×

Zf 24

Turcia se pregateste de cea mai mare revolutie fiscala din ultimele doua decenii: Erdogan vrea sa...

Turcia se pregateste de cea mai mare revolutie fiscala din ultimele doua decenii: Erdogan vrea sa taxeze corporatiile cu 7 mld. de dolari, dupa ce economia a fost devastata de dezastre naturale si inflatie

14.06.2024, 14:23 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Legiuitorii turci au elaborat noi propuneri de taxe care vizeaza in principal companiile, incercand sa repare un buget afectat de cutremurele din 2023, intr-o incercare care ar putea marca cea mai mare reforma din ultima generatie, raporteaza Bloomberg.

Planurile ar implica venituri suplimentare de 226 de miliarde de lire (7 miliarde de dolari), echivalentul a aproximativ 0,7% din produsul intern brut, potrivit unei persoane direct implicate in acest subiect, care a cerut sa-si pastreze declaratiile sub rezerva anonimatului. Noua legislatie este acum in curs de elaborare pentru a fi discutata in parlament spre sfarsitul acestei luni, potrivit persoanei in cauza.

Partidul de guvernamant al presedintelui Recep Tayyip Erdogan si aliatii sai au o majoritate suficienta pentru a putea impune legi in stat. Cu toate acestea, propunerea s-ar putea dovedi controversata din punct de vedere politic, autoritatile renuntand deja la planul de a introduce o taxa pe tranzactiile bursiere.

Ministrul Trezoreriei si Finantelor, Mehmet Simsek, a declarat intr-o postare pe X ca noile reglementari fiscale vor fi prezentate in curand parlamentului natiunii. Biroul sau si cel al lui Erdogan au refuzat sa comenteze cu privire la specificul planului.

Ministerul Trezoreriei si Finantelor a redactat ultimul proiect dupa ce doua cutremure de anul trecut - alaturi de cheltuielile generoase de dinaintea alegerilor - au obligat guvernul sa cheltuiasca mai mult decat planificase initial. Ca urmare, Turcia este pe cale sa inregistreze in acest an un deficit bugetar estimat la 6,4% din PIB, unul dintre cele mai mari deficite inregistrate in cele doua decenii de mandat ale lui Erdogan.

Planul reprezinta cea mai recenta incercare de consolidare fiscala si face parte dintr-o schimbare de politica supravegheata de Simsek, demarata in urma preluarii conducerii finantelor in 2023. Schimbarea catre o economie mai laxa a avut ecou in randul investitorilor straini care au revenit pe piata datoriilor din Turcia, desi unii au criticat un efort anterior de reducere a cheltuielilor, considerandu-l insuficient intr-un moment in care inflatia depaseste 75%.

Propunerea prevede una dintre cele mai mari revizuiri ale codului fiscal din Turcia de cand autoritatile au majorat taxele in urma cu doua decenii pentru a plati daunele provocate de cutremurele din 1999.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare