×

Accesează
contul existent

Companii

Piata ciocolatei din Romania este estimata la peste 300 de milioane de euro in 2025. Ponderea...

Piata ciocolatei din Romania este estimata la peste 300 de milioane de euro in 2025. Ponderea ciocolatei premium este 20% din valoarea totala a pietei

24.10.2025, 17:40 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Segmentul de ciocolata premium este in plina ascensiune, atat in Europa, cat si in pietele emergente din Asia. In Romania, ponderea ciocolatei premium, adica de specialitate, este de 20% din valoarea totala a pietei, cu o crestere accelerata in segmentul dark si bean-to-bar. Piata ciocolatei din Romania este estimata la peste 300 de milioane de euro in 2025, potrivit unui studiu realizat de reprezentantii targului Chocolate Saga, care va avea loc la Bucuresti, in acest weekend, intre 24 si 26 octombrie, la Biblioteca Nationala a Romaniei.

"Piata romaneasca este estimata la peste 300 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca are un potential urias de crestere, mai ales in segmentul premium, care depaseste deja 15% din total si merge spre 20%. Consumatorii romani incep sa caute ciocolata de origine. Chocolate Saga este o platforma care isi propune sa contribuie la dezvoltarea reala a acestei piete - sa sprijine producatorii artizanali, sa creeze vizibilitate si sa incurajeze consumul de ciocolata facuta in Romania", a spus Adina Istrate, organizator al targului Chocolate Saga, targ care se organizeaza de trei ani.

Romania devine un jucator important pe piata europeana de ciocolata, in contextul in care sunt 250 de companii producatoare de ciocolata si Romania are exporturi de 175 milioane de euro in 2024. In ultimii patru ani, volumul de ciocolata exportat a crescut cu 65% si pozitioneaza astazi Romania in topul producatorilor regionali. Mai precis, in Romania activeaza circa 70-80 de companii care au ca activitate principala fabricarea de ciocolata (cod CAEN 1082), iar daca includem si producatorii de zaharoase si ciocolata artizanala, numarul urca la 250 de companii.

"Performanta industriei este completata de cresterea constanta a exporturilor, care au urcat de la 105,8 milioane euro in 2020 la 175 milioane euro in 2024, o crestere de aproape 65% in doar patru ani. Cu un ritm mediu anual de 12,9%, Romania se pozitioneaza drept un furnizor competitiv in regiune, cu piete principale in Ungaria, Bulgaria, Polonia si Germania", au mai spus reprezentantii Chocolate Saga.

Totusi, importurile de ciocolata au atins 404,4 milioane de euro in 2022, urcand la 564,3 milioane de euro in 2024, ceea ce arata o crestere de 39,6% in doi ani. Principalii furnizori raman Germania, Polonia si Italia. Desi productia locala acopera o parte tot mai mare din piata, importurile continua sa fie dominante, indicand o dependenta ridicata de brandurile internationale.

Reprezentantii Chocolate Saga au mai adaugat ca dupa ani de crestere constanta si investitii in linii moderne de productie, piata locala a ciocolatei atinge maturitatea: productia interna se stabilizeaza, exporturile cresc, iar consumul intern depaseste pragul psihologic de 35.000 de tone anual. Intr-un context global dominat de preturi record la cacao si de presiune pe marjele producatorilor, Romania reuseste performanta de a deveni o piata relevanta, cu potential real de hub regional pentru ciocolata premium din Europa de Est.

"Industria ciocolatei din Romania traverseaza o perioada de crestere sanatoasa, care confirma pozitionarea tot mai clara a tarii noastre ca jucator regional in aceasta piata. Datele INS arata ca productia interna de ciocolata a crescut constant in ultimii ani - de la 14.155 tone in 2020 la un varf de 15.461 tone in 2023, ceea ce inseamna o majorare de 9,2% in patru ani. Desi pentru 2024 este anticipata o usoara ajustare, pana la 14.441 tone, ritmul mediu anual de crestere ramane solid, in jur de 2,2%, intr-un context global in care pretul boabelor de cacao a atins maxime istorice", au mai spus reprezentantii Chocolate Saga.

Si pe plan intern, piata creste. Consumul mediu lunar per persoana a crescut de la 2,16 kg in 2023 la 2,26 kg in 2024 si 2,36 kg in primul trimestru din 2025, ceea ce inseamna o crestere de peste 9% in mai putin de doi ani. Estimarile indica faptul ca, pana la finalul acestui an, piata interna ar putea depasi 35.000 de tone anual. Tot mai multi romani aleg produse artizanale.

"Romania are toate ingredientele pentru a deveni un hub regional al ciocolatei premium: producatori talentati, know-how tot mai solid si o generatie de consumatori care apreciaza calitatea si autenticitatea. Nu mai vorbim doar despre o piata care importa, ci despre una care incepe sa creeze, sa inoveze si sa exporte gust si identitate", a mentionat Andreea Ilina, organizator al Chocolate Saga.

Cum arata piata europeana si globala a ciocolatei?

Industria ciocolatei trece printr-o perioada de tranzitie la nivel global, iar piata este estimata sa depaseasca 180 de miliarde de dolari pana in 2035, in crestere de la circa 129 de miliarde USD in 2024, potrivit datelor FMI. La nivel european, procesarea de cacao a scazut cu 5% fata de anul trecut, cel mai mic nivel din ultimul deceniu, fiind un efect al preturilor ridicate la boabe si al ajustarilor de cerere. Totusi, inflatia la cacao si ciocolata s-a temperat in 2025 (A6,3% in mai 2024 fata de A18,5% in mai 2023).

Asia a inregistrat un recul de 17%, cel mai redus nivel din ultimii noua ani. Insa, in China, de exemplu, consumul de ciocolata premium a crescut puternic in 2024, semn ca gusturile consumatorilor se rafineaza si se orienteaza catre produse cu mai multa identitate si calitate. In America de Nord, in schimb, piata a crescut cu 3%, semn al unei cereri mai stabile.

Piata ciocolatei din Romania este estimata la peste 300 de milioane de euro in 2025. Ponderea ciocolatei premium 20% din valoarea totala a pietei

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare