Află detalii despre tehnologiile de internet

Tehnologii de internet

  • 4G+
  • 4G
  • 3G
  • Fibră optică

Descoperă mai multe informații despre tehnologiile care îți oferă cele mai mari viteze de internet pe mobil sau acasă, care este diferența dintre conexiunea prin 3G sau 4G, respectiv fibră optică, și care sunt vitezele de internet de care beneficiezi în funcție de tehnologia pe care o folosești.

Care sunt diferențele de viteză între tehnologiile de internet pe mobil?

Experiența ta de utilizare a serviciilor de internet pe mobil este direct influențată de viteza de download, respectiv de upload. În graficul de mai jos poți să vezi cât durează să încarci sau să descarci fișiere de anumite dimensiuni, folosind diferite tehnologii de conectare la internet.

descarci un fișier de 750 MB în
2 min
4G 2 min
8 min
3G+ 8 min
încarci o poză de 5 MB în Orange Cloud în
2 sec
4G 2 sec
30 sec
3G+ 30 sec

Timpul afișat a fost calculat folosind viteze medii reale de download de 60 Mbps (4G) / 13 Mbps (3G+) și de upload de 30 Mbps (4G) / 1,5 Mbps (3G+).

Care sunt diferențele de viteză între tehnologiile de internet prin fibră optică?

descarci un fișier de 750 MB în
2 min
Fiber to
the home
20 sec
8 min
Fiber to
the building
2 min
încarci o poză de 5 MB în Orange Cloud în
2 sec
Fiber to
the home
1 sec
30 sec
Fiber to
the building
5 sec

Timpul afișat a fost calculat folosind viteze medii reale de download de 300 Mbps și 150 Mbps pentru upload în cazul tehnologiei Fiber to the home, respectiv 50 Mbps download și 10 Mbps upload în cazul tehnologiei Fiber to the building.

1000 Mbps

1 Gbps - viteză maximă de download

Verifică acoperirea serviciilor de internet, televiziune și fix prin fibră optică

Nu uita! Cu Orange Love ai cel mai rapid internet prin fibră de la 8 €/lună și primești serviciul de televiziune bonus.

Introdu adresa ta și vezi dacă serviciile prin fibră optică de la Orange sunt disponibile. Află mai multe la 0800 400 400.

Verifică acoperirea

   Sau sună la 0800 400 400

Lasă-ne datele tale şi un consultant Orange te va contacta în maxim 24h.

Care sunt tehnologiile de internet folosite în prezent de Orange România?

Fibră optică

Fibra optică este tehnologia de acces ce permite cele mai mari viteze de transfer a datelor. Cu aceasta poți naviga și transfera fișiere cu viteze maxime de până la 1 Gbps pentru download și 500 Mbps pentru upload. De asemenea, tehnologia aceasta oferă o stabilitate crescută a serviciilor de internet, TV și voce fixă, nefiind expusă interferențelor și altor factori care țin de mediul extern. Pentru a verifica disponibilitatea serviciilor Orange prin fibră optică, verifică adresa ta aici.

LTE TDD

Conexiuni fixe de mare viteză pentru companii, prin infrastructură radio

Data lansării: 1 noiembrie 2017

Tehnologia LTE TDD este utilizată pentru dezvoltarea unei rețele radio dedicate pentru conexiuni fixe de mare viteză pentru companii. Tehnologia permite viteze best-effort de transfer de până la 100 Mbps download / 20 Mbps upload, respectiv viteze garantate de 50 Mbps download / 5 Mbps upload, în zone în care nu este disponibilă infrastructura de rețea optică.

Față de fibra optică, infrastructura LTE TDD oferă avantajul conexiunii în zone izolate, precum și posibilitatea instalării rapide, fără costuri semnificative, pentru lucrări civile.

Fiind o rețea dedicată companiilor, față de rețelele 4G standard, tehnologia prezintă avantajul unui risc mic de congestie, cu viteze garantate.

Rețeaua LTE TDD oferită de Orange este în continuă dezvoltare, în prezent fiind acoperite 158 de localități, din care 37 de orașe.

4G+

Internetul de mâine, la superviteze

Data lansării: 18 septembrie 2014

Este o evoluție a tehnologiei 4G ce permite o viteză maximă estimată de download de până la 450 Mbps, și de până la 100 Mbps pentru upload.

Acoperirea 4G+ este disponibilă pentru 52,52% din populația țării și în 209 de orașe. În ultima lună ne-am extins cu tehnologia 4G+ în orașele Borsec (HR), Găești (DB), Ianca (BR), Jimbolia (TM), Negrești (VS) și Târgu Bujor (GL).

4G

Internetul de astăzi, la viteze foarte mari

Data lansării: 2 decembrie 2012

Este o tehnologie ce permite videoconferințe, streaming video Full HD, jocuri online în timp real, transfer de fișiere de mari dimensiuni fără întreruperi și aproape instantaneu chiar și în mișcare. Viteza maximă estimată este de până la 142 Mbps pentru download și până la 47.5 Mbps pentru upload.
Ai acoperire Orange 4G pentru 97,43% din populaţia ţării şi 100% din populaţia urbană, în peste 12000 de localităţi.

3G+

Internet la viteze mari

Data lansării: 25 iunie 2007

Tehnologia aceasta permite viteze duble față de cele 3G, suficient de mari pentru streaming video HD și jocuri online.

În funcție de zona acoperită, oferă viteză maximă estimată de download de până la 38.4 Mbps iar viteza maximă estimată de upload este de până la 5,04 Mbps.

3G

Primul internet de mare viteză

Data lansării: 7 iunie 2006

Este prima tehnologie care a permis apeluri de voce și conexiune la internet în același timp și a introdus apelurile video. Oferă viteză maxima estimata de download de până la 19.2 Mbps și de upload de până la 5,04 Mbps.

Acoperirea Orange 3G este disponibilă pentru 99,97% din populația țării.

2G

Data lansării: 1 octombrie 2001

Este prima tehnologie care a permis accesarea internetului de pe mobil cu viteze de download de până la 48 Kbps (la momentul lansării), ulterior 236,8 Kbps și upload de până la 12 Kbps (la momentul lansării), ulterior 118,4 Kbps.

Acoperirea 2G este disponibilă pentru 99,94% din populația țării.

Cum pot utiliza aceste tehnologii de internet ?

Pentru a beneficia de aceste viteze trebuie să fii în aria de acoperire corespunzătoare și ai nevoie de:

  • Un dispozitiv compatibil, pe care îl poți alege din oferta de telefoane, tablete sau modemuri, în cazul serviciilor mobile
  • Routerul Internet Box 100 sau Internet Box 1000, în cazul serviciilor prin fibră optică
  • Echipamentul dedicat Huawei B2338 și SIM special, în cazul conexiunilor fixe prin infrastructură radio LTE-TDD
  • Un abonament sau o opțiune compatibile din oferta curentă

Viteza de transfer poate varia în funcție de specificațiile serviciului de date și a dispozitivului folosit pentru conectare.

Părerea ta este importantă pentru noi, lasă-ne feedbackul tău

Feedback

sus