×

Accesează
contul existent

Software

Jocurile preferate de Gen Z, momeala in peste 19 milioane de tentative de atacuri cibernetice

Jocurile preferate de Gen Z, momeala in peste 19 milioane de tentative de atacuri cibernetice

15.07.2025, 17:31 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Peste 19 milioane de tentative de descarcare a unor fisiere malitioase sau nedorite, deghizate in jocuri populare in randul generatiei Gen Z, au fost detectate de Kaspersky in perioada 1 aprilie 2024 si 31 martie 2025.

Printre cele mai exploatate titluri de catre atacatori sunt titluri clasici, lansate chiar cu ani in urma, precum GTA. Aceasta arata clar ca infractorii cibernetici urmaresc indeaproape tendintele din gaming pentru a ajunge la tintele lor.

Gen Z se joaca mai mult decat orice alta generatie - si nu doar mai mult, ci si diferit. Ei ii depasesc pe Milleniali si Gen X in cheltuielile legate de jocuri si, in loc sa ramana la cateva titluri preferate, cei din Gen Z sar rapid de la un joc la altul, urmarind trendurile virale si noile experiente. Insa spontaneitatea si deschiderea ii fac, de asemenea, vulnerabili, infractorii cibernetici exploatand obiceiurile si increderea acestor jucatori pe diverse platforme. De exemplu, pe parcursul perioadei analizate, peste 400.000 de utilizatori din intreaga lume au fost afectati.

thumbsTentative de atac asupra utilizatorilor prin fisiere malitioase sau nedorite, deghizate in jocurile preferate ale Gen Z, pe parcursul perioadei raportate
GTA V, printre jocurile preferate de Gen Z

Kaspersky a realizat o analiza detaliata folosind 20 dintre cele mai populare titluri de jocuri in randul Gen Z - de la GTA, NBA si FIFA la The Sims si Genshin Impact - ca termeni de cautare. Studiul a acoperit perioada din Q2 2024 pana in Q1 2025, luna martie 2025 remarcandu-se drept luna de varf, cu 1.842.370 de tentative de atacuri inregistrate.

Desi GTA V a fost lansat in urma cu mai bine de un deceniu, franciza Grand Theft Auto ramane una dintre cele mai exploatate, datorita posibilitatilor de open-world modding si comunitatii online foarte active. In total, au fost detectate 4.456.499 de tentative de atac implicand fisiere deghizate ca si cum ar fi continut legitim, legat de franciza GTA. Odata cu lansarea mult asteptata a GTA VI in 2026, expertii prezic un potential nou val de atacuri, infractorii cibernetici putand exploata entuziasmul prin distribuirea de instalatoare false, oferte de acces anticipat sau invitatii beta.

Care sunt cele mai "atacate" jocuri

Minecraft s-a clasat pe locul al doilea, cu 4.112.493 de tentative de atac, datorita ecosistemului sau vast de modding si popularitatii de durata in randul jucatorilor Gen Z. Call of Duty si The Sims au urmat cu 2.635.330 si, respectiv, 2.416.443 de tentative de atac.

Cererea pentru cheat-uri si versiuni crack-uite in jurul lansarilor competitive CoD, cum ar fi Modern Warfare III, alimenteaza activitatea malitioasa, in timp ce fanii The Sims, care cauta continut personalizat sau pachete de expansiune nelansate, pot descarca din greseala fisiere daunatoare prezentate ca moduri sau acces anticipat.

Ca urmare a acestor atacuri, dispozitivele utilizatorilor pot fi infectate cu diverse tipuri de programe malitioase sau nedorite - de la downloadere care pot instala programe suplimentare periculoase, pana la troieni care fura parole, monitorizeaza activitatea, ofera atacatorilor acces de la distanta sau instaleaza ransomware. Scopurile acestor atacuri variaza, insa un motiv frecvent este furtul conturilor de gaming, care ulterior sunt vandute pe dark web sau pe forumuri inchise.


Numele joculuiNumarul de tentative de atacGrand Theft Auto4.456.499Minecraft4.112.493Call of Duty2.635.330The Sims2.416.443Roblox1.548.929FIFA909.174Among Us766.055Assassin's Creed584.873CS: Go379.768Red Dead Redemption349.821

Top 10 jocuri exploatate, populare in randul Gen Z, in functie de numarul tentativelor de atac din perioada raportata

Conturi de jocuri compromise, la vanzare pe darknet

Expertii Kaspersky au analizat, de asemenea, pietele din darknet si platformele inchise pentru anunturi care vand conturi de jocuri compromise si skin-uri. Cercetarea arata un numar tot mai mare de astfel de oferte care apar nu doar pe darknet, ci si pe forumuri inchise obisnuite si pe canale de social media - facand aceste bunuri ilicite mai vizibile si mai accesibile ca niciodata.

thumbsO postare de pe un forum inchis care promoveaza un magazin digital ce vinde acces la conturi Minecraft si servicii de streaming, laudandu-se cu peste 500 de vanzari

Aceasta arata ca furtul conturilor de gaming si al obiectelor digitale nu mai este limitat la cercuri restranse de criminalitate cibernetica - ci incepe sa se raspandeasca in spatii online mai deschise. Bariera de intrare pentru vanzarea sau cumpararea conturilor furate s-a redus semnificativ.

Ceea ce odinioara era o practica tehnica, subterana, a devenit o piata - rapida, accesibila si globala. Acum este nevoie doar de cateva click-uri pentru ca un utilizator sa se alature unui canal privat de social media si pentru a accesa sute de anunturi care ofera skin-uri rare, conturi de rang inalt si acces la obiecte premium din jocuri. Iar pentru gameri, asta inseamna ca riscul de a-si pierde un cont sau de a-l vedea revandut nu mai este un incident rar - ci o amenintare generalizata.

Articolul Jocurile preferate de Gen Z, momeala in peste 19 milioane de tentative de atacuri cibernetice apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare