18.06.2024, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
¬ Sistemul bancar este extrem de bine ancorat in realitatea economica a Romaniei ¬ Lichiditatea sistemului bancar este foarte mare, depozitele sunt intr-o crestere fulminanta, ceea ce dovedeste sanatatea sistemului ¬ Creditul de consum este singurul segment care a crescut in ultimul an si jumatate si care are o tendinta de accelerare.
Sistemul bancar ramane intr-o nota sanatoasa sub umbra rezilientei si a unui nivel de solvabilitate in crestere, cu o lichiditate foarte mare stimulata de un volum al depozitelor intr-o crestere fulminanta, ceea ce intareste soliditatea din piata. Creditarea a crescut intr-un ritm mai redusa fata de peste 10% in urma cu un an, dar asteptarile sunt de imbunatatire in a doua parte a anului, mai ales cu perspectiva de scadere a dobanzilor, semnal care va fi dat cel mai probabil in urmatoarea perioada de banca nationala, iar in ciuda unei dinamici mai mari in cazul persoanelor fizice la inceputul acestui an, bancile isi mentin concentrarea pe zona companiilor, in special pe patru zone cheie, energie, infrastructura, agricultura si logistica. Acestea au fost cateva din concluziile primei zile a evenimentului ZF Bankers Summit 2024.
In acelasi timp, Bogdan Neacsu, presedinte executiv al CEC Bank si presedinte al ARB, a spus in cadrul conferintei ca asteptarile pentru a doua parte a acestui an sunt ca dobanzile sa cunoasca macar o scadere lenta si a avertizat ca zona de consum s-a revigorat destul de mult in ultimele doua luni, ceea ce ar putea pune din nou presiune pe inflatie.
"Ne asteptam in a doua parte a acestui an ca dobanzile sa cunoasca macar o scadere lenta. Trebuie sa fim foarte atenti la parte de consum pentru ca s-a revigorat destul de mult in ultimele doua luni, lucru care poate sa puna presiune pe inflatie. Trebuie sa fim atenti la ce se intampla in regiune pentru ca alegerile nu s-au terminat. Trebuie sa fim atenti la politicile fiscale si sa incercam sa ne implicam activ in relatia aceasta intre noi ca reprezentanti ai sistemului bancar si Guvern, decidentii politici', sustine Bogdan Neacsu.
Obiectivele principalelor banci
Bogdan Neacsu, presedinte CEC Bank si presedinte ARB
¬ Din partea sistemului bancar nu ma astept decat sa isi continue ritmul acesta de crestere. Ma astept sa ne imbunatatim putin activitatea aceasta de creditare in sensul sa ne apropiem la ritmul de crestere de anul trecut. Ma astept sa se continue investitiile pornite in zona de automatizare.
¬ Observam ca aceasta tendinta de consolidare exista in Romania de ceva timp, cam din 2010. Cu siguranta acei actionari, acele banci vad o perspectiva prin a face aceste operatiuni. Din ce am vazut pana acum, operatinile care s-au facut au adus plusvaloare si sistemului in sine. Observam si o crestere a profitabilitatii odata cu aceasta consolidare.
¬ Conservatorismul il intalnim si la nivelul clientilor. Clientii sunt mult mai precauti, ma refer aici la persoane juridice, companii, mult mai precauti, prudenti in momentul in care iau decizia sa investeasca intr-un proiect sau sa se imprumute pentru a realiza un proiect.
¬ Nu mai vad antreprenori care sa se aventureze si sa dezvolte o afacere fara sa citeasca mai mult, fara sa se documenteze mai mult sau sa aiba o previziune in fata. Conservatorismul acesta vine cumva si din ceea ce se intampla in economia reala, in randul cererii de credite. Nu putem sa aruncam cu banii pe fereastra sau sa cream in mod voit businessuri care nu au rezilienta financiara sau un viitor.
¬ Profitabilitatea CEC Bank este semnificativ imbunatatita fata de anii anteriori. Am inchis anul cu 513 mil. lei profit net. Probabil ca daca este sa ne comparam cu celelalte banci, sigur ca nu este neaparat in range-ul lor de profitabilitate, dar este semnificativ imbunatatit. Investitii in zona aceasta de automatizare si digitalizare ne preocupa foarte mult. Un nivel al lichiditatii foarte bun, net superior mediei pe sistemul bancar pentru ca asta tine si de strategia noastra.
¬ Obiectivul CEC Bank a fost sa ajunga in top 5 si a ajuns in top 5, al doilea obiectiv este sa ne consolidam pozitia. Mai avem o gramada de alti indicatori pe care trebuie sa ii imbunatatim pentru a fi comparabili cu bancile din top.
Mihaela Bitu, CEO, ING Bank Romania
¬ Am continuat sa crestem, dar incercam sa crestem echilibrat. Este foarte multa lichiditate in piata, noi nu propunem sa crestem foarte mult in zona de active totale si pasive, atat timp cat nu avem si foarte multe credite care sa aduca un echilibru bun, care sa raspunda cerintelor de profitabilitate si asa mai departe.
¬ Ceea ce ne intereseaza foarte mult este ca noi continuam sa crestem numarul de clienti, continuam sa crestem si vrem sa crestem in continuare, aceasta este strategia bancii. Ne dorim chiar sa acceleram, atat timp cat piata ne permite. Cautam oportunitati cu totii pentru ca competitia este foarte intensa.
¬ Am crescut de la 5% la aproape 9% cota de piata in 10 ani. Daca ne uitam la combinatia dintre portofoliul de credite si active ale clientilor, suntem undeva pe la 10%. Da, este posibila cresterea organica, dar devine din ce in ce mai greu pentru ca concurenta este din ce in ce mai acerba.
¬ Nu as spune ca nu merge ceva in sistemul bancar, cred ca sistemul este la un nivel extrem de solid si de bun, ne dorim cu totii sa crestem nivelul de intermediere financiara, avem cu totii foarte multa lichiditate si ne dorim sa avem din ce in ce mai multi clienti bancabili pe care sa ii adresam.
¬ Ceea ce nu merge este ca, in continuare, in zona persoanelor juridice avem o componenta foarte mare de companii cu capitaluri negative, chestiune care influenteaza negativ. Speram sa existe o hotarare mai mare la nivelul aparatului administrativ incat sa exista masuri care sa forteze aducerea acestor companii in zona bancabila.
Cristian Sporis, vicepresedinte, Raiffeisen Bank
¬ Cred ca ceea ce putem sa facem noi, bancherii, este sa oferim clientilor ceea ce au nevoie la preturile corecte si sa incercam sa fim intr-un echilibru intre cei patru stakeholderi, adica clientela multumita de produse si preturi, actionarul, care sa fie multumit de randamentul la capital pe care-l asteapta, angajatii, pentru ca ei muncesc, si, nu in ultimul rand, statul.
¬ Ceea ce vedem este ca, in termeni reali, creditul neguvernamental scade de ceva vreme, ceea ce inseamna ca fie firmele nu au capacitatea de a se imprumuta, ceea ce nu cred. Fie companiile, din cauza cresterii dobanzilor, au o problema de a se finanta, debt service este mai mare si atunci incearca sa intarzie planurile de investitie pana cand dobanzile vor fi in zone mai acceptabile, fie nu sunt foarte multe proiecte de investitii.
¬ In momentul de fata, pentru persoanele juridice, cererea de finantare este destul de marginala. Ceea ce vedem in momentul de fata este o piata de refinantare. Noua banci din top sunt intr-un joc de refinantare pe persoane juridice, ceea ce este un lucru extraordinar pentru ca beneficiarul va fi clientul.
¬ Nu sunt pesimist, sunt chiar optimist. Cand intalnesc investitori straini spun ca in Romania este bine sa te afli in momentul de fata comparativ cu orice alta tara europeana. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca nu este o piata vibranta, daca ne uitam la ultimele doua trimestre.
Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank Romania
¬ Rezultatele bancilor au fost foarte bune in 2023 si asteptam acelasi lucru si pentru 2024. Sistemul bancar este solid in Romania.
¬ Va fi foarte intens anul acesta pentru toate bancile care au proiecte de consolidare. E un mediu foarte concurential in Romania. Ne concentram sa ne vedem si de planul de crestere organica, nu putem uita de planurile strategice din afara fuziunii si, in paralel, sa finalizam fuziunea.
¬ E adevarat ca avem multe depozite la nivelul pietei bancare. Nu ies banii din pasivele bancilor pentru a se investi in alte produse, de capital. In ciuda economisirii mari din Romania, statisticile arata ca averea neta a populatiei este jumatate din PIB. Ponderea este la jumatate fata de tarile vecine. Bulgaria e la dublu fata de acest indicator. Cand ai investitii, acei bani nu mai stau in pasivele bancilor.
¬ In economie, am vazut crestere pe proiecte de infrastructura. Fondurile europene substituie nevoia de credite, dar le si instiga.
¬ Companiile au niste asteptari legate de instabilitatea fiscala. Clientul si situatia financiara a clientului sunt importante pentru ca el sa poata absorbi cresterea taxelor.
¬ Economia creste si pe baza faptului ca salariul real a crescut mult, printre cel mai mult dintre tarile vecine. Dar nu stiu daca va putea continua acest ritm pe termen lung. Si unele companii asteapta calmarea nivelului dobanzilor.
Sergiu Oprescu, presedinte executiv, Alpha Bank Romania
¬ Din punctul de vedere al performantei sistemului in 2023 si cum performeaza in prima perioada din 2024, vedem o mare stabilitate a sistemului bancar din Romania. Este adevarat si este o discutie destul de lunga problema intermedierii financiare pentru ca suntem in cautarea celui de-al patrulea punct de inflexiune.
¬ Am avut o intermediere financiara de 38-39% acum 13-14 ani, a scazut catre 27-28%, dupa care a inceput iar sa creasca, in ultimii doi ani a scazut la 24%. Avem o discutie lunga, sunt mai multe scoli de gandire, chiar si in interiorul sistemului bancar. O sa vedem care sunt de fapt mecanismele cele mai bune pentru a asigura aceasta crestere a intermedierii financiare.
¬ Din punctul nostru de vedere, sistemul bancar este extrem de bine ancorat in realitatea economica a Romaniei. Este un sistem bancar care are capacitate si din punctul de vedere al capitalului si din punctul de vedere al lichiditatii. Suntem pe trendul care este normal si care este extrem de pozitiv pentru sistemul bancar din Romania.
¬ Cred ca ar trebui sa avem o imagine mai de ansamblu la nivelul intregii piete financiar bancara. Daca ai un ritm sustinut de crestere a economisirii interne, trebuie sa te uiti sa vezi daca ai toate produsele care exista si in alte tari mai dezvoltate decat noi din punct de vedere financiar-bancare si sa iti dai seama daca le-ai oferit clientilor din Romania toate alternativele necesare unei economisiri inteligente si mapate pe ideea de investitii.
Dana Dima, vicepresedinte BCR
¬ Putem sa crestem in continuare fara sa achizitionam sau sa consolidam pozitii. Exista un potential fantastic de crestere in Romania. Raspunsul nostru la cresterea organica sta in transformarea digitala si educatia financiara. Cele doua pot debloca potentialul pietei, pot debloca tot ce inseamna impactul social si economic in Romania.
¬ Avem o solvabilitate de piata extraordinar de buna si cred ca la 22,4% in momentul de fata avem un potential de rezilienta sustantial de mare la socuri economice.
¬ In momentul de fata, transformarea digitala a ajutat enorm de mult Romania sa creasca. Vorbim de incluziune financiara in mediul rural, pentru ca, daca ar fi sa calculam incluziunea financiara de 70%, vedem ca ea se intampla cu preponderenta in mediul urban. Datoria noastra este sa ne intoarcem catre cei care au nevoie de informatia necesara si suficienta pentru a accesa serviciile bancare si sa oferim lucrurile acestea intr-un mod cat mai simplu, atat ca limbaj financiar, cat si ca tehnologie.
¬ In momentul de fata, 90% din produsele digitale de persoane fizice au ajuns sa fie achzitionate digital de catre clienti - credite, asigurari, investitii. Lucrul acesta pozitioneaza Romania undeva in top, daca vorbim de adoptia digital, 100% fara niciun fel de hartie.
¬ Depozitele cresc, dar cresc si celelalte produse de investitii, care se diversifica, iar acesta este un indicator de educatie financiara pe care trebuie sa-l urmarim. Numarul de clienti in relatia cu banca a crescut, si creste de la varsta foarte mica. Importanta este diversificarea acestor economisiri.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.12.2024, 00:07