, o apartenenta la structuri de integrare atat de intime cu Occidentul. Daca, pana la intrarea in NATO si in UE, Romania - in diversele sale intrupari statale cu geometrie variabila, in functie de raportul de forte intre marile puteri - era mai degraba o bucata importanta de geografie strategica, astazi Occidentul institutional este aici", adauga geoana. Mircea Geaona scrie ca dupa ce Moldova si Tara Romaneasca au devenit o singura tara, "sentimentul unitatii a crescut si toate teritoriile locuite de romani au inceput sa vibreze, intrezarind posibilitatea realizarii intregului vis".

"Constiinta romanilor de pretutindeni s-a incarcat cu realitatea acestui vis romanesc total, iar ceea ce pana atunci nu exista nici macar ca posibilitate a devenit o datorie a tuturor. Si astfel, Unirea cea Mare de la 1918 a devenit un proiect politic clar, gandit si pregatit cu rabdare, in asteptarea momentului favorabil care a venit la timp, ca o vreme a culesului, pentru rodul crescut din samanta plantata de bonjuristii de la 1848. Revolutia de la 1848, Primul Razboi al Crimeii, Primul Razboi Mondial, invadarea Cehoslovaciei, caderea Zidului Berlinului, 11 septembrie 2001 - fiecare dintre aceste momente a deschis pentru Romania ferestre de oportunitate pe care politicienii de atunci le¬au putut exploata asa cum s¬au priceput ei mai bine. Mica Unire, Marea Unire, jocul dintre blocuri din anii 1970, consensul de la Snagov, care a condus la aderarea noastra la NATO si la UE, au fost bornele aceluiasi instinct al oportunitatii de care au dat dovada elitele romanesti de fiecare data cand contextul international a permis avansarea Proiectului National", afirma Geoana.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare