×

Accesează
contul existent

Eveniment

Romania a scapat, deocamdata, de recomandarea taierii fondurilor europene, dupa ce a majorat taxele...

Romania a scapat, deocamdata, de recomandarea taierii fondurilor europene, dupa ce a majorat taxele si a redus din cheltuieli

09.07.2025, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Consiliul ECOFIN (reuniune a ministrilor de finante din UE) a renuntat ieri la o eventuala recomandare ce ar fi putut fi inaintata Comisiei Europene, anume ca Romaniei sa-i fie retinute o parte din fondurile UE din cauza deficitului bugetar foarte mare ¬ Efortul de luni, cand guvernul si-a angajat in Parlament raspunderea pe un pachet de reforma, a stat la baza deciziei ECOFIN.

Ministrul finantelor, Alexandru Nazare, a participat marti la Consiliul ECOFIN de la Bruxelles, unde a vorbit de "amploarea masurilor asumate de noul guvern si determinarea tarii noastre de a reveni la disciplina fiscal-bugetara ceruta de contextul european si de interesele nationale ale Romaniei pe termen lung".

Doar ca, pe masura ce lucrurile se aseaza iar efectele legii ce urmeaza sa intre in vigoare sunt examinate pe toate partile, se vede ca, in ciuda temerii generale fata de cresterile de taxe, impactul bugetar al masurilor fiscale este de doar 0,6% din PIB - cel mai probabil, guvernul se asteapta la o scadere de consum, deci la incasari mai slabe decat cele ce le-ar arata un calcul pe hartie.

Masurile vor fi mai palpabile in anul care vine. Potrivit Consiliului Fiscal, proiectul de lege pentru care guvernul si-a angajat raspunderea indica un impact bugetar de 0,6% din PIB in 2025 si de 3,35% din PIB in 2026, creand premise pentru reducerea deficitului bugetar la sub 8% din PIB in 2025, respectiv, pentru respectarea tintei de deficit bugetar in 2026. Ce s-ar fi intamplat daca taxele nu ar fi fost majorate? Consiliul Fiscal: dinamica principalelor categorii de venituri si cheltuieli in prima parte a anului 2025 apare compatibila cu un deficit bugetar cash de peste 8,5% din PIB fata de 7,7% din PIB (cash), estimare la momentul adoptarii legii bugetului.

Asadar, ECOFIN nu a recomandat nicio sanctiune pentru Romania. La inceputul lui iunie, Comisia Europeana a aratat ca Romania este singura tara din UE care nu a luat masuri efective pentru reducerea deficitului, in cadrul procedurii de deficit excesiv, si a recomandat Bucurestiului sa puna in aplicare masuri de corectie a deficitului pana la Consiliul ECOFIN de ieri, 8 iulie, altfel risca declansarea procedurii ce duce la taiere de fonduri europene de coeziune si din PNRR. Iar Bucurestiul s-a conformat.

Graba a fost justificata de faptul ca institutiile europene intra in vacanta si corectii nu se mai pot face pana spre octombrie. In aceeasi vreme, institutiile americane de evaluare financiara isi pregatesc rapoartele (august si septembrie) si este bine sa aiba pe masa un accept tacit al Comisiei fata de efortul Romaniei de reducere a deficitului. Or, in ciuda eforturilor interne, deficitul urias (9,3% din PIB, pe standardul ESA, in 2024), nu poate fi redus fara sprijin extern - fondurile UE si notele de trecere din partea agentiilor de rating care pot ajuta tara sa se imprumute mai ieftin. Prin urmare, agentiile de evaluare financiara vor consemna, probabil, drept pozitiva reactia de ieri a ECOFIN si vor mentine Romania pe treapta "recomandat investitiilor".

Recomandarea revizuita a Consiliului adresata ieri Romaniei in cadrul PDE (procedura de deficit excesiv) vine in urma deciziei Consiliului din 20 iunie 2025, prin care s-a constatat ca Romania "nu a luat masuri eficiente ca raspuns la recomandarile anterioare ale Consiliului in cadrul PDE. Potrivit unui comunicat al ECOFIN, "Romania ar trebui sa ia masuri eficiente si sa prezinte masurile necesare pentru a-si reduce deficitul pana la 15 octombrie 2025 si pentru a pune capat PDE pana in 2030".

Potrivit ECOFIN, Romania trebuie sa se asigure ca rata nominala de crestere a cheltuielilor nete nu depaseste 2,8% in 2025, 2,6% in 2026, 4,6% in 2027, 4,4% in 2028, 4,2% in 2029 si 4,0% in 2030.

De unde culeg Finantele 0,6% din PIB

¬ TVA standard creste de la 19 la 21%. Va fi o singura cota redusa de 11% pentru alimente, medicamente, apa si canal, etc.

¬ Impozitul pe dividende va creste de la 10% la 16%.

¬ Creste de la 2% la 4% impozitul datorat de bancile din Romania, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2026 inclusiv.

¬ Pentru bancile cu cota de piata mai mica de 0,2%, impozitul se mentine la 2%, pentru perioada 1 iulie 2025 - 31 decembrie 2026 inclusiv.

¬ Facilitatile de TVA pentru tranzactiile imobiliare sunt eliminate

¬ Se majoreaza accizele, la 1 august 2025 si respectiv, la 1 ianuarie 2026, pentru alcool si bauturi alcoolice, benzina si motorina.

¬ Nu se mai acorda ajutoare, plati compensatorii la pensionare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare