![]() |
10.07.2025, 00:05 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Reducerile de taxe costisitoare i-au fost legiferate. Tarifele sale globale usturatoare prind contur. Iar cele doua campanii ale sale de dereglementare a guvernului si deportare a imigrantilor sunt in plina derulare.
Cu componente majore ale agendei sale devenind acum realitate, presedintele american Donald Trump si-a lasat deja o amprenta permanenta asupra economiei americane. Victoriile si turbulentele care ar putea aparea in scurt timp ii vor apartine in mod clar.
La nici sase luni de la inceperea celui de-al doilea sau mandat, Trump si-a dus in forta mai departe experimentul economic grandios si potential perturbator din punct de vedere economic schitat pentru prima data in campania din 2024. Prin actiunile sale din ultimele saptamani, Trump a pus in joc viitorul finantelor tarii, cat si relatiile comerciale vechi de secole ale acesteia, pe o convingere ca multe dintre cele mai sumbre avertismente ale multor economisti sunt gresite, scrie The New York Times.
Saptamana trecuta, presedintele a pus in aplicare un set intreg de reduceri de taxe despre care crede ca reprezinta ingredientele pentru o crestere economica rapida, chiar in conditiile in care expertii din domeniul fiscal au avertizat ca legislatia i-ar putea afecta pe cei saraci, punand in acelasi timp guvernul pe o noua cale fiscale riscanta.
Mai apoi, luni, Trump a inceput sa-si lanseze ultima runda de amenintari cu tarife, insistand ca "am terminat" cu negocierile, in contextul in care economistii avertizeaza cu privire la o posibila crestere dramatica a preturilor de consum generata de impozitarea importurilor.
Casa Alba a mers de asemenea mai departe cu planurile sale agresive si contestate de eliminare a unor seturi intregi de reglementari federale si de deportare a milioane de migranti. Campania din domeniul imigratiei in special ar putea afecta multe sectoare, cum e agricultura, care se bazeaza masiv pe forta de munca straina, cred expertii.
Deocamdata, economia rezista in fata acestor schimbari seismice, in timp ce Trump pune orice veste negativa pe seama predecesorului sau, Joe Biden. Insa acesta a realizat mare parte din ceea ce si-a propus, fiind responsabil de ceea de se va intampla, bun sau rau. Lunile urmatoare vor arata daca Trump se bucura doar de linistea de dinaintea furtunii sau are dreptate in a sustine ca agenda sa nu este pe cat de periculoasa se tem multi economisti a fi.
Momentan, economia americana pare puternica, desi da unele semne incipiente de presiuni.
David Kelly, strateg global sef al JPMorgan Asset Management, o descrie ca pe o "broasca testoasa relativ sanatoasa", rezilienta si in expansiune lenta, dar sigura. Acesta anticipeaza ca PIB-ul tarii va avansa cu aproximativ 1% pana la final de 2025 fata de anul anterior.
Insa, adauga acesta, economia a ajuns la "o usoara deviere in calea sa", in conditiile in care unele din noile politici ale lui Trump incep sa fie implementate.
In centrul agendei lui Trump se afla o costisitoare lege privind politica interna adoptata recent. Pachetul pastreaza un set de rate scazute ale impozitelor stabilite in primul mandat al presedintelui si introduce noi, si in unele generoase, reduceri de taxe pentru companii, varstnici si anumiti angajati.
Republicanii au finantat pachetul cu reduceri ample ale programelor federale de protectie sociala, ceea ce i-ar putea saraci si mai mult pe saracii Americii.
Maya MacGuineas, presedinta a Committee for a Responsible Federal Budget, spune ca costul legislatiei va impinge dezechilibrul fiscal al tarii la un nivel nemaiinregistrat din perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Vor fi sufocate investitiile private si vor creste costurile de finantare, nu doar pentru guvern, ci si pentru americanii de rand.
Cresterea economica va incetini, anticipeaza MacGuineas.
Trump si consilierii sai de top resping astfel de predictii. Luna trecuta, acestia au estimat ca masurile fiscale si restul agendei presedintelui vor genera suficiente venituri si activitate economica pentru a reduce deficitele cu pana la 11.000 miliarde $. Chiar si economistii conservatori sustin ca estimarile administratiei sunt prea optimiste.
O parte din veniturile respective sunt asteptate a veni de pe urma tarifelor lui Trump, pe care acesta le-a extins recent.
Budget Lab, un centru de cercetare nonpartizan, estimeaza ca tarifele presedintelui ar provoca pierderi de venituri de 2.300 dolari in medie pentru gospodariile americane in acest an.
Insa Casa Alba respinge astfel de proiectii si vine cu propriile estimari. Aceasta a gasit recent ca pretul bunurilor importate a scazut mai rapid decat preturile generale ale bunurilor din februarie, semn ca tarifele presedintelui nu duc la o "accelerare a inflatiei", desi economistii au pus ulterior elemente ale raportului sub semnul intrebarii.
Vasta nesiguranta, in special din jurul tarifelor, a inghetat banca centrala americana (Fed), care a lasat de luni intregi costurile de finantare neatinse, asteptand sa vada efectele politicilor lui Trump.
In acest fel, Trump si-a gasit "vinovatul" in persoana presedintelui Fed Jerome Powell, acuzat de acesta ca nu ieftineste creditul dupa cum i se cere.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.07.2025, 00:00