plateste aici
Casierie online
deschisă non-stop
plătește online orice factură Orange

rapid și sigur, direct cu cardul tău

plătește aici »
reîncarcă aici, la curs BNR,
o cartelă PrePay

cu minim 5 euro credit și ai:

 • 100 MB internet pe mobil
 • 50% mai mult bonus Orange Phone Credit
reîncarcă aici »

Mesaje Scrise

pentru tine

Dacã vrei, un dialog la distantã poate ramâne numai între voi doi: tu si destinatarul mesajului tãu; uneori, e mult mai bine asa! Totul e sã folosesti serviciul Mesaje Scrise (sau prescurtat SMS).

Rapid si discret, serviciul îti permite sã trimiti sau sã primesti mesaje text de maxim 160 de caractere - inclusiv semne de punctuatie, spatii libere si alte caractere, cãtre sau de la utilizatori de telefonie mobilã.

Indiferent dacã te afli în România sau în strãinãtate, poti trimite sau primi mesaje scrise cãtre sau de la utilizatorii altor retele numai dacã operatorii strãini permit acest lucru.

cum functioneazã

Mesajele scrise se trimit fãrã a necesita echipament suplimentar.

Înainte de toate, trebuie sã verifici Numãrul Centrului de Mesaje. Iatã cum procedezi:

 • intri în meniul telefonului tãu, în optiunea mesaje (în limba englezã - messages);
 • selectezi setãri mesaje (respectiv messages settings) si apoi
 • alegi profil original (default profile).

Acum trebuie sã vezi pe ecranul telefonului numãrul +40744946000, adicã numãrul centrului de mesaje (message center number). Dacã acest numãr nu apare, trebuie sã îl introduci tu. Apasã apoi pe OK, pentru a salva.

De acum poti trimite mesaje scrise*! Pentru asta, ai de fãcut doar câtiva pasi:

 • intri în meniu,
 • alegi optiunea mesaje, apoi
 • selectezi scrie mesaje (sau write messages).

Scrie textul tãu si apasã pe expediati (sau send). Pe ecran va scrie numãr telefon; introdu aici numãrul destinatarului mesajului tãu si apasã pe trimite mesaj (ok sau send).

Dacã doresti sã trimiti un mesaj scris unui abonat sau utilizator dintr-o retea de telefonie internationalã, trebuie sã introduci numãrul de telefon în format international.

Când trimiti un mesaj scris, în functie de setãrile realizate de tine în telefonul mobil, primesti un raport de trimitere care te informezã dacã mesajul tãu a ajuns sau nu la destinatar.

Pentru a citi un mesaj scris primit: selecteazã optiunes mesaje - curier intrãri (messages - read message sau inbox), apoi alege noul mesaj scris si selecteazã-l. Dupã citire, îl poti sterge sau îl poti pãstra pe cartela ta SIM.

Când primesti un mesaj scris, în functie de setãrile realizate de tine în telefonul mobil, vei fi notificat cã ai primit un mesaj scris nou.

Cartela SIM poate stoca un numãr limitat de mesaje scrise. Asigurã-te cã mai e spatiu suficient pe cartela ta pentru primirea de noi mesaje scrise.

cât costã

mesaj scris local
În reteaua Orange România, tariful pentru trimiterea unui mesaj scris cãtre alt utilizator din orice retea nationalã este de 0,062 euro (TVA inclus).
Mesajele scrise primite de la utilizatorii oricãrei retele nu te costã nimic.
Notificãrile, fiind mesaje scrise primite, nu te costã nici ele nimic.
Mesajele scrise reprezintã un cost suplimentar fatã de abonament si vor fi evidentiate în factura ta.

mesaj scris din roaming
Dacã te afli în afara României si trimiti un mesaj scris, acesta se taxeazã in functie de tara in care te afli, conform tarifelor de roaming ».
Mesajele primite în roaming nu te costã nimic.

mesaj scris international
Dacã te afli în România si trimiti un mesaj scris cãtre un utilizator de telefonie mobilã din strãinãtate, mesajul scris are tariful de 0,149 EUR (TVA inclus).
Mesajele primite nu te costã nimic.

mesaj scris catre operatori de telefonie prin satelit
Daca te afli in Romania si trimiti un mesaj scris catre un utilizator de telefonie prin satelit Iridium si Thuraya, mesajul scris are tariful de 0.74 euro/mesaj (TVA inclus). Mesajele primite nu te costa nimic.

* Tarifele includ TVA

ce trebuie sa mai stii

 • unele telefoane iti permit sa scrii un SMS ce depaseste 160 de caractere (de exemplu, Nokia 3310 iti permite sa scrii un mesaj de pana la 480 de caractere) dar acesta va fi taxat ca si cum ar fi format din mai multe mesaje - fiecare 160 de caractere corespund unui mesaj.
 • transmiterea de logo-uri, sonerii sau imagini - Enhanced Messaging Service (EMS) - prin intermediul acestui serviciu duce de asemenea la transmiterea informatiei in mai multe mesaje, tarifarea fiind facuta in functie de numarul acestora
 • scrierea cu caractere diacritice ("ş", "ţ", "ă" etc.) sau simboluri speciale poate consuma mai multe caractere decat in mod normal, in functie de tipul telefonului utilizat; astfel, este posibil ca la expediere informatia sa se imparta in mai multe mesaje scrise, tarifarea fiind facuta in functie de numarul acestora.

disponibilitate

Poti folosi Mesaje Scrise indiferent dacã ai optat pentru

 • serviciul cu abonament Orange sau
 • serviciul Orange PrePay.

Nota: Serviciul (atat receptionarea, cat si transmiterea de mesaje scrise) nu poate fi dezactivat/reactivat la cerere.


sus