![]() |
14.03.2025, 12:26 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Presedintele Vladimir Putin a declarat joi ca Rusia sustine, in principiu, propunerea americana de incetare a focului in Ucraina, insa a subliniat ca luptele nu pot fi oprite pana cand nu sunt clarificate o serie de conditii esentiale, informeaza Reuters.
Invazia Rusiei in Ucraina, din februarie 2022, a dus la sute de mii de morti si raniti, a stramutat milioane de oameni, a redus orasele la ruine si a declansat cea mai severa confruntare din ultimele decenii intre Moscova si Occident.
Sprijinul calificat al lui Putin pentru propunerea americana parea sa semnaleze o disponibilitate de dialog fata de Washington si sa deschida calea pentru discutii suplimentare cu presedintele american Donald Trump.
Totusi, Putin a subliniat ca orice acord de incetare a focului trebuie sa abordeze si cauzele fundamentale ale conflictului, un avertisment important care sugereaza ca o astfel de incetare a focului ar putea dura mai mult decat isi doreste Trump.
"Suntem de acord cu propunerile de incetare a ostilitatilor", a spus Putin reporterilor la Kremlin. "Ideea in sine este corecta si o sustinem cu certitudine".
"Dar trebuie sa ne asiguram ca aceasta incetare va conduce la pace pe termen lung si va elimina cauzele fundamentale ale crizei."
Putin a afirmat ca doreste ca Ucraina sa renunte la ambitiile sale de a adera la NATO, ca Rusia sa obtina controlul total asupra celor patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind parte din Federatia Rusa, si ca dimensiunea armatei ucrainene sa fie limitata.
De asemenea, Putin a cerut relaxarea sanctiunilor occidentale si organizarea de alegeri prezidentiale in Ucraina, despre care Kievul considera ca sunt prematur organizate atata timp cat legea martiala este in vigoare.
Presedintele rus a enumerat mai multe aspecte legate de incetarea focului care trebuie clarificate si i-a multumit lui Trump pentru eforturile de a pune capat razboiului. Atat Moscova, cat si Washingtonul, considera acum conflictul drept un razboi indirect, cu potentialul de a escalada intr-un conflict mondial major.
Trump, care a declarat ca este dispus sa discute la telefon cu Putin, a caracterizat declaratia acestuia drept "foarte promitatoare" si a exprimat speranta ca Moscova "va face ceea ce trebuie".
Trump a anuntat ca Steve Witkoff, trimisul sau special, a purtat discutii cu oficiali rusi la Moscova despre propunerea SUA, la care Kievul a acceptat deja sa adere.
"Acum vom vedea daca Rusia este sau nu pregatita sa ajunga la un acord. Daca nu va fi cazul, va fi un moment foarte dezamagitor pentru intreaga lume", a declarat Trump.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus ca se astepta ca Putin sa respinga propunerea, dar i-a fost teama sa-l informeze pe Trump despre acest lucru.
Putin prezinta acest conflict ca parte dintr-o batalie existentiala cu un Occident aflat in declin, pe care il acuza ca a umilit Rusia dupa caderea Zidului Berlinului in 1989, prin extinderea NATO si prin invadarea a ceea ce el considera a fi sfera de influenta a Moscovei, inclusiv Ucraina.
Puterile europene sunt profund ingrijorate ca Trump ar putea sa abandoneze Europa in favoarea unui acord cu Putin, care ar putea include teme precum China, pretul petrolului, cooperarea in Orientul Mijlociu si Ucraina.
Putin a afirmat ca o incetare a focului trebuie sa garanteze ca Ucraina nu va folosi aceasta perioada pentru a se reorganiza si a relua luptele.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
08.05.2025, 16:47