![]() |
11.07.2025, 19:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
The Wall Street Journal, cel mai important ziar de business al Americii, incearca sa descrie cum arata in prezent piata muncii pentru tineri - in special pentru cei care tocmai au absolvit o scoala sau o facultate. O serie de titluri reflecta dificultatile cu care se confrunta acestia:
"Will You Hire Me? College Graduates Confront a Tougher Market"
"Why the Strong Labor Market Is Weak for Many 20-Somethings"
"Jobs Market Plays Hard to Get"
"2025 Grads Are Entering a Rough Job Market. The Class of 2020 Has Some Advice"
"Young Graduates Are Facing an Employment Crisis"
Aceste titluri ilustreaza situatia complicata in care se afla tinerii americani. Le este mult mai greu sa-si gaseasca un loc de munca pe masura cunostintelor, a pregatirii academice si a asteptarilor cu care au pornit la drum.
De aici, apare si frustrarea. Multi tineri se simt tradati de sistemul educational care le-a promis ca diploma le va garanta o cariera solida. Realitatea este ca oferta de joburi de calitate este redusa, iar conditiile de trai in marile orase americane - de la New York la Los Angeles si mai ales San Francisco - au devenit extrem de scumpe.
Chiriile au crescut puternic. Costurile sociale si cele de entertainment sunt foarte ridicate. Joburile bune sunt rare si presupun adesea un volum de munca disproportionat. De multe ori, salariul de inceput nu este suficient nici macar pentru cheltuielile lunare.
In acest context, datoriile pe cardurile de credit s-au acumulat, iar creditele pentru studii devin din ce in ce mai greu de rambursat. Lipsa unui salariu decent face imposibila plata ratelor pentru multi dintre ei.
Acest context economic si social a determinat noile generatii sa isi indrepte atentia, din punct de vedere politic, catre candidati cu viziuni progresiste. Un exemplu este Zohran Mamdani, un politician de 33 de ani care a promis ca va stopa cresterea chiriilor din New York, va face locuintele mai accesibile si va introduce transport public gratuit. Mesajul sau a prins puternic la tineri si i-a adus nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru functia de primar al New Yorkului.
In Romania, situatia nu a ajuns (inca) la un asemenea nivel de tensiune. Tinerii inca reusesc sa isi gaseasca locuri de munca apropiate de asteptarile lor. Companiile locale - fie ele multinationale sau romanesti - continua sa caute tineri, preferandu-i chiar in detrimentul celor cu mai multa experienta, dar cu o varsta mai inaintata.
Asa functioneaza in prezent piata muncii din Romania. Insa lucrurile se schimba si aici. Tensiunile economice, politice si sociale incep sa se faca simtite. Oferta de joburi a scazut, iar multe anunturi de angajare nu sunt reale, ci doar un mod de a testa piata: sa vada ce oameni exista si ce pretentii salariale au.
Cresterea economica a incetinit, investitiile se reduc, consumul scade, taxele si impozitele cresc, iar dobanzile sunt la niveluri foarte ridicate. In acest context, economia nu mai genereaza locuri de munca noi la acelasi ritm ca in trecut.
Pentru moment, piata muncii din Romania nu reflecta inca criza profunda a tinerilor americani. Dar ne indreptam incet in aceeasi directie.
Companiile "au scapat" de acea perioada in care tinerii angajati veneau, stateau doar cateva saptamani sau luni, isi completau CV-ul si plecau. Pretentiile salariale s-au mai temperat - cereri de tipul "fara 1.200 de euro nici nu vin la interviu" sunt mai rare, pentru ca piata nu mai ofera la fel de multe oportunitati reale.
Cei care au reusit sa se angajeze tind acum sa isi pastreze locul de munca mai mult timp, chiar daca apare o oferta cu o crestere salariala minora. Piata s-a racit.
Pe termen scurt, perspectivele nu sunt optimiste. Cresterile de taxe si impozite vor inaspri si mai mult conditiile. Daca in trecut puteai sa-ti gasesti relativ repede un alt job, acum poti cauta zile, saptamani, chiar luni, pentru un post similar. In plus, recomandarile si relatiile personale conteaza mai mult ca niciodata in procesul de recrutare.
Puterea de decizie s-a mutat din nou in mainile angajatorului. Cresterile salariale s-au temperat, iar piata muncii se "raceste" vizibil si in Romania.
Tinerii care au inceput liceul sau facultatea acum cativa ani au facut-o intr-un context economic complet diferit. Atunci, economia crestea cu 3-4% pe an, dobanzile erau foarte mici (1-2%), companiile angajau masiv si majorau salariile doar ca sa atraga oameni.
Astazi, lucrurile s-au schimbat radical. Cresterea economica s-a prabusit, suntem aproape de recesiune, angajarile au stagnat, iar optimismul companiilor s-a transformat in prudenta. Angajatii nu mai pot impune conditii, iar piata este complet diferita fata de cea din urma cu 3-5 ani.
Aceasta opinie a aparut prima data pe Business Magazin.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.