×

Accesează
contul existent

Opinii

Opinie Dragos Damian, Terapia Cluj: Ati donat vreodata sange? Oameni de afaceri, bancheri,...

Opinie Dragos Damian, Terapia Cluj: Ati donat vreodata sange? Oameni de afaceri, bancheri, executivi, consultanti, avocati si lobbisti, care a fost ultima data cand ati donat sange?

13.06.2024, 14:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

14 iunie este ziua internationala a donatorului de sange - iata o tema si un titlu la care se vor uita chioras toti cei care citesc presa de afaceri. Pentru ce sa avem discutii despre donarea de sange intr-o publicatie financiara? Asta este eventual un subiect cu care sa te lauzi in presa generalista despre ce organizatie responsabila social conduci, nu?

Pentru a intelege ce inseamna sangele, inclusiv in afaceri, iata un sumar al istoriei celor aproape 400 de ani ai donarii si transfuziei de sange. In 1628 Willian Harvey a prezentat pentru prima data "harta" sistemul circulator sangvin. In 1665 Richard Lower face prima transfuzie la animale iar in 1667 Jean Baptiste Denis a facut prima transfuzie de la animal la om. In fine, in 1796 Philip Syng Physick face prima transfuzie de la om la om. In 1901 Karl Landsteiner descopera primele 3 tipuri de sange uman, fiind recompensat cu premiul Nobel, in 1914 sunt dezvoltate primele produse anticoagulante care permit conservarea sangelui donat, in 1939 este descoperit sistemul de grupe Rh iar din 1940 incep sa apara bancile de sange in Statele Unite. Incepand din a doua jumatate a secolului trecut se dezvolta tehnologii si echipamente noi de prelevare, pastrare si procesare a sangelui si iau avant cercetarile privind compozitia si rolul plasmei sangvine - sa facem distinctie, exista donare de sange si donare de plasma, doua lucruri diferite dar care se suprapun intr-o oarecare masura. Tot cam pe atunci apar si primele centre de colectare si transfuzie de sange in Romania, la Bucuresti si Iasi.

In 2024, in Romania, uitati de acte de altruism sau omenie, banii vorbesc, statul "cumpara" sangele de la donatori de patru ori mai scump decat o facea anul trecut (Romania da si titluri Fidelis, pentru cunoscatori). In 2023 nu se inghesuia nimeni la centrele de donare si era criza de sange. Anul asta in schimb, cand pentru o donare se dau tichete de masa in valoare de 280 de lei, de 4 ori mai mult decat in trecut, s-a refacut stocul de sange - donarea se face acum numai pe baza de programare cautandu-se doar anumite grupe de sange.

Nu este neaparat subiectul acestui comentariu, dar haideti sa povestim si despre donarea de plasma, ca sa inervam un pic oamenii de afaceri, bancherii, executivii, consultantii, avocatii si lobbistii. In Romania nu exista infrastructura pentru donare de plasma si pentru colectare si procesare de plasma din sangele donat - plasma este materia prima pentru productia multor produse biologice, inclusiv a imunoglobulinelor, care trateaza peste 350 de boli imunologice foarte grave. Astfel ca Romania arunca la gunoi plasma care convertita in imunoglobuline valora net 7 milioane de Euro. Asta in 2021, cand nimeni nu se inghesuia in centrele de donare - imaginati-va cat se arunca astazi, cand toate stocurile de sange au fost refacute. Romania pierde in fiecare an peste 30 milioane de Euro iar pacientii care au nevoie de produsele din plasma, zile de viata.

Si iata cum o sa inervam chiar mai mult oamenii de afaceri, bancherii, executivii, consultantii, avocatii si lobbistii. Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, toti vecinii nostri, au centre de colectare si procesare de plasma, iar Ucraina, tara aflata in razboi, construieste in Romania un centru de procesare de plasma. Fir-ar sa fie, pana si Ceausescu avea centre de colectare de plasma pe care o procesa si din care fabrica imunoglobuline la Institutul Cantacuzino.

Asadar - si probabil deloc surprinzator pentru oamenii de afaceri, bancheri, executivi, consultanti, avocati si lobbisti - in Romania devine incalcita pana si donarea de sange, o fapta atat de simpla si onorabila si omenoasa si, la urma-urmei, profitabila.

Destul insa cu afacerile. In amintirea lui Karl Landsteiner, 14 iunie este ziua donatorului de sange, este despre eroii care salveaza vieti. Du-te si doneaza sange. Fa-o discret - fara publicitate in presa, fa-o responsabil - intereseaza-te daca esti eligibil si, mai ales, fa-o pe model de scoala veche - refuza sa primesti vreo recompensa.

Nota. Ii multumesc pentru date Rozalinei Lepadatu de la APAA, care se bate de ani de zile pentru fiecare gram de imunoglobulina de care au nevoie miile de copii cu boli imunologice din Romania

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare