31.01.2025, 19:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Pana acum cativa ani (5-7 ani), cele mai multe anunturi de recrutare pe platformele de recrutare online erau puse de multinationale. Noile generatii au cautat si cauta in primul rand nume de multinationale unde sa se angajeze, pentru ca in piata exista perceptia ca cel mai bine este sa lucrezi pentru o companie straina, unde salariile sunt mai mari, unde lucrurile sunt mai asezate, unde procedurile sunt mai bine definite si e clar ce trebuie sa faci. Pe locul doi ca optiune de angajare este statul, incepand de la institutiile si pana la companii. Pe locul trei sunt companiile an-treprenoriale romanesti, mai mari sau mai mici.
Noile generatii erau sfatuite sa evite companiile romanesti pentru ca este haiducie, totul se face de azi pe maine, intotdeauna exista stresul legat de intrarea salariului, iar patronii aveau o reputatie proasta.
In timp lucrurile s-au mai schimbat, iar Bogdan Badea, CEO al celei mai mari platforme de recrutare online - eJobs, spune ca cele mai multe anunturi de recrutare vin acum din partea companiilor romanesti si mai putin din partea multinationalelor, acolo unde angajarile au inghetat iar schimbarile se fac putin mai greu.
Ce s-a intamplat intre timp?
Companiile romanesti - antreprenoriale, mici si mijlocii - au castigat teren pe fondul cresterii economice din ultimul deceniu, cand PIB-ul s-a dublat. Dar poate cea mai importanta modificare a fost ca brandul negativ de patron, adica de proprietar sau principal actionar al companiei, specific inceputului de capitalism de la noi, s-a transformat in brand de antreprenor, care are o conotatie pozitiva.
Dar cum s-a intamplat acest lucru?
Spre deosebire de primii capitalisti, noile generatii de antreprenori, care tot au aparut in ultimul deceniu, mai ales dupa criza din 2008/2009, au fost mai tineri, mai liberi de mentalitatea comunista, au avut incredere sa iasa in fata, sa discute si sa prezinte public afacerea lor, au fost deschisi la interviuri, declaratii, in primul rand pentru a-si promova compania/afacerea/ ideea/businessul. Odata ce s-a spart gheata prezentei publice, toti cei care intra in business an de an se raporteaza la acest lucru. Afacerile lor au devenit vizibile, le poti vedea cu ochiul liber, bran-durile sunt prezente peste tot, in primul rand pe internet, s-ar putea spune ca nu au nimic de ascuns, asa cum a fost cazul cu prima generatie de capitalisti, pe care nu stiai de unde sa-i iei si care in cea mai mare parte a timpului actionau prin interpusi, prin Cipru sau alte paradisuri fiscale etc.
Aceasta schimbare de geratii a dus si la schimbarea de brand, din patron sau cel mult om de afaceri, cuvante cu o perceptie negativa, in antreprenor. E greu sa le spui lui Ion Tiriac, George Copos, Dan Voiculescu etc. antreprenori, cum poti sa ii spui lui Iulian Stanciu de la eMag, doar ca sa dau un exemplu.
Pentru ca antreprenorii au devenit publici, si-au dedicat timp aparitiilor publice si povestile lor au inceput sa circule pe internet, iar perceptia s-a schimbat.
Cum spune Bogdan Badea, cand stau mai multi la o masa si toata lumea incepe sa se identifice si sa vorbeasca despre ceea ce face, nu-ti mai e rusine sa spui ca lucrezi pentru o companie romaneasca, pentru antreprenorul X, Y sau Z.
Pentru cei care lucreaza in multinationale este un titlu de glorie sa spuna ca lucreaza la Microsoft, ING, Raiffeisen, Oracle, Continental, Amazon etc., versus sa spuna ca lucreaza la Ionescu sau Popescu SRL.
In timp, si companiile antreprenoriale romanesti, in cautare de angajati, de talente, au inceput sa schimbe politicile de recrutare, au devenit mai structurati, pachetele salariale au inceput sa fie mai bine definite, iar acum, de multe ori salariile si pachetele salariale sunt mai mari in companiile antreprenoriale romanesti decat in multinationale.
Antreprenorii, adica proprietarii sau actionarii acestor companii romanesti, au inceput sa investeasca in brand, mai ales odata cu aparitia internetului, acolo unde bugetele de promovare nu sunt atat de mari fata de televiziune, sau ce era odata presa scrisa.
Companiile antreprenoriale romanesti au acum ritmuri de crestere mai mari decat multinationalele care au investit cat au investit, iar acum sunt in stadiul in care raporteaza si repatriaza profiturile. Este un ciclu normal.
Bogdan Badea de la eJobs spune ca acum, din analizele lor, companiile romanesti, pentru ca sunt locale, pentru ca depind de piata locala, sunt mai cautate versus multinationalele, pentru ca ofera ca perceptie o stabilitate mai mare, avand in vedere ca deciziile sunt luate locale de catre antreprenorii care le conduc. In schimb mul-tinationalele, unde deciziile se iau la sediul central, aflat undeva in lume si nu la nivel local, incep sa mai piarda din teren ca imagine, pentru ca in orice moment te poti trezi ca cineva dintr-un birou din SUA, din Europa ia o decizie de a restructura o divizie, un produs, o companie aflata intr-o tara unde nu a fost niciodata. Cateodata pot fi luate decizii care nu au legatura cu evolutia companiei sau al businessului din Romania, ci cu o decizie regionala sau in-ternationala rece, fara nuante, fara distinctii, care-i afecteaza direct pe cei din Romania. Si sunt multe cazuri in Romania de acest tip.
Dar pana sa se ajunga aici, ideea este ca aceasta schimbare structurala din "patron" in "antreprenor" a modificat o intreaga perceptie in business si pe piata de recrutare.
Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.