Tech a Break

Impresii de la jurizarea Smart Design Challenge

Jurații Smart Design Challenge au fost provocați la rândul lor să aleagă un singur câștigător pentru marele premiu. Cu atât mai mult cu cât toți au fost impresionați de calitatea proiectelor înscrise și se pare că au avut și favoriți.

Irina Alexandru | Nume importante din lumea designului, tehnologiei și a telecomunicațiilor se reunesc pentru a juriza produsele înscrise în concursul de design de produs Smart Design Challenge.

"Ceea ce m-a impresionat la produsul Roll încă de la prima etapă a fost consistența cu care a fost realizat proiectul care a punctat foarte bine la toate capitolele: funcționalitate, estetică, detaliere tehnică și într-un final realizarea unui prototip 100% funcțional. Spectaculozitatea produsului vine din transpunerea în realitate a unui concept ce pe hârtie părea doar ambițios: controlul printr-o aplicație mobilă al echilibrului unui obiect cilindric pe o suprafață plană și manipularea acestuia de la distanță doar cu ajutorul telefonului. Deși mulți dintre finaliști au reușit să își conecteze obiectele la telefon printr-o aplicație smart, lampa Roll ne-a impresionat pentru că a dus această legătură la un alt nivel, oferindu-i obiectului un diferențiator față de toate produsele concurente.

Însă cea mai mare calitate pe care am apreciat-o la creatorii acestora, a fost capacitatea lor de a se organiza într-o echipă multidisciplinară formată din designeri, ingineri și developeri. Într-o lume în care obiectele devin tot mai complexe iar designul se intersectează cu tehnologia, echipele câștigătoare sunt acelea în care membrii lor au cunoștințe complementare care puse cap la cap aduc inovație. Tema concursului a fost gândită de așa natură încât să încurajeze proiectele colaborative, iar echipa câștigătoare din Republica Moldova a demonstrat exact acest lucru!"

Irina Alexandru

Ștefan Barutcieff | Nume importante din lumea designului, tehnologiei și a telecomunicațiilor se reunesc pentru a juriza produsele înscrise în concursul de design de produs Smart Design Challenge.

"Trăim într-o lume din ce în ce mai concentrată pe dimensiunea digitală, multe din obiecte fiind înlocuite cu app-uri. Calendarul și reminder-urile sunt deja în telefonul mobil și este foarte posibil ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, și cheile de la casă să dispară. Până atunci însă, Keymeup poate constitui o soluție intermediară, de obiect real, dar digital în egală măsură. Faptul că poate zărit dimineața pe peretele de lângă ușă, la ieșirea din casă, ar putea să fie mai eficient decât un reminder „ascuns” în telefon. În opinia mea, obiectul propus se înscrie în trendul din care face parte și butonul Amazon Dash. Deși această funcție poate fi găsită online, simplitatea de a apăsa pe un buton real pentru a comanda un produs de pe site este de neegalat.

Din punct de vedere al design-ului, am apreciat atât simplitatea formei, proporțiile, cât și contrastul reușit între materiale, precum și integrarea subtilă a tehnologiei. Absența prea multor meniuri și a prea multor funcții este încă un plus; de asemenea sunt de evidențiat onestitatea siluetei și simplitatea în utilizare. La capitolul sugestii pentru îmbunătățire, ținând seama că prototipul folosește acum un ecran dreptunghiular, de culoare albastră, aș recomanda o tehnologie mai integrată cu carcasă neagră. Ar fi mai apropiat de randările inițiale (ar putea fi e-paper și ar consuma și puțină energie).

În concluzie, în ciuda faptului că aștept un viitor din ce în ce mai conectat digital și inteligent din punct de vedere tehnologic, mi-as dori, în același timp, ca legătura cu lumea fizică, senzorială să nu fie pierdută."

Ștefan Barutcieff

Corvin Cristian | Nume importante din lumea designului, tehnologiei și a telecomunicațiilor se reunesc pentru a juriza produsele înscrise în concursul de design de produs Smart Design Challenge.

"Proietul meu preferat este Provocare Offline. Tehnologia este omniprezentă și, simplificând puțin lucrurile, pentru mulți dintre noi este mai greu să se desprindă de tehnologie decât să o integreze. Pe lângă toate avantajele, tehnologia aduce și niște posibile pericole, cum ar fi cel al modificării relațiilor sociale. Din punct de vedere aproape filosofic conceptul este foarte interesant, oferă un antidot plin de umor la alterarea întâlnirilor față în față cu prieteniii ca efect al dependenței de tehnologie."

Corvin Cristian

Mihnea Ghilduș | Nume importante din lumea designului, tehnologiei și a telecomunicațiilor se reunesc pentru a juriza produsele înscrise în concursul de design de produs Smart Design Challenge.

"Am apreciat întotdeauna tehnologia și am fost mereu fascinat de gadget-uri și invenții. Acesta este și motivul pentru care mă bucur mult să văd în cadrul concursului produse atât de bine realizate precum Delta Echo. Prototipul este perfect funcțional și pare a fi un produs finit, astfel că atunci când îl folosești sau îl ții în mână ai deja impresia că interacționezi cu un produs premium de la un producător consacrat de echipamente hi-fi. Chiar dacă mai sunt mici detalii care mai trebuie rezolvate la prototip, precum definirea mai clară a bass-ul și crearea unui ambalaj premium, mi-ar plăcea de pe acum să am o astfel de boxă + amplificator de semnal Wi-Fi la birou.

Am fost plăcut impresionat și de filmul de prezentare pe care l-au realizat creatorii conceptului care mă duce cu gândul la viitorul pe care îl va avea Delta Echo pe piață. De altfel chiar am remarcat o foarte clară orientare spre piață și spre consumator din partea echipei și recomand chiar inițializarea unei campanii de crowd-funding pentru producerea într-o serie mică sau medie și distribuirea pe plan internațional."

Mihnea Ghilduș

Mirela Bosoi | Nume importante din lumea designului, tehnologiei și a telecomunicațiilor se reunesc pentru a juriza produsele înscrise în concursul de design de produs Smart Design Challenge.

"Orange smart shop din toată țara au devenit în toamna aceasta expoziții pentru prototipurile câștigătoare la concursul Smart Design Challenge. Pentru noi a fost o mare bucurie să putem aduce în atenția clienților proiecte originale și pline de creativitate, dezvoltate de designeri români. Am fost impresionată de implicarea participanților și de preocuparea lor de a integra tehnologia în cotidian, de aceea decizia de a alege un singur câștigător a fost destul de dificilă.

Unul dintre proiectele care nu a câștigat marele premiu, dar a ajuns în topul preferințelor publicului și în topul meu personal este Provocarea offline, propus de Mihai Stamati. Este un proiect al timpurilor pe care le trăim și surprinde importanța pe care tehnologia o are în viața noastră oferindu-ne experiențe unice, dar în același timp lansează provocarea de a păstra caldura și intensitatea întâlnirilor face to face cu prietenii."

Mirela Bosoi