![]() |
01.08.2024, 18:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare (ANBR), care reuneste principalii producatori de bauturi racoritoare din Romania, sustine ca volumul de bauturi racoritoare vandute in primul trimestru din anul 2024 a avut o scadere de 5%,comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a introducerii accizei aplicate exclusiv bauturilor racoritoare cu continut de zahar.
Aceasta se adauga scaderii de 10% in volum in anul 2023, fata de anul 2022, ca efect al cresterii TVA de la 9% la 19%, masura aplicata la momentul respectiv doar pentru aceasta categorie de produse, conform datelor organizatiei.
"Toate aceste masuri discriminatorii impuse sectorului bauturilor racoritoare au dus la cresteri de pret pentru consumator implicand o crestere directa a pretului mediu pe litru la raft intre 20-25% si pana la 50% pentru bauturile in ambalaje la peste 2.5l. Cresterea directa a pretului inseamna A14 puncte procentuale fata de rata medie actuala a inflatiei din Romania si A5 puncte procentuale peste rata medie a inflatiei din industria alimentara", spun reprezentantii ANBR. Organizatia atrage atentia ca aceasta masura va avea consecintele imediate si directe ce se vor traduce, in continuare, asa cum avertizau anterior, in redimensionarea afacerilor, pierderea locurilor de munca, reducerea investitiilor sau renuntarea la acestea, toate cu efecte negative majore asupra bugetului de stat si a consumatorilor, precum si o incetinire a procesului de dezinflatie. "Continuam sa analizam cu mare atentie evolutia datelor din sectorul bauturilor racoritoare si impactul pe care acciza introdusa de la 1 ianuarie 2024 o are asupra industriei noastre. O analiza concludenta si echilibrata se va putea realiza la spre finalul acestui an, pentru a putea surprinde efectul accizei pe o perioada de cel putin trei trimestre. Ramanem un partener transparent si deschis dialogului cu autoritatile si ne dorim sa putem contribui cu datele necesare in vederea realizarii unor analize corecte, care sa ia in calcul nu doar incasarile la bugetul statului, cat si efectele asupra industriei. Din nefericire, estimarea actuala arata un trend de scadere a volumelor comercializate, deoarece pretul la raft al unei bauturi racoritoare a crescut semnificativ", a declarat Alice Nichita, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Bauturi Racoritoare (ANBR).
Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare considera aceasta masura de suprataxare a bauturilor racoritoare ca fiind discriminatorie, deoarece ea nu vizeaza intreaga cantitate de zahar din dieta unei persoane. Zaharul din bauturile racoritoare reprezinta doar 3% din aportul mediu zilnic de calorii al unei persoane, conform unor studii realizate la nivel european de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Mai mult, zaharul din bauturile racoritoare nu este diferit de zaharul adaugat in alte categorii de produse.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.