×

Business international

Un oficial de top al Bancii Centrale Europene trage un semnal de alarma: IFN-urile reprezinta un...

Un oficial de top al Bancii Centrale Europene trage un semnal de alarma: IFN-urile reprezinta un pericol major la adresa stabilitatii sistemului financiar european

10.07.2024, 12:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Elizabeth McCaul, membru in Consiliul de Supraveghere al BCE, avertizeaza ca dezvoltarea"remarcabila" a fondurilor private si a altor surse de finantare cu exceptia bancilor traditionale reprezinta cea mai mare amenintare la adresa stabilitatii sistemului financiar al Europei, scrie FT.

"Cea mai periculoasa zona o reprezinta cea in care avem cea mai putina vizibilitate si predictibilitate. Aici vorbim despre institutiile financiare nebancare, unde lucrurile se pot misca intr-un mod imprevizibil", a declarat Elizabeth McCaul membru al Consiliului de Supraveghere BCE.

La nivel european, IFN-urile detineau in 2023 active in valoare de 42 de mii de mld. euro. Spre comparatie, creditorii traditionali controlau in acelasi an active de 38 mii mld. euro.

"Cresterea sectorului de la criza financiara din 2008 si pana in prezent a fost remarcabila, dar si ingrijoratoare. Acest sector nu se supune acelorasi reguli precum bancile traditionale, si exista multe necunoscute care se pot traduce direct in riscuri pentru stabilitatea sistemului financiar european", a mai spus oficialul BCE.

McCaul a atras atentia ca deja au avut loc episoade in care riscurile prezentate de IFN-uri si fondurile de investitii s-au transformat in realitate. Oficialul BCE face referire la prabusirea fondului Archegos Capital Management in urma cu trei, care a produs pierderi de 10 mld. dolari bancilor Credit Suisse si Nomura.

Oficialul BCE subliniaza ca sectorul bancar european "s-a dovedit destul de rezistent in fata unor provocari foarte importante in ultimii ani", dupa ce nivelurile de capital au crescut cu aproape un sfert si creditele neperformante s-au redus cu doua treimi in ultimul deceniu.

Cu toate acestea, ascensiunea IFN-urilor ar putea duce in timp la mai multe episoade de genul Archegos, cu efecte greu de calculat privind impactul asupra bancilor si a sistemului financiar european.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare