×

Accesează
contul existent

Accesorii

Sony WH-1000XM6 Review: regele s-a intors!

Sony WH-1000XM6 Review: regele s-a intors!

23.07.2025, 16:31 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Stiti cum este in anumite categorii de produse, unde ai un lider de piata dominant, toate aparitiile noi din respectivul domeniu fiind mereu comparate cu acel etalon? Asa cum iPod-ul a fost, ani la rand, standardul in ceea ce priveste dispozitivele de tip mp3 player sau cum Coca-Cola si Pepsi sunt primele nume care iti vin in minte atunci cand sunt amintite sucurile acidulate? Un astfel de rol il joaca gama WH-1000XM de la Sony atunci cand vine vorba despre castile audio wireless over-ear: orice produs nou din aceasta gama, fie provenind de la marci mai putin cunoscute, fie AirPods Max-uri de la nimeni altii decat Apple, este comparat cu cel mai recent model din aceasta gama WH-1000XM. Iar daca in ultimii ani concurenta a devenit din ce in ce mai acerba, cu aparitii capabile de a eclipsa oferta Sony, noul WH-1000XM6 are potentialul de a readuce "coroana" in palmaresul companiei japoneze.

Design

Atunci cand deschizi cutia acestor casti, una dintre modificarile imediate pe care le observi, fata de modelul anterior WH-1000XM5, este capabilitatea castilor de a fi, din nou, pliate. Aplauze la acest capitol: fie de sine statatoare, fie pastrate in carcasa de protectie (despre care vom discuta un pic mai tarziu), castile WH-1000XM6 ocupa mai putin spatiu atunci cand sunt pliate, deci devin mai portabile.

thumbs

Apoi, pe cupa stanga, principalele butoane cu care operezi castile, cele de Power si ANC (Active Noise Cancelling), au un design si un feel diferite - rotund si adancit pentru butonul de Power, alungit si usor elevat pentru cel de ANC -, ajutandu-te sa le recunosti mult mai usor atunci cand doar le cauti pipaind, fara a putea sa le vezi direct. Efectiv nu ai cum sa le mai confunzi, operarea de baza a castilor fiind astfel mult mai intuitiva. Pe cupa dreapta ramane suprafata sensibila la atingere, prin intermediul careia, cu tap-uri si glisari puteti da comenzi precum Play/Pause, next/previous track sau ajusta volumul. Dupa cum era de asteptat, ce functiona deja bine la generatiile anterioare nu a fost schimbat.

Cupele in sine, acoperite cu material de tip piele vegana, se rotesc acum, permitand purtarea castilor dupa gat, orientate catre piept, atunci cand nu le folositi. Din nou, o bila alba pentru Sony WH-1000XM6. Din pacate, producatorul japonez nu a adoptat inca moda buretilor magnetici pentru cupe, usor detasabili (precum la Sonos Ace sau Bang & Olufsen Beoplay H100). Acestia pot fi inlocuiti, dar trebuie sa tragi ceva mai tare de ei, fiind prinsi printr-un sistem de clips.

thumbs

Calitate audio

Ei bine, cand vine vorba despre gusturi in materie de auditie de muzica, ca in multe alte domenii, se poate aplica zicala "cate bordeie, atatea obiceie". Mai exact, fiecare are propriile inclinatii si gusturi muzicale, unii prefera bass-ul asurzitor, altii claritatea instrumentelor acustice etc. In acest context, Sony (precum si ceilalti producatori de echipamente audio) trebuie sa incerce sa multumeasca o multime cat mai numeroasa din aceasta masa variata de clienti.

O varianta ar fi fost adoptarea unei directii de tip "monitor de studio", in care castile isi pierd din propria personalitate in favoarea reprezentarii cat mai exacte, cat mai "flat", a muzicii, instrumentelor si vocilor pe care le redau. Utilizatorul ar fi avut apoi libertatea de a modifica acest semnal dupa cum doreste folosind un EQ. Ei bine, nu acesta este stilul Sony.

In privinta castilor audio, japonezii si-au creat un renume de "casti cu bass", potrivite mai mult pentru anumite genuri muzicale, unde frecventele joase joaca rolurile principale. Tin minte exact ca fix acesta a fost motivul pentru care, la vremea lor, am preferat alte alternative in detrimentul modelului WH-1000XM3. Sau pentru care nu pot recomanda cu inima deschisa variante precum Sony ULT Wear.

thumbs

Intre timp insa, in acest veritabil quest de a gasi acel tuning dinamic, cu frecvente joase prezente, dar care sa se potriveasca cat mai multor genuri muzicale, Sony a ajuns la WH-1000XM6. In continuare bass-ul este "acolo", insa nu eclipseaza celelalte frecvente, la randul lor clare, in special vocile care stralucesc, chiar si in mijlocul unui mix aglomerat. Nici macar nu am avut nevoie sa intru prin EQ sa modific ceva, setarea implicita a fost exact ce cautam: sunet puternic, bass vibrant, dar si o redare mai mult decat multumitoare a celorlalte elemente.

Este adevarat, in ceea ce priveste claritatea anumitor instrumente, alternative precum Sonos Ace parca fac o treaba mai buna, insa, per total, personal prefer modul in care este redata muzica pe aceste Sony WH-1000XM6. De asemenea, spre deosebire de modelul de la Sonos, aici nu am remarcat diferente de intensitate a frecventelor atunci cand porti castile peste o sapca sau o bandana sau cand comuti intre modurile ANC, Transparency sau ANC Off.

In privinta codec-urilor, WH-1000XM6 ofera suport pentru standardele SBC si AAC, dar si pentru codec-ul hi-res LDAC, asigurand astfel o compatibilitate aproape perfecta cu majoritatea dispozitivelor capabile de Bluetooth. Mai mult, castile beneficiaza si de un conector jack 3,5 mm, un astfel de cablu fiind inclus in pachet pentru conectarea la dispozitive audio mai vechi. Port-ul USB nu suporta semnal audio, fiind folosit exclusiv pentru incarcare.

thumbs

Aplicatia Sound Connect

Conectarea si configurarea castilor se realizeaza prin intermediul aplicatiei Sony | Sound Connect, disponibila pentru iOS si Android. Interfata acestei aplicatii este un pic cam stufoasa, fiind relativ usor sa te pierzi printre numeroasele tab-uri si optiuni pe care le ofera. Totusi, ca reguli de baza, configurati-va initial castile dupa profilul audio pe care il preferati, actualizati-le firmware-ul daca este cazul, personalizati-va functiile indeplinite de anumite butoane la dublu/triplu clic si apoi nu prea veti mai avea nevoie de app pana la o eventuala noua actualizare.

Ca recomandari personale, dezactivati Ambient Sound Control (care va tot schimba intensitatea modului Transparency in functie de locul in care va aflati) si dati o sansa modului DSEE (sau Digital Sound Enhancement Engine), creat de Sony pentru a imbunatati calitatea sunetului atunci cand fisierele redate sunt comprimate. In realitate, DSEE incearca sa "umple" anumite goluri din mix, dinamizand si aglomerand rezultatul final: pe unele genuri de muzica are un efect placut, pe altele, in special unde este esentiala separarea instrumentelor, este mai putin recomandat.

thumbsFoto: aplicatia Sound Connect de la Sony.
ANC, transparenta si convorbiri telefonice

Nu este de mirare ca, ani la rand, modelele WH-1000XM au constituit un standard in industrie atunci cand venea vorba de anularea activa a zgomotului de fond. WH-1000XM6 este, la randul sau, aproape perfect la acest capitol. De la taierea completa a zgomotelor orasului, la eliminarea sunetelor caracteristice unui tren sau metrou si pana la capabilitatea de a te feri chiar de ceea ce se vorbeste, in aceeasi camera, la televizor, ANC-ul de pe aceste casti isi face treaba cu brio.

De asemenea, modul Transparency, sau Ambient asa cum este numit in aplicatia Sound Connect, este probabil cel mai bun pe care mi-a fost dat sa-l aud la un produs audio pana in acest moment. Chiar ai senzatia ca nu porti casti si auzi sunetul ambiental asa cum ai face-o in mod normal. Atentie insa pentru ca acel Ambient Sound Control de care aminteam mai devreme poate afecta, nu in cel mai placut mod cu putinta, aceasta impresie initiala.

In schimb, in ceea ce priveste calitatea convorbirilor telefonice purtate prin intermediul castilor WH-1000XM6... sa zicem ca Sony isi mai poate regla algoritmii de eliminare a sunetelor din fundal, deosebit de agresivi acum, pentru a livra voci ceva mai inteligibile.

thumbs

Carcasa de protectie si baterie

In ciuda faptului ca avem parte de o noua carcasa, cu un form factor mai mic, conceputa pentru a acomoda castile atunci cand sunt pliate, nu totul este roz cand vine vorba despre acest accesoriu. Spre exemplu, in ciuda marcajelor care semnalizeaza unde ar trebui sa intre cupa dreapta si unde cea stanga, ai impresia, aproape de fiecare data cand vrei sa pui castile "la pastrare", ca rezolvi un puzzle: "stai sa vedem ce parte trebuie pliata, unde se intoarce cupa asta" etc. Iar apoi, cand ai senzatia ca ai ajuns la rezultatul final, ai neplacuta surpriza sa descoperi ca aceasta carcasa nu se inchide corect.

Si asta pentru ca exista cel putin doua moduri de a plasa castile in carcasa, unul dintre ele fiind, in mod evident, incorect si plasand presiune nedorita pe portiunea de suport care sustine cele doua cupe pe capul purtatorului. De altfel, atunci cand au sosit la testare, castile erau plasate in cutie in acest mod defectuos, pernutele cu memorie de pe suportul de cap fiind afectate de presiunea pusa de forma carcasei. Cu putina rabdare, veti descoperi si modul corect de a le plasa in carcasa, insa mi-as fi dorit ca acesta sa fie ceva mai intuitiv.

thumbs

In schimb, aplaud modul in care se inchide aceasta carcasa, cu ajutorul unui clip cu magnet, sigur si mult mai rezistent decat un fermoar clasic.

In privinta bateriei, Sony mentioneaza 30 de ore de functionare cu ANC pornit si pana la 40 fara aceasta functie activata. Chiar daca exista concurenta care depaseste aceste specificatii, personal mi se par suficiente si consider ca placerea auditiei pe astfel de casti eclipseaza o eventuala durata mai mare de viata a bateriei. Mai mult, acum poti asculta muzica si in timp ce incarci castile, deci ma declar complet satisfacut la acest capitol.

thumbs

Concluzie

Daca ar fi sa aleg acum o pereche de casti over-ear strict pentru auditie muzicala, acestea ar fi Sony WH-1000XM6. Sigur, vor exista audiofili care prefera acel profil plat, de monitor de studio, insa consider ca Sony a gasit tuning-ul potrivit pentru majoritatea iubitorilor de muzica, din genuri variate. Ca de obicei, modurile ANC si Ambient Sound sunt de top, singurul minus evident, mai ales pentru nivelul de pret al acestor casti, fiind reprezentat de calitatea mai scazuta a convorbirilor telefonice.

Cu un pret de aproximativ 2250 lei, Sony WH-1000XM6 primesc recomandarea noastra cu mentiunea ca, daca nu va grabiti, ati putea astepta inevitabilele oferte si promotii din a doua jumatate a acestui an.

Articolul Sony WH-1000XM6 Review: regele s-a intors! apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare