×

Business international

Primul efect al atacului Iranului asupra Israelului resimtit de economia mondiala este perturbarea...

Primul efect al atacului Iranului asupra Israelului resimtit de economia mondiala este perturbarea traficului aerian. O escaladare a conflictului ar putea scumpi dramatic petrolul, dand un nou imbold inflatiei. UE analizeaza posibile sanctiuni

15.04.2024, 21:49 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Primul atac direct lansat de Iran de pe propriul teritoriu asupra Israelului in weekendul trecut a dat peste cap traficul in una dintre cele mai dens traversate regiuni ale lumii, fortand companiile aeriene sa aleaga rute indirecte mai lungi din orase ca Londra si Paris catre destinatii din Golful Persic sau India, scrie Bloomberg.

Mai multe tari din Orientul Mijlociu si-au inchis temporar spatiul aerian in weekend. Atat Israelul, cat si Iranul au impus restrictii asupra traficului companiilor aeriene, prelungind astfel duratele de zbor si crescand costurile cu combustibilii.

Companiile aeriene au avut abordari diverse, unele punand pe pauza operatiunile catre si dinspre Tel Aviv, altele operand in continuare zboruri catre Israel si Iordania.

Pietele petrolului si de actiuni au ignorat la inceputul saptamanii temerile privind escaladarea conflictului, potrivit Financial Times.

Titeiul Brent a scazut cu 1%, la 89,52 de dolari pe baril ieri-dimineata. Petrolul american a pierdut 1,2%, coborand la 84,63 de dolari pe baril. Reactia modesta sugereaza ca pietele pariaza ca impactul atacului va fi unul restrans.

Desi aceasta este cea mai dramatica escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu de la atacul Hamas din 7 octombrie, cu Iranul, tara producatoare de petrol, direct implicata, exista sentimentul ca piata luase deja in calcul acest risc.

Traderii sunt acum atenti la modul in care conflictul evoluaza, daca riscul geopolitic se va traduce in perturbari efective ale ofertei de petrol. Expertii avertizeaza ca un raspuns sever al Israelului ar putea amplifica puternic conflictul, restrictionand oferta de petrol din regiune si impingand in sus preturile.

Bob McNally, presedinte al companiei de consultanta Rapidan Energy si fost consilier pe energie al presedintelui american George W Bush, arata ca impactul atacului iranian ar putea impinge preturile petrolului "catre, daca nu dincolo de 100 de dolari pe baril". Si alti analisti au o prognoza similara.

Desi atacul este asteptat sa complice eforturile de readucere a inflatiei la tinta in economiile avansate, Capital Economics considera ca acesta va avea un impact material asupra deciziilor bancilor centrale doar daca preturi mai mari la energie se vor resimti in inflatia de baza, noteaza Bloomberg.

Si reactia pietelor de actiuni a fost una modesta. Indicele Stoxx 600 din Europa a avansat cu 0,3%, iar cel londonez FTSE 100 a scazut cu 0,5%.

Pretul aurului a avansat in apropiere de un nivel record dupa ce conflictul din Orientul Mijlociu a intrat intr-o noua faza periculoasa, inainte de a-si reduce la jumatate cresterea respectiva.

Capitalele tarilor EU analizeaza posibilitatea impunerii de noi sanctiuni economice impotriva Iranului, utilizand in acelasi timp toate canalele diplomatice de presiune de care dispun cu Teheranul, ca parte a unui efort global de evitare a unei confruntari directe dintre Republica Islamica si Israel, relateaza Financial Times.

Datele Comisiei Europene arata ca in 2022 comertul total de bunuri dintre UE si Iran s-a ridicat la 5,2 miliarde de euro. Importurile UE au fost in valoare de 1 miliard de euro, fiind dominate de materiale plastice si cauciuc, si produse vegetale. Exporturile UE au fost de 4,2 miliarde de euro, fiind dominate de utilaje si echipamente de transport si produse chimice.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare