×

Accesează
contul existent

Business Hi-Tech

VIDEO. Octavian Patrascu, fondatorul fintech-ului local CAPEX, la prima prezentare in fata...

VIDEO. Octavian Patrascu, fondatorul fintech-ului local CAPEX, la prima prezentare in fata investitorilor dupa ce a devenit actionar majoritar si CEO al fintech-ului german Naga: Dupa fuziune, noul grup va avea o evaluare de 237 mil. euro. Am crescut cu 56% in S1, dar de acum acceleram. Pregatim produse bazate pe AI

15.07.2024, 02:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Noul grup format din fuziunea dintre fintech-ul german Naga Group si proiectul CAPEX.COM din Romania - fondat de antreprenorul Octavian Patrascu, o tranzactie neobisnuita prin care un antreprenor din Romania cumpara o firma occidentala si devine actionar majoritar si CEO si lanseaza un plan de expansiune globala, va accelera extinderea si va marsa pe ideea ca utilizatorii vor prefera din ce in ce mai mult sa aiba o singura aplicatie pentru a-si gestiona investitiile, inclusiv portofoliile de criptomonede, printre altele.

"Viziunea noastra la Naga este sa incercam sa simplificam tot ce are legatura cu investitiile, deoarece stim ca astazi gestionarea finantelor poate fi foarte complexa. Asadar, vom rezolva acest lucru avand un ecosistem unificat unde poti face tranzactii, investitii, criptomonede si neobanking sub acelasi acoperis, intr-o singura aplicatie. Numim acest concept Totul despre bani (Everything Money)", a afirmat Patrascu in fata primei prezentari sustinute in cadrul investitorilor, un eveniment transmis online, prin canalul de YouTube al companiei germane.

Noile generatii de utilizatori, care au crescut cu criptomonede si prefera aplicatii unificate, cu interfete simple, usor de utilizat, de unde sa aiba acces la mai multe tipuri de active, vor prefera companiile care le pot oferi acest gen de aplicatii, crede Patrascu, care sustine si ca grupul pe care il conduce acum e bine pozitionat sa creasca. "Cred ca aici avem un avantaj fata de competitori pentru ca acesti mari jucatori au deja o dimensiune suficient de mare si au unele slabiciuni pe care cred ca noi nu le avem. Avem infrastructura de licente. Suntem la dimensiunea corecta, unde putem fi suficient de flexibili si putem fi dinamici si rapizi, astfel incat sa putem scala".

Patrascu a mentionat pe lista competitorilor jucatori mai mari si cu o notorietate globala, printre care eToro, Revolut, coinbase sau Robinhood.

CAPEX, compania fondata de Patrascu, a atras de la infiintare fonduri de 20 mil. euro si a avut venituri totale, pana in 2023 inclusiv, de 150 mil. euro, cu un numar de 600.000 de utilizatori. Intrebat in sesiunea Q&A de ce a renuntat la brandul creat de el, CAPEX, in favoarea NAGA, Patrascu a spus ca a fost o decizie bazata pe cifre, care sa ajute grupul sa se dezvolte.

Vorbind despre NAGA, Patrascu a mentionat punctele tari ale grupului (crearea unei aplicatii unificate, crearea unei comunitati) dar si problemele sale (concentrarea pe Germania si Europa, rata mare de "ardere" a cash-ului care a provocat probleme de profitabilitate).

Punand impreuna CAPEX si NAGA rezulta o companie "care va creste imediat" si care nu are problemele pe care le avea fiecare entitate separat, a afirmat Patrascu. "Cand vorbim despre Naga si CAPEX, vorbim despre o companie diferita.

Vorbim despre o companie care va avea imediat o rata de crestere. Vorbim despre o companie care va fi profitabila. Vorbim despre multe sinergii financiare si operationale. Si vorbim despre un echilibru in ceea ce priveste distributia geografica a clientilor pe care il vom avea de acum inainte. Vom avea mai multa stabilitate si predictibilitate. Deci, daca ne uitam la cifrele din 2023 pe care le avem aici, Naga singura a facut aproape 40 de milioane de euro in venituri cu un volum de tranzactionare de 143 de miliarde, iar companiile combinate in 2023, daca le-am privi ca un intreg, ati vedea o crestere de 100% in venituri si 100% in volumul de tranzactionare. (...) Daca ne uitam la oportunitate, trebuie sa intelegem ca prin faptul ca grupul valorifica accesul la pietele emergente pe care il are CAPEX, si valorifica si tehnologia pe care o are Naga, poate deveni lider de piata in unele dintre tari si poate genera, de asemenea, noi fluxuri de venituri. Deci vorbim cu adevarat despre expansiunea globala."

Noul grup va fi evaluat la peste 200 de milioane de euro, a sustinut Patrascu. "Acum este important sa vorbim si despre detaliile tranzactiei. Ce as dori sa spun ar fi ca aceasta este o fuziune inversa cu CAPEX. Vom deveni o filiala detinuta in totalitate de Grupul Naga. Asta inseamna ca Grupul Naga ramane o companie germana si ramane listata la Bursa de Valori din Frankfurt. In ceea ce priveste evaluarea, noul grup combinat va valora 237,4 milioane de euro conform evaluarii PWC. Iar in ceea ce priveste structura actionariatului, este important de mentionat ca Fosun si Apeiron raman actionari importanti si au experienta necesara pentru pietele de capital si pentru a ajuta la cresterea companiilor."

Patrascu a subliniat ca pentru a-si arata implicarea in dezvoltarea grupului a investit 8 mil. euro in Naga. "Eu personal nu sunt angajat doar in ceea ce priveste munca, ci si din punct de vedere financiar. De aceea, la inceputul anului, la Naga, am investit un tichet de 8,1 milioane de euro pentru cresterea acestei companii".

In cadrul prezentarii, antreprenorul roman a sustinut ca noul grup va putea creste "din ziua unu" de dupa fuziune. "De ce? Pentru ca vom avea noua licente active, dintre care cinci licente de tranzactionare, doua licente cripto, doua licente de distributie a platilor si vom activa inca doua licente in viitorul apropiat. Astfel, ne putem extinde in tarile pe care le vizam. Deci acum regiunile pe care ne concentram sunt reprezentate de Europa, unde ne vom consolida pozitia, MENA, care este o piata emergenta si foarte populara pentru tehnologia si produsul nostru, Africa, care este o piata in crestere, America Latina, care este piata unde putem cu adevarat sa ne extindem. Si, bineinteles, Asia de Sud-Est".

Grupul lucreaza acum la o linie de produse care se va baza pe inteligenta artificiala (AI). "Avem o singura aplicatie pentru a guverna toate verticalele, si construim acum o echipa care se va uita doar la un flux de produse bazat pe AI. Deci ne gandim ca vom lansa un sistem financiar bazat pe AI care ii va ajuta pe utilizatori sa ia decizii informate si sa ii educe". In primul semestru, grupul a avut o crestere de doar 56% pentru ca s-a concetrat pe planul de business post fuziune, a sustinut Patrascu. El a promis ca lucrurile se vor schimba, mentionand spre exemplu dublarea marjei de profit. "In primele sase luni ne-am concentrat mai ales pe generarea planului de afaceri, sa vedem unde vom face sinergiile financiare si apoi sinergiile operationale. Dar, mai important, sa ajungem sa cunoastem companiile si individual si cum vor arata companiile pentru viitor.

De aceea, in primul semestru, fata de al doilea semestru, am avut o crestere de doar 56% in ceea ce priveste veniturile, generand peste 31 de milioane de euro, cu un EBITDA pozitiv. Acum, odata ce fuziunea va fi finalizata si incheiata, vom vedea un impact in al doilea semestru pentru ca vom avea sansa de a obtine cu adevarat sinergii financiare si operationale. Si, de asemenea, vom putea sa ne concentram doar pe cresterea afacerii, trebuie sa asteptam doar ca procesul sa se finalizeze. Ne concentram, de asemenea, sa avem o marja mai mare in ceea ce priveste EBITDA. Ne vom dubla marja in urmatorii doi ani de la 12% pana la 24%, ceea ce ne va pune intr-o pozitie de a fi mult mai profitabili".

Grupul va incerca sa combine agilitatea unui start-up cu atentia la reglementari si la rezultate a corporatiilor, a mai spus Patrascu. "Este important de mentionat ca noul Naga este o organizatie eficienta, structurata corespunzator. Inca mentinem acel ADN de startup prin care vrem sa ne miscam repede, sa fim flexibili si sa provocam status quo-ul avand insa o cultura corporate. Asta inseamna ca fiecare investitie trebuie sa genereze un beneficiu. Deci lucram conform unui plan. Avem un buget si trebuie sa ne tinem de el. Avem sustinerea actionarilor strategici, private equity, family offices, astfel incat putem merge mai departe. Dar cred ca este important sa ne amintim ca alergam un maraton, nu un sprint. Deci trebuie sa fiti rabdatori cu noi. Si, de asemenea, trebuie sa intelegeti ca aceasta companie nu mai este reprezentata de un one-man show, ci de un efort de echipa."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare