×

Opinii

Retrospectiva primariilor. Sorin Paslaru, ZF: In loc sa ia picamarele sa sparga asfaltul si sa faca...

Retrospectiva primariilor. Sorin Paslaru, ZF: In loc sa ia picamarele sa sparga asfaltul si sa faca spatii verzi, primarul Robert Negoita din Sectorul 3 asfalteaza in nestire si schimba bordurile abia puse, fara niciun capatai

07.06.2024, 21:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In loc sa ia picamarele sa sparga asfaltul si sa faca spatii verzi, primarul Robert Negoita din Sectorul 3 asfalteaza in nestire si schimba bordurile abia puse, fara niciun capatai.

Situatia nu este singulara. In afara campaniei electorale si in afara primariilor de mare vizibilitate, primarii cam fac ce le taie capul intre tururile de scrutin fara sa se raporteze la nevoile reale ale cetatenilor.

In loc sa ia picamarele si sa sparga asfaltul dintre blocuri si sa reduca numarul de parcari ca sa aiba unde se plimba mamicile cu carucioarele de copii si ca vegetatia sa mai domoleasca arsita amplificata de beton, in Sectorul 3 se decoperteaza parcarile dintre blocuri pentru a fi pus un nou asfalt. Fara nicio placuta indicator privind obiectivul lucrarii, finantatorul, necesitatea, beneficiarul sau timpul de executie, lucrarile sunt facute de parca primarul si-ar taia buruienile din propria curte fara sa dea socoteala nimanui. Cu un buget de sute de milioane de euro - nu e doar cazul Primariei Sector 3 - primariile din Bucuresti ar trebui sa aiba ca prim obiectiv educatia si sanatatea, nu inlocuiri la nesfarsit ale bordurilor si ale garduletelor dintre blocuri.

Cine poate insa opri lucrarile cand politia locala Sector 3, care ar trebui sa dea amenzi, este la mana primarului? Si cum sa i se impotriveasca cand tocmai a primit o scoala drept sediu pe strada Ion Tuculescu, numarul 42, in conditiile in care in spatele sau se afla una dintre cele mai mari scoli din sector, Leonardo da Vinci, unde copiii invata in trei schimburi?

Dar ce sa mai spui cand primaria a decis sa isi mute sediul chiar intr-o scoala monument istoric, pe Dudesti colt cu Mihai Bravu, iar vizavi, unde a functionat scoala turca - asa numitul Liceu Privat International de Informatica - primaria si-a instalat alte birouri. Liceul tehnologic, apartinand de sistemul public, a ramas in cateva sali. Un teren de fotbal unde se antrenau copiii amplasat in acelasi perimetru a fost bineinteles desfiintat in favoarea unei parcari. Bine ca au ramas pe celelalte colturi ale intersectiei intre Dudesti si Mihai Bravu McDonald's, cu drive thru, si Dristor Kebab, care a invadat trotuarul. Cine o fi dat dreptul McDonald's sa faca drive thru in mijlocul Bucurestiului, cu masini care sa stea pornite la rand si sa inece in dioxid de carbon si dioxid de sulf o zona si asa aglomerata?

In loc sa fie o lege prin care in orice oras al tarii sa avem minim un teren de fotbal, de tenis de camp sau de baschet la fiecare hectar de oras, noi avem minim patru case de pariuri precum Superbet, Admiral sau Fortuna, minim doua farmacii si minim un Mega Image.

Bineinteles, trebuie sa avem cat mai mult asfalt si cat mai multe borduri noi. Ce-or castiga acesti primari ai Bucurestiului prin schimbarea bordurilor, ei stiu si cei care ar trebui sa ii ia la intrebari.

Fapt este ca Bucurestiul are aparent un PIB pe locuitor de nivelul Spaniei sau Italiei, insa nivelul real de viata al oamenilor este mult mai jos. In loc sa faca locuinte pentru tineri, pentru tinerii profesori, spre exemplu, care sunt absolut descurajati sa intre in aceasta meserie din cauza salariilor mici, primarii Bucurestiului pun borduri si stalpi de beton. In Sectorul 4, mii de butoiase din ciment marginesc trotuarele, chipurile pentru a impiedica masinile sa parcheze, obtinand insa un efect estetic absolut dezgustator.

Scoli si sanatate inseamna investitie pe termen lung. De ce nu isi asuma fiecare sector al Bucurestiului sa inceapa reforma in educatie construind campusuri scolare de stat de nivelul Scolii Franceze, Scolii Britanice, Scolii Americane sau Scolii Turce prezente la Bucuresti? Statul roman a oferit teren gratis pentru Liceul Francez Anna de Noailles insa nu a fost in stare pur si simplu sa copieze facilitatile pe care le are un astfel de liceu si sa le reproduca pentru fiecare sector din Bucuresti si fiecare resedinta de judet, apoi sa avem in 20 de ani o cu totul alta infrastructura scolara.

Pentru ce se mai duc in schimburi de experienta profesorii, inspectorii sau ministrii daca in 30 de ani nu au fost in stare sa aduca o macheta a unei scoli din Occident, din Germania, Franta sau SUA si sa o reproduca in Romania? De ce numai o scoala privata poate avea receptie, laboratoare, sali de sport, terenuri de sport, sala de mese, maxim 20 de copii in clasa, program de dupa-amiaza cu discipline optionale, de ce nu putem avea si o scoala publica la aceste standarde? In trei ani, 40 de campusuri, iar in 20 de ani, 300.

Aceasta ar fi cu adevarat o reforma a sistemului de educatie din Romania si nu excluderea Colegiilor Nationale din sistemul de evaluare pentru a crea feude, unde sa decida directorii si acolitii din primarie cine are acces.

Oricine vede o scoala in SUA sau in Marea Britanie observa ca diferenta esentiala consta in infrastructura si in modul in care profesorii interactioneaza cu elevii, cum reusesc acestia sa ii determine pe copii sa vina cu drag la scoala. Primarii nostri sunt obsedati de borduri si de stalpisori, parca nu s-ar gasi firme de-ale verilor si de-ale nepotilor care sa construiasca si niste scoli, niste campusuri sau sali de sport noi, nu numai sa asfalteze. Cand nu sunt resurse financiare e de inteles, dar sa ai bani si sa ii arunci pe fleacuri, asta ne va costa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare