×

Accesează
contul existent

Opinii

Opinie Oana Ionita, Business Magazin: Pentru multi copii din Romania, bursele nu sunt un "bonus",...

Opinie Oana Ionita, Business Magazin: Pentru multi copii din Romania, bursele nu sunt un "bonus", ci singura sansa reala de a ramane in scoala

11.07.2025, 18:38 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Statul roman a decis, din nou, ca economiile trebuie facute acolo unde doare cel mai tare: la viitor. Bursele de merit au fost reduse drastic, iar la bursele pentru olimpici si bursele de rezilienta s-a renuntat complet. Nu exista reforma mai trista decat aceea care ii pedepseste pe copii. Iar atunci cand statul roman decide sa taie bursele de merit pentru elevi, spune, indirect, urmatorul lucru: "Nu ne pasa ca ai invatat. Nu ne pasa ca te straduiesti. Nu mai avem bani pentru tine."

Pentru cei care privesc de la distanta, aceasta decizie pare o masura tehnica, o ajustare fiscala. "Doar 15% dintre elevii unei clase vor mai primi bursa de merit, si doar daca au medii peste 9." Pare rezonabil, daca privesti doar tabelul Excel de la Ministerul Educatiei.

Dar daca te uiti in realitatea din sate, din orase mici, din familiile cu venituri modeste, lucrurile se schimba radical. Pentru mii de elevi din Romania, bursa de merit nu era un "bonus", ci garantia ca pot continua scoala. Fiecare leu din acea bursa insemna un drum in plus spre liceu, o carte cumparata, un pranz cald, un abonament de autobuz, sau bani pentru o pereche noua de incaltaminte pe care parintii lor nu si-o permit.

Valoarea acestor burse era de 450 de lei pe luna. In ochii unui bugetar din Guvern poate parea nesemnificativ. Dar pentru un copil care invata la liceu in oras, venind dintr-un sat din Botosani, Vaslui sau Mehedinti, acesti bani insemnau independenta si sansa.

In 2014, cand eu eram la liceu valoarea bursei era intre 200-400 de lei, dar pe semestru. Generatia Z a crescut cu astfel de burse, la generatiile mai mari probabil ca nici nu exista acest concept de bursa. Cand esti copil ti se pare un ajutor enorm, mai ales daca vii dintr-o familie modesta din mediul rural. Nu imi pot imagina cati colegi de-ai mei nu ar mai fi terminat scoala/liceu si nu ar mai fi ajuns la facultate acum fara aceste burse.

Cand meditam copii din mediul rural pentru examenul de bacalaureat printr-un proiect sustinut de o companie mare din Romania, acesti elevi aveau de multe ori griji de "oameni mari", nu legate de subiectele examenului. Marturiseau ca odata incheiata ultima luna de scoala nu vor mai avea bursa si vor trebui neaparat sa se angajeze pentu ca locuiau cu bunicii sau parintii lor nu aveau deloc o situatie materiala buna - de aceea si faceau meditatii printr-un ONG, gratuit. Voiau sa ia bacalaureatul, dar in afara de a se anagaja cat mai repede pentru a avea bani sa traiasca decent, nu aveau planuri de facultate.

Ministerul Educatiei ar trebui sa vada aceasta realitate, nu doar Exceluri si date.

In Romania, unde invatamantul teoretic e gratuit, realitatea arata altfel. Manualele nu sunt mereu oferite. Transportul elevilor este adesea neasigurat sau decontat cu intarziere. Meditatiile sunt aproape obligatorii pentru a promova cu note mari examnele. Calculatoarele lipsesc, internetul e slab, iar uniforma sau hainele "acceptabile" in mediul urban costa. Educatia e gratuita doar pentru cine isi permite. Multi copiii nu si-o permit.

Ministrul Educatiei a spus ca sistemul era "prea generos" si producea "anomalii". Poate ca problema nu era insa generozitatea, ci lipsa unor criterii clare si corecte de acordare. Daca sistemul de pana acum nu functiona bine, solutia nu era sa tai 85% din burse, ci sa reformezi modul in care ele sunt distribuite.

Intr-o clasa cu 30 de elevi, chiar daca 10 au medii peste 9, doar 4-5 pot primi bursa. Efortul celorlati este pur si simplu ignorat. Meritocratia nu inseamna "competitie pe viata si pe moarte intre colegi", ci recunoasterea muncii fiecaruia care se incadreaza intr-un standard clar.

"Prea generos" si producea "anomalii"? Sunt mult alte lucruri anormale in acest sistem de invatamant.

Copii primesc corn si lapte la scoala/liceu si pentru multi asta e singura masa a zilei. Valoarea totala/zi/elev este de aprox. 5 lei, in functie de judet - echivalentul unui pachet de biscuiti mai buni. Unde este generozitatea?

Conform World Vision (2022), peste 40% dintre elevii din mediul rural fac zilnic intre 4 si 10 km pe jos pana la scoala. In unele zone (Vaslui, Suceava, Botosani), transportul scolar este inexistent sau intermitent, iar parintii nu au mijloace proprii. Nu este aici o anomalie in anul 2025? Sa nu existe macar transport asigurat elevilor?

Si mai sunt multe anomalii ale sistemului de invatamant care ar fi trebuit corectate. De exemplu, in multe investigatii au fost documentate situatii unde fetele stau inghesuite in internate, elevii din sate fac naveta ore intregi fara a primi sprijin de hrana, in Bacau si Mehedinti au fost relatate cazuri cu dormitoare supra-aglomerate sau elevi fara mancare la scoala.

Intr-o interventie recenta, Ministerul Educatiei declara ca "Sistemul de burse pe care il avem in acest moment este anormal. Vreau sa il aducem in normalitate. De dragul copiilor, nu le putem perverti in doi ani mintea sa creada ca vin la scoala sa ia note pentru a lua burse."

Ca un copil sa nu se gandeasca la bani, acesta trebuie sa fie privilegiat, iar sistemul educational de la noi sa fie pus la punct - sa ii fie asigurat transportul gratuit, sa aiba o masa calda, sa aiba un program normal si o programa educationala adaptata anului 2025. Dar cand el nu are nimic din toate astea, cand nu mai are nici bursa, atunci cum sa nu se gandeasca la bani? Nu le pervertiti mintea copiilor cu bursele de merit, ci doar le usurati putin viata pentru ca sistemul nu le-a putut oferi toate celelalte lucruri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare