×

Accesează
contul existent

Companii

Romania si Canada colaboreaza pentru a avansa productia de izotopi medicali la Cernavoda si pentru...

Romania si Canada colaboreaza pentru a avansa productia de izotopi medicali la Cernavoda si pentru dezvoltarea productiei de apa grea

28.09.2023, 16:50 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Nuclearelectricia si Laurentis Energy Partners, o filiala a Ontario Power Generation, au semnat un memorandum pentru a avansa productia de izotopi medicali la Centrala de la Cernavoda si pentru a explora dezvoltarea productiei de apa grea in Romania.

Memorandumul a fost incheiat in contextul parteneriatului de peste 55 ani intre Romania si Canada in domeniul energiei nucleare si al anuntului facut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei si resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda care are ca obiectiv securitatea energetica cu energie curata.

Acordul a fost oficializat joi, presedintele si directorul general al OPG, Ken Hartwick, si directorul general al SNN, Cosmin Ghita, semnand un Memorandum de Intelegere, in prezenta ministrului energiei din Romania, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc in contextul conferintei Agentiei pentru Energie Nucleara de la Paris, axata pe "Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear", care gazduieste peste 21 de ministri si sute de profesionisti din industrie.

Memorandumul de intelegere permite SNN si LEP sa colaboreze in ceea ce priveste oportunitatile din mai multe domenii, inclusiv productia de izotopi la unitatile CANDU ale SNN.

"SNN este mandra sa se asocieze cu Laurentis, un lider mondial in domeniul izotopilor nucleari si sa contribuie astfel in mod direct la industria de sanatate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin productia de izotopi. In prezent, industria nucleara este esentiala pentru generarea de energie curata si pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa solutiile globale atat de necesare domeniul medical. Programul nuclear civil romanesc poate fi reper pentru industria energiei nucleare la nivel global si un pas semnificativ catre un viitor energetic curat, durabil si mai sanatos", a declarat Cosmin Ghita, directorul executiv al Nuclearelectrica.

"Laurentis se angajeaza sa valorifice expertiza dovedita in domeniul retehnologizarii si al productiei de izotopi pentru a avansa solutiile de asistenta medicala si pentru a extinde oportunitatile din Romania", a declarat Jason Van Wart, presedinte si CEO al Laurentis Energy Partners.

"Cu prilejul vizitei oficiale in Canada, am trasat pasii urmatori. Si deja ii facem. Suntem mandri ca Romania demonstreaza nu numai performante de top in operarea in siguranta a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavoda, ci si leadership si viziune strategica prin explorarea productiei de izotopi medicali si apa grea in parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la imbunatatirea sanatatii a milioane de oameni si a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care genereaza energie curata, contribuie la stabilitatea energetica, decarbonare si crestere economica, si sustin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii productiei de apa grea in Romania, o initiativa inceputa in mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globala pentru apa grea este intr-o crestere spectaculoasa, iar Romania poate fi un jucator strategic.Romania si Canada dau astfel un exemplu altor tari despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are sansa sa le dezvolte. Acest demers vine imediat dupa anuntul de finantare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 si 4. Parteneriatul romano-canadian este unul cu traditie si avem obligatia de a-l duce impreuna mai departe", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Izotopii joaca un rol esential in medicina, in tratamentul cancerului, in imagistica medicala, in sterilizarea dispozitivelor medicale, in dezvoltarea de noi medicamente, in cercetarea neutronica, in securitatea frontierelor, in conservarea alimentelor si in multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator si agent de racire, poate fi de asemenea utilizata intr-un numar tot mai mare de aplicatii nenucleare, inclusiv in domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale si al electronicii de ultima generatie, cum ar fi fibrele optice si ecranele OLED.

Laurentis si compania sa mama, OPG, sunt lideri mondiali recunoscuti in domeniul izotopilor nucleari produsi prin reactoarele CANDU de la centralele nucleare Darlington si Pickering.

Nuclearelectrica detine si exploateaza doua unitati CANDU la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, recunoscute a fi pozitionate pe locurile 1 si 3 la nivel international in ceea ce priveste factorul de capacitate, si are planuri de a dezvolta unitati suplimentare in viitor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare