![]() |
30.04.2025, 22:34 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Cele mai mari economii europene, Germania si Franta, au reusit sa revina la crestere in primul trimestru al acestui an, dand speranta ca zona euro a capatat un impuls suficient pentru a trece cu avarii minime si prin tumultuosul trimestru II. In aprilie presedintele american, Donald Trump, si-a anuntat "taxele vamale reciproce" cu care a zguduit ordinea comerciala globala.
Economia zonei euro in ansamblu a accelerat, de la 0,2% in ultimele trei luni ale anului trecut la 0,4%, cresterea fiind in ritm trimestrial. Insa o drama economica se desfasoara in Europa de Est. In primul trimestru, economia Ungariei, dependenta de industria auto si de productia de masini a celor trei mari constructori germani, a reinceput sa scada, potrivit datelor oficiale si ale Eurostat. Trimestrul IV a insemnat iesirea timida dintr-o recesiune care a incununat doi ani de instabilitate, cu trimestre de scadere si mici reveniri.
Industria si constructiile au actionat ca frane. Datele statistice sunt preliminare, insa analistii si guvernul se asteptau la crestere. Imaginea mare a parcursului economic al Ungariei arata astfel: PIB-ul s-a comprimat in sapte din ultimele
11 trimestre si in patru din ultimele sase, noteaza Portfolio. Referitor la Polonia, cea mai mare economie din regiune, institutul de statistica polonez nu a publicat inca date despre PIB, insa analistii, precum cei de la ING, cred ca primul trimestru nu a adus accelerare, ci mai degraba stagnare. Traiectoria este sugerata de indicatori precum productia industriala, activitatea din constructii si vanzarile de retail.
In acelasi timp, inflatia a fost in perioada analizata sub cota anticipata de piete si de banca nationala, ceea ce inseamna ca in luna mai vor fi probabil coborate dobanzile de politica monetara. In zona euro, PIB-ul german a crescut cu 0,2% in primul trimestru, fata de trimestrul anterior, cand a scazut cu -0,2%. Consumul si investitiile sunt cele care au impiedicat economia sa reintre in recesiune, aceasta insemnand doua trimestre consecutive de scadere. Evolutia economica se masoara si de la an la an, iar din acest punct de vedere, PIB-ul a scazut, cu -0,2%.
Biroul de statistica german va publica informatii detaliate legate de mersul economiei pentru primul trimestru pe 23 mai. Separat, din datele despre piata muncii reiese ca rata somajului a crescut marginal in aprilie, ceea ce pentru Andrea Nahles, sefa Agentiei Federale Fortei de Munca, inseamna ca revenirea de primavara este una slaba. Economia germana, dependenta puternic de exporturi, este una dintre cele mai vulnerabile din Europa la razboiul taxelor vamale dezlantuit de presedintele Trump. Germania este singura din Grupul celor 7 economii avansate ale lumii care nu a reusit sa creasca in ultimii doi ani, scrie Reuters. Aceasta perioada a fost marcata de o criza in industria auto care pune sub semnul indoielii modelul de crestere german. 2025 este asteptat sa fie al treilea an fara crestere economica.
Guvernul da vina pentru acest lucru pe razboiul comercial al Washingtonului. In Franta, economia a crescut mai modest in primul trimestru, cu 0,1%, dupa o contractie de -0,1% in trimestrul anterior. Datele preliminare ale institutului de statistica francez arata ca stagnarea cheltuielilor gospodariilor, slabiciunea din exporturi si declinul investitiilor pentru afaceri au fost contrabalansate de reconstructia stocurilor de catre companii. In acest fel, Franta are un start slab in ceea ce se intrevede a fi un an de turbulente. Insa ministrul de finante Eric Lombard este increzator ca va fi atinsa tinta de crestere economica de 0,7% a guvernului pentru 2025.
"Perspectiva pentru 2025 a devenit clar mai intunecata si mai nesigura ca rezultat al razboiului comercial al presedintelui SUA Donald Trump. Dorinta guvernului de a limita deficitul public va avea si ea un impact", a explicat pentru Reuters Sylvain Bersinger, analist la Asteres. Le Monde aminteste ca perspectivele sunt intunecate si de contextul politic, in care guvernul presedintelui Emmanuel Macron este constant amenintat prin voturile de neincredere ale opozitiei.
Mai multe detalii pe www.zf.ro
Surpriza a venit de la Italia, a carei economie a accelerat peste asteptari, cu 0,3%. In ritm anualizat, avansul a fost de 0,6%. In ultimul trimestru al anului trecut, cresterea a fost de 0,1%, iar aceasta a urmat unei stagnari in trimestrul anterior. Din explicatiile institutului de statistica reiese ca serviciile nu au contribuit cu nimic la cresterea din primul trimestru, avansul datorandu-se agriculturii si industriei. Dintre economiile mari ale Europei, Spania a fost campioana cresterii, PIB-ul urcand cu 0,6%.
Insa ritmul a fost sub asteptari si reprezinta o incetinire graduala fata de cresterea de 1% din primul trimestru al anului trecut. Analistii spun ca si perspectiva economiei spaniole este amenintata de tarifele lui Trump. Un motiv de ingrijorare in plus este pana de curent masiva care a afectat toata tara luni. In Ungaria, principalul vinovat identificat adesea de guvern pentru mersul prost al economiei este razboiul din Ucraina.
O analiza a Portfolio.hu a gasit insa ca socurile pandemiei de COVID-19 din 2020 au deviat permanent economia maghiara de la calea anterioara de crestere. Datele despre primul trimestru al acestui an sugereaza ca economia va ramane in continuare "ratacita". Pentru ca PIB-ul sa creasca cu viteza de 2,5% anul acesta, asa cum prevede guvernul, va fi nevoie de un impuls fara predecent. Nu ajuta nici imputinarea fondurilor europene si nici razboiul comercial.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.