×

Business international

Petrol: efortul Occidentului de a reduce veniturile din titei ale Rusiei a esuat in mare parte, dar...

Petrol: efortul Occidentului de a reduce veniturile din titei ale Rusiei a esuat in mare parte, dar la fel se intampla si cu planul ruso-saudit de a impinge preturile in sus prin limitarea exporturilor

07.12.2023, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Incercarea Occidentului de a limita veniturile petroliere ale Rusiei dupa ce Moscova si-a lansat razboiul impotriva Ucrainei a esuat in mare parte la un an de cand a fost lansata, releva un nou raport citat de Politico.

Tarile G7 si UE au impus un plafon de 60 dolari pe baril pe titeiul rusesc in decembrie anul trecut in efortul de a mentine aprovizionarea cu petrol stabila la nivel mondial in paralel cu diminuarea veniturilor pentru razboi ale Kremlinului. Insa ocolirea acestei sanctiuni si lacune majore au facut ca Moscova sa castige in continuare miliarde de pe urma acestor exporturi de baza, venituri pe care aceasta le poate folosi pentru a prelungi razboiul.

Plafonul a costat Kremlinul 34 miliarde de euro sub forma de venituri din export, echivalentul a aproximativ doua luni de castiguri in acest an, releva o noua analiza a Centre for Research on Energy and Clean Air. Insa suma se situeaza cu mult sub ceea ce se spera.

In plus, impactul a fost resimtit cel mai intens in prima jumatate a acestui an, inainte de a incepe sa se estompeze. "Impactul a fost limitat din cauza unei monitorizari si unei aplicari neadecvate", arata Isaac Levi, din cadrul CREA.

Tarile UE discuta acum noi cai de a intari aplicarea plafonului in cea de-a 12-a runda de sanctiuni impotriva Rusiei, scrie Politico.

Preturile petrolului se mentin in apropiere de cele mai scazute niveluri din ultimele cinci luni, in conditiile in care indoielile privind capacitatea OPECA de a pune in aplicare reducerile de productie anuntate recent persista, cat si pe fondul unor exporturi americane in crestere, scrie Bloomberg.

Asteptarile privind o cerere scazuta din partea Chinei pun de asemenea presiune pe preturi.

OPECA a convenit reduceri voluntare de productie de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi pentru primul trimestru al anului viitor la sfarsitul saptamanii trecute.

Oficiali sauditi si rusi au adaugat in aceasta saptamana ca reducerile ar putea fi prelungite sau adancite dincolo de luna martie.

"Decizia de a reduce in continuare productia din luna ianuarie nu a stimulat piata, iar asigurarile recente, aparent coordonate, din partea Arabiei Saudite si Rusiei de extindere a constrangerilor dincolo de primul trimestru din 2024 sau chiar de adancire a reducerilor au fost complet ignorate", a declarat Tamas Varga, analist PVM, pentru Reuters.

Livrarile de titei american se apropie de asemenea de un nivel record de 6 milioane de barili pe zi, ultimul semn al modului in care oferta ampla de titei american apasa asupra pietelor, noteaza Bloomberg.

Date publicate de American Petroleum Institute arata ca stocurile de petrol ale SUA au crescut cu 594.000 de barili in saptamana incheiata pe 1 decembrie, potrivit Reuters. Productia de petrol a SUA a atins niveluri record in ultimele luni.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare